Hoe zit dat met de grote wijkactiviteiten in 2015? En daarna?

Er gaan de nodige geruchten rond in de wijk over hoe het dit jaar toch zit met de organisatie van de grote wijkactiviteiten. Activiteiten zoals Bruisend Beijum en de Spelweek voor kinderen in de grote vakantie, maar ook Sinterklaas, Koningsdag, de winterdoemarkt en andere die georganiseerd werden door de Activiteitencommissie

Naast mensen die denken dat het een financiële kwestie is – en dat is vooral zo, zie verderop – gaan er ook geluiden rond dat een gebrekkige samenwerking, sterker, een gebrek aan samenwerking tussen de verschillende wijkorganisaties de belangrijkste oorzaak is. Dat laatste is niet aan de hand, is niet het geval. Er is in de afgelopen maanden juist uitstekend samengewerkt.

In de afgelopen jaren is er jaarlijks een fors bedrag uit de pot van het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA) naar deze activiteiten gegaan. Bijna elk jaar kreeg de Spelweek (nu Spijkerweek, voorheen de Bonte Beijum Express) een subsidie van een kleine 10.000 euro. De Activiteitencommissie kreeg elk jaar zo rond de 15.000 euro als bijdrage voor Bruisend Beijum en de andere activiteiten.

Het NLA-geld was eigenlijk bedoeld voor incidentele zaken. Het ging immers om tijdelijk geld (het NLA zou een keer stoppen; dat was bekend) en als je structurele zaken subsidieert, kom je in de knel als het geld stopt. Dat was allemaal bekend, maar toch heeft het NLA in Beijum ervoor gekozen om deze structurele activiteiten mee te financieren. Omdat ze belangrijk waren.

Dat NLA-geld is er dus niet meer. Om die reden zitten de organisaties die betrokken zijn bij deze activiteiten (en die er ook aan meebetalen) sinds begin dit jaar om tafel. Om te zien of en in hoeverre de activiteiten met minder geld toch overeind zijn te houden. Er is door alle partijen zeer kritisch gekeken naar de lijst van activiteiten van de afgelopen jaren. Zijn ze allemaal even belangrijk? Moeten ze allemaal blijven? Voor welke doelgroep is iets een belangrijke activiteit?

Dat overleg heeft geresulteerd in een kleinere lijst, maar ook zijn activiteiten kleiner (en goedkoper) gepland. Al met al kende de lijst nog een tekort van een kleine 15.000 euro. Voor dat bedrag is subsidie gevraagd bij de wijkwethouder. Bijna het hele gevraagde bedrag is toegezegd, maar wel onder de voorwaarde, die de partijen uit de wijk ook zelf hadden bedacht, dat in de loop van dit jaar ook bekeken wordt hoe het allemaal na 2015 moet. Daarmee heeft de wijkwethouder de goede samenwerking tussen betrokken partijen (m.n. Buurtcentra, Trefpunt, MJD, BOB, de Zijlen, Lentis) in de wijk beloond.

Door de toekenning van dit bedrag, zijn de belangrijkste financiële drempels geslecht en kunnen de activiteiten plaatsvinden, mits er voldoende mensen zijn die het willen en kunnen organiseren. De activiteitencommissie, waarvan velen dachten dat die onder de Buurtcentra viel, is kleiner dan voorheen en wil en kan niet meer zelf alles organiseren, maar wil wel hulp en expertise leveren aan mensen die de kar van een bepaalde activiteit willen trekken. Zo heeft de Zijlen begin juni de Prokkel ‘geregeld’ en zouden bijvoorbeeld de buurtcentra het voortouw nemen bij de organisatie van een startmanifestatie, direct na de zomer.

Dat de startmanifestatie een heel ander karakter zou krijgen dan Kleurrijk Bruisend Beijum in de afgelopen jaren, is dan ook in eerste instantie een gevolg van het (veel) mindere geld dat beschikbaar is, maar is ook een bewuste keus. Veel geld is de afgelopen jaren gaan zitten in de huur van de tent maar ook de kosten voor de Sporthal van de jaren daarvoor waren bijzonder hoog. Hoe moet die startmanifestatie, want dat is het wezenlijke, de kern van Kleurrijk Bruisend Beijum, er nu uit gaan zien? Is dat te organiseren? Voor de zomer was dat nog niet duidelijk, maar de tijd dringt.

Hoe gaat dat in 2016?

Het is belangrijk dat niet alleen de betrokken partijen en organisaties beslissen welke grotere (wijk)activiteiten belangrijk zijn en moeten blijven, maar dat ook de wijk zich daarover uitspreekt. En aanbiedt om mee te helpen bij de organisatie daarvan. Uiteraard samen met de organisatie die als ‘trekker’ wil fungeren, maar zonder steun en inzet van wijkbewoners, en meer wijkbewoners dan voorheen, lukt dat niet.

Wilt u reageren op dit artikel? Graag! Dat kan hieronder.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.