22 december jl. berichtten Burgemeester en wethouders in De Gezinsbode dat zij medewerking gaan verlenen aan de omzetting van de eengezinswoning Fossemaheerd 156 tot kamerverhuurbedrijf. Wie regelmatig de berichten van de gemeente in de Gezinsbode volgt weet dat in meerdere straten in o.a. Vinkhuizen en Paddepoel dergelijke omzettingen schering en inslag zijn.
Dat is in Beijum tot nu toe niet het geval: in 2011 werden althans volgens de officiële mededelingen van de gemeente hooguit 10 eengezinswoningen in de wijk omgezet in kamerverhuurbedrijven. Zoals bekend is o.a. de Bewonersorganisatie Beijum (BOB) van mening dat in een kindvriendelijke wijk als Beijum schaarse en verhoudingsgewijs goedkope eengezinswoningen niet omgezet zouden moeten worden in kamerverhuurbedrijven. Juist gezinnen met kinderen krijgen het steeds moeilijker om in de gemeente Groningen aan een goede eengezinswoning te komen voor een redelijke prijs en in een kindvriendelijke woonomgeving.
Het nog steeds geldende bestemmingsplan van Beijum verbiedt dat ook, maar door een algemeen gemeentelijk besluit geldt die passage uit het bestemmingsplan niet meer. Intussen heeft de gemeente aangekondigd dat er een nieuw bestemmingsplan voor Beijum komt. Wethouder Frank de Vries wees er onlangs op dat het goed loopt met de bouw van speciale huisvesting voor jongeren op gewilde locaties in de stad. Volgens het BOB-bestuur reden te meer om alsnog een halt toe te roepen aan het omzetten van eengezinswoningen in Beijum tot kamerverhuurbedrijven.
En nogmaals voor de duidelijkheid: natuurlijk horen volgens de BOB ook in Beijum jongeren zelfstandig te kunnen wonen. Dat doen er ook al flink wat. Deels in de in de wijk beschikbare speciale woningen voor 1- en 2persoons huishoudens. Bovendien mag je ook in Beijum overal met maximaal 3 alleenstaanden in een eengezinswoning wonen, en bovendien mag je ook in Beijum kamerhuurders bij je in huis nemen. Maar toestaan dat kamerverhuurbedrijven schaarse, betaalbare, goede eengezinswoningen in een kindvriendelijke omgeving op kunnen kopen is een ander verhaal. Dat weten inmiddels flink wat bewoners in allerlei wijken in de stad. En gezinnen die in deze stad zo’n eengezinswoning zoeken ook.
En wat gaat er gebeuren als de regering inderdaad de woningbouwcorporaties wil verplichten om een fiks deel van haar huurwoningen flink onder de marktprijs aan te bieden aan de zittende huurders? Gaan een deel van hen een manier vinden om die snel met een flinke winst in handen te spelen van een kamerverhuurbedrijf? Een BOB-vertegenwoordiging heeft binnenkort een eerste overleg met de gemeente over het nieuwe bestemmingsplan voor Beijum.