Horrorwinter?

Ik weet niet wat de exacte definitie zou moeten zijn van een horrorwinter maar ik stel me zo iets voor als Siberië, waar het zelfs onder de vijftig graden kan vriezen en er altijd sneeuw ligt. Een land wat door de heftige vorst en sneeuw qua infrastructuur helemaal lam is gelegd, dat noem ik nog eens horror. Bij ons is op dit moment geen sprake van een horrorwinter want iedereen geniet volop van het natuurijs en de sneeuw. Natuurlijk zijn er wel de gebruikelijke kop-staartbotsingen met blikschade en heeft de NS wederom winterse problemen, maar al met al valt het horror gedeelte van deze winter tot nu toe reuze mee.

Nu de winter zich ook heeft aangekondigd in ons landje gaat dit gepaard met vorst én sneeuw. Het is tijd om de schaatsen uit het vet te halen en de sleetjes uit de schuur. Kleurige mutsen, sjaals en handschoenen gaan de komende dagen het straatbeeld bepalen. En dat terwijl we er eigenlijk helemaal niet meer op hadden gerekend. Ik tenminste niet.  De krokussen kwamen immers al door en  er verschenen al  knoppen aan  bomen en struiken.

Een stevige vorst van wel 10 graden en meer en het schaatsvirus  begint weer bij velen te kriebelen. De natuurijsbanen zijn er klaar voor en organiseren weer wedstrijden en er gaan zelfs weer geruchten over een elfstedentocht. Zou het dit jaar nu eindelijk weer eens doorgaan? Natuurlijk is niet iedereen blij met die onverwachte sneeuwval en de strenge vorst. Ouderen en mensen die slecht ter been zijn zullen weer wat meer geïsoleerd raken , ze blijven binnen om de kans op uitglijden zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zullen  oudere auto’s en  nieuwere met een zwakke accu opstartproblemen hebben en rijdt de Wegenwacht af en aan om  te helpen.

Er is veel dat lokt om naar buiten te gaan. Zo zijn sommige kinderen  druk bezig met hun sleetjes of anderen maken een schaatsbaan met hun ouders op een dichtgevroren sloot. Ijshockeyers en snowboarders, ze passeren allemaal de revue onder een strakblauwe hemel. Ook wordt er veel gewandeld en genieten de mensen volop van de gezonde buitenlucht en de winterse pracht.

Mike Tomale

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.