Kan leren op oudere leeftijd helpen om de hersenen langer gezond te houden?

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit onderzoeken wat we kunnen doen om het brein langer fit te houden in de studie ‘Leren om langer cognitief gezond te blijven’, ook wel de LangCog-studie genoemd. In het onderzoek wordt bekeken wat er gebeurd in de hersenen van ouderen als zij een nieuwe taal (Engels) leren, leren spelen op een muziekinstrument (gitaar), of verschillende creatieve technieken zoals schilderen en vormgeven leren. De Onderzoekers willen weten of deze cursussen kunnen helpen om somberheid en geheugenklachten te verminderen.

Gedurende een periode van drie maanden krijgen deelnemers aan het onderzoek gratis cursussen aangeboden. Via loting wordt bepaald of mensen gedurende drie maanden Engels leren, gitaar leren spelen, of creatieve workshops gaan volgen. De cursussen Engels en Gitaar worden via een vernieuwende combinatie van leren via internet en leren in de klas gegeven. Onderzoeker Saskia Nijmeijer vertelt: “Om de twee weken komen mensen bijeen om Engels of Gitaar te leren, en tussendoor oefenen ze dagelijks thuis, waarbij ze ook contact hebben met de docent”.

Voor het onderzoek worden nog deelnemers gezocht. Bent u tussen de 65 en 80 jaar oud, ervaart u (lichte) geheugenklachten en zou u iets nieuws willen leren? Bij deelname kunt u gratis een muziekcursus, taalcursus of creatieve workshop volgen. Wanneer u zich aanmeldt worden de cursussen willekeurig aan u toegewezen. Dit betekent dat er geloot zal worden en u niet zelf mag kiezen bij welke cursus u ingedeeld wordt.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u mailen naar langcog@rug.nl of u kunt kijken op langcog.umcg.nl

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.