In gesprek met Hard Foundation

Spannende verrassing met Beijumer roots op het komende Funfestival

Op zaterdag 8 juni wordt het 23e MAF Funfestival Beijum gehouden. En ongetwijfeld kijkt een deel van de bezoekers in het bijzonder uit naar het optreden van de slotact: Hard Foundation. Met name Gino Jansen, Willy v.d. Geld en Rodney Fecunda staan voor heel wat jaren muzikale ervaring in diverse gerenommeerde bands. Samen namen ze het initiatief tot de oprichting van Hard Foundation.

Gitarist Gino Jansen speelde o.a. in Fox the Fox en was daarna jarenlang de vaste basgitarist van Harry Muskee, Willy v.d. Geld was drummer van o.a. de reggaeband Johnny Babe en bassist Rodney Fecunda richtte o.a. Zebra op, de band die destijds met vooral Nederlandstalige reggaemuziek bekendheid verwierf. Ze kennen elkaar al heel wat jaren en uiteindelijk ontstond het idee om samen een band te beginnen. Ronald Samboe (leading vocals), Dani Brand (keyboards), Laureen Jansen (backing vocals), Hedy Jansen (leading en backing vocals) en Hussain Rashied (keyboards) completeren Hard Foundation.

Een reggaeformatie met soul-, gospel-, rock- en funkinvloeden noemen ze zichzelf, gevoed vanuit de multiculturele en muzikale achtergrond van de verschillende bandleden.

Onlangs presenteerde Hard Foundation zich tijdens een try-out in Jazzcafé  De Spieghel voor een enthousiast publiek. En nu dus 8 juni a.s. een optreden als slotact op het Funfestival Beijum.

Reggae is de bekendste en meest succesvolle telg van de veelzijdige muziekcultuur van het Caribische eiland Jamaica, de voormalige Britse kolonie met een smeltkroes van culturen.  Gino, Laureen en Hedy zijn van Indisch/Nederlandse afkomst, Rodney en Ronald hebben hun roots op de Antillen, Willy werd daar ook geboren maar groeide vooral op in Suriname, Dani komt uit Finland en Hussain is een Palestijnse Nederlander.

De groep oefent regelmatig in de MAF-ruimte in Het Trefpunt en heeft ook verder stevige roots in Beijum. Gino woonde in de jaren ’80 en ’90 zo’n 10 jaar in de Bekemaheerd: ‘Ik herinner mij bijvoorbeeld nog goed de Kwieke Kwaker, de wijkkrant van destijds. Vooral met Harry Muskee was ik voor de muziek vaak van huis, maar de wijk voelde goed, en doet dat nog steeds, ik heb er nog veel contacten. Ik woon nu in de Oosterpoort maar eigenlijk wil ik wel terug naar Beijum’. Willy v.d. Geld woont in de Wibenaheerd: ‘Ik ben veel met muziek bezig, ook thuis, waar ik ook opnames maak. Ik woon nu zo’n  20 jaar in Beijum. Daarvoor o.a. in De Hoogte en Paddepoel’.  Willy voetbalde ooit bij de jeugd van Go Ahead in Deventer maar de muziek bleek sterker dan het voetbal.  Rodney Fecunda woont in Ulgersmaborg maar de door hem opgerichte reggaegroep Zebra begon ooit in Het Trefpunt, bij MAF. Zebra heeft altijd een flinke aanhang in Beijum gehad.

Gino: ‘Wil je van je muziek leven dan betekent dat hard werken. Daar moet je samen voor willen en kunnen gaan. Voor elk van ons geldt daarbij dat we muzikaal onszelf willen blijven. Als ik voor geld concessies moet doen dan voelt dat absoluut niet goed. Met Ronald, Dani, Laureen, Hedy en Hussain hebben we een fijne band met veel potentie. Reggae is de basis maar elk van ons voegt daar wat extra’s aan toe. We werken op dit moment aan onze eerste CD. Als voorproefje hebben we  de single ‘Give him something’ uitgebracht en 8 juni presenteren we op het Funfestival alvast een EP met 5 nummers. Tijdens onze tryout in De Spieghel was het publiek enthousiast. Optreden op 8 juni in Beijum: we hebben er zin in!’.

Hard Foundation is ook te vinden op Facebook en Youtube. De foto van de band is van Hard Foundation afkomstig.

Wim Klein (tekst) en Bart Luurtsema (foto)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.