IJsvogel gezien? Meld het!

Wie niet beter weet denkt dat de ijsvogel zich lekker voelt in koude tijden. Maar zijn naam dankt hij vooral aan zijn blauwe verenkleed. De afgelopen koude winters is de populatie ijsvogels flink uitgedund. In 2009 waren ruim 30 broedparen in Groningen, in 2011 nog maar zes. Daarom is het belangrijk deze vogel extra in de gaten te houden en te helpen. Nu het weer gaat vriezen, roepen de gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen Stadjers op, om de aantallen en verblijfsplaatsen van ijsvogels te melden.

Nu er flinke vorst voorspeld wordt, is het zinvol om te weten waar de ijsvogels verblijven en vissen. Ze vissen niet altijd in de buurt van hun nest. Leden van de ijsvogelwerkgroep zullen vervolgens proberen op enkele plekken wakken open te houden, zodat de vogel bij zijn voedsel kan komen. Heeft u een ijsvogel gezien, meld het s.v.p. aan Kristin Wijnja van de Natuur en Milieufederatie Groningen, k.wijnja@nmfgroningen.nl (tel. 050-313 0800).
Samen met de waterschappen kijken we in het voorjaar waar meer geschikte broed- en visplekken voor ijsvogels gemaakt kunnen worden en hoe het oeverbeheer op de ijsvogels afgestemd kan worden.

2 reacties op “IJsvogel gezien? Meld het!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.