‘Ieder voor zich? Laat je hart spreken!’

Wat hebben bisschop Gerard De Korte en FC Groningen-directeur Hans Nijland gemeen? Misschien een gedeelde interesse in de voetbalsport, maar in ieder geval het ambassadeurschap van Stadjers voor Compassie. Samen met onder meer wethouder Jannie Visscher, MJD-directeur Anja Aaldering, Alfacollege-bestuursvoorzitter Engel Antonides en Kunstencentrum-directeur Jan Brouwer zetten zij zich in voor een stad waarin mensen elkaar respecteren en rekening houden met elkaar. Want dat is het doel van Stadjers voor Compassie.

‘Compassie tonen betekent dat je anderen net zo behandelt als je zelf behandeld wilt worden’, legt voorzitter Marijke van de Hel van Stadjers voor Compassie uit. Volgens haar is het belangrijk daar aandacht voor te vragen. ‘Juist nu. In tijden van economische terugslag zie je dat tegenstellingen zich verscherpen en dat mensen meer in hun eigen schulp terugkruipen. Voor de samenleving is het beter als het omgekeerde gebeurt: dat mensen zich indenken in de positie van de ander en hun gedrag daarop afstemmen.’

Met opvallende posters ‘Ieder voor zich? Laat je hart spreken!’ brengt de werkgroep haar pleidooi naar buiten. Ook is er een website waar bezoekers hun steun daaraan kunnen betuigen door een Handvest voor diversiteit te ondertekenen en waar ze hun eigen verhaal kwijt kunnen. Van de Hel: ‘We willen de aandacht voor het begrip compassie stimuleren en mensen ertoe aanzetten er in hun dagelijkse leven naar te handelen.’

Fotowedstrijd, compassiedag, groetboekje enz.

Activiteiten die de werkgroep voorbereidt, zijn onder andere het verzamelen van visies van bekende Groningers op compassie, een foto- en posterwedstrijd rond het thema en het organiseren van de Dag van Compassie op 10 november. Ook wil de werkgroep praktische uitvoering geven aan het begrip, bijvoorbeeld met acties die groepen mensen een steuntje geven of met het uitgeven van een ‘groetboekje’, waarmee Stadjers elkaar in meer dan honderd verschillende talen kunnen groeten.

Stadjersvoorcompassie.nl

Wie meer wil weten, zijn steun wil betuigen of zich wil aanmelden om mee te helpen Groningen compassievoller te maken, kan terecht op de website: www.stadjersvoorcompassie.nl.

bron: ingezonden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.