“Hornbach” oversteek gaat weer open

Oversteek sluis Stad en Lande gaat weer open!

Waterschap Noorderzijlvest stelt de oversteek over de sluis Stad en Lande in het Boterdiep tussen de wijk Beijum en de vestiging van Hornbach weer open.

Deze week laat het waterschap een aantal maatregelen uitvoeren die de veiligheid van de oversteek verbeteren.

  • Aan weerskanten van de opgang komen klaphekjes zodat fietsers moeten afstappen voordat zij oversteken;
  • De opstaande rand op de sluis wordt gemarkeerd met zwarte en gele verf om struikelgevaar aan te geven;
  • Er komen leuningen op de sluis;
  • Het waterschap plaatst waarschuwingsborden.

De oversteek gaat alleen open op de sluisdeur die het dichtstbij de vestiging van Hornbach ligt. De tweede sluisdeur blijft afgesloten.

Het is de bedoeling de oversteek eind deze week weer open te stellen voor het publiek. Dat gebeurt zodra het werk klaar is.

 

Na meldingen van meerdere ernstiger incidenten op en rond de sluis waarbij mensen te water raakten en/of letsel opliepen, sloot het waterschap de oversteek in februari van dit jaar af.  Na een grondige risico-inventarisatie zorgen deze nieuwe maatregelen voor een voldoende veilige oversteek. Zo kunnen bewoners weer rechtstreeks oversteken. Dat scheelt een omweg van 2 kilometer.

De sluis is in de basis een waterstaatkundig bouwwerk. In die functie is het niet direct een plek waar je logischerwijs kunt oversteken. In de loop der tijd is dat gebruik wel ontstaan omdat de sluis voor veel mensen een vanzelfsprekende en praktische oversteek biedt. Het waterschap wil die mogelijkheid blijven faciliteren maar dan wel op een voldoende veilige manier. Dat realiseren we nu.

____________________________________________________________________________________

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.