Hoe zit het met de hekken aan de Wijkring?

Al eerder hebben we bericht over het plaatsen van ‘hekken’ op diverse plaatsen langs de wijkring. Dat is een onderdeel van een project van het wijkteam NLA om wat minder goed functionerende of minder mooie onderdelen in de wijk te verbeteren.

Zo is vorig jaar al bij de Amkemaflat een laad- en losplek aangelegd en is afgelopen maand de parkeersituatie aan de achterkant van het Munsterhoes gewijzigd om daar ook laden en lossen mogelijk te maken. Voor het Munsterhoes komt daar bij dat ook aan de achterkant een volwaardige entree (met belsysteem) gerealiseerd moet worden. Aan de voorkant van het Munsterhoes wordt verder de verkeersveiligheid bevordert door de zebra precies in de bocht aan te leggen.

Over die hekken komen regelmatig vragen bij het wijkteam binnen. Waarom en hoe is dat geregeld, zijn de hoofdvragen.

Bij een aantal heerden grenzen achtertuinen van woningen aan de wijkring. Vanwege de verschillende soorten afscheidingen – of het ontbreken daarvan – is dat een minder fraai gezicht. In het verleden is zo bij de Jaltadaheerd al eens een hekwerk met beplanting geplaatst, dat tot volle tevredenheid van de bewoners functioneert. Omdat daar voldoende ruimte was, is het hek ruim een meter voor de erfafscheiding geplaatst en is een extra (brand)gang ontstaan.

Op de plekken waar nu hekken zijn geplaatst, was de stoep te smal voor zo’n aanpak en zijn de hekken pal achter de bestaande afscheiding geplaatst. Alle bewoners is gevraagd of ze een hek wilden of niet en kon men voor een hoog of laag hekwerk kiezen. Met alle bewoners is ook afgesproken dat het gaat om een extra hekwerk, dus niet in de plaats van de eigen afscheiding en dat er (mede daarom) geen extra deur in komt. Ook is gemeld dat de gemeente de groenblijvende beplanting zal onderhouden.

Begin dit jaar zijn de hekken bij de Fossemaheerd aangelegd, in de afgelopen weken die bij de Isebrandtsheerd en de Barmaheerd. Een deel aan de Scheltemaheerd volgt nog.

Hoewel in eerste instantie niet iedereen een hek wenste, bleek bij plaatsing dat een deel dat nu wel wilde. Ook tijdens de plaatsing veranderden mensen nog van mening en wilden ze toch liever een hoog dan een laag hek, of omgekeerd. Al die wensen zijn gehonoreerd.

Het Wijkteam heeft er voor gekozen om de wensen van iedere bewoner te honoreren en hoopte dat als de hekken zouden worden geplaatst ook de mensen die eerder aangaven geen hek te willen, dat alsnog zouden willen. Zo is het ook gegaan. Bij zowel de Fossemaheerd als de Isebrandtsheerd hebben alle woningen nu een hek, bij de Barmaheerd – op moment van schrijven – heeft slechts een woning geen hek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.