Hoe word je een deskundige ‘egellokker’?

Zondag 13 oktober is het weer ‘egeldag’ in het bezoekerscentrum van het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE). Speur naar het egelwoord, ontdek hoe je een egel in je tuin lokt en ga op ‘egeljacht’!

NDE zet ook dit jaar de egel weer in het zonnetje. In het bezoekerscentrum Beijum kunnen kinderen speuren naar het ‘egelwoord’, knutselen, een egel zoeken in een houtstapel en via een kijk- en doewijzer van alles leren over de egel en andere dieren uit tuin en stad. 

Presentaties en excursies
Daarnaast vinden er excursies en presentaties plaats. Guido Lek van de zoogdiervereniging vertelt in korte presentaties (v.a. 13.30 uur) hoe je een deskundige egellokker kunt worden. Gidsen van Natuurmonumenten verzorgen twee excursies in de wijk waarbij in de sporen van egels en andere nachtdieren wordt getreden. Om 10.00 uur en 14.00 uur vertrekt er een groep uit de Boerderijum. De egeldag, excursies en presentaties zijn gratis.

Nuttig dier
Het gaat nog steeds niet goed met de egel. Auto’s en slakkengif zorgen ervoor dat hij in aantal fors achteruitgaat. Doordat mensen hun tuintjes betegelen heeft hij steeds minder ruimte om te scharrelen en te schuilen. Toch is de egel voor veel mensen een graaggeziene gast in de tuin. Hij is ook een nuttige wijkgenoot: hij doet zich tegoed aan insecten en slakken die mensen schadelijk vinden. NDE organiseert daarom jaarlijks een ‘egeldag’, want een egel, zo blijkt, spreekt tot de verbeelding.

Open Zondag Boederijum
De egel-doe-dag is de laatste Open Zondag van de Boerderijum in Beijum. Het bezoekerscentrum is gevestigd in de Boerderijum, waar ook Kindercentrum de Mallemolen en  kinderboerderij en theehuis van De Zijlen ‘open huis’ houden. Alles is vrij toegankelijk!

Wat? Egelweekend in het bezoekerscentrum Beijum met diverse kijk- en doe-activiteiten
Waar? Beijumerweg 19c, in de Boerderijum
Wanneer? Zondag 13 oktober  van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.