Het verhaal achter de loempia’s in Paddepoel

In april 1998 kreeg mevrouw T.H.N. Pham van de gemeente Groningen bericht dat haar aanvraag voor een standplaats bij het winkelcentrum Paddepoel om als kleine zelfstandige met een kraam Vietnamese snacks te verkopen, was goedgekeurd. Hiervoor bedankt zij nu nogmaals de toenmalige burgemeester.

Mw. T.H.N. Pham is 47 jaar en komt oorspronkelijk uit Saigon, het tegenwoordige Ho Chi Minh Stad. (het merendeel van de Vietnamese bevolking blijft stug volhouden de stad Saigon te noemen). Mw. Pham is getrouwd en samen met haar man hebben ze één zoon.

,,Het was eind maart 1988, toen ik nog vijfentwintig was, dat ik samen met mijn man gevlucht ben uit Vietnam. Samen met vele anderen op de vlucht op een gammele boot de open zee op zonder toestemming of enig idee waar we terecht zouden komen”, vertelt ze.
,,Achteraf konden je de ergste dingen overkomen, orkanen, schipbreuk, de motor van de boot kapot, hongersnood dorst en niet te vergeten: ziektes. Begin april 1988 waren we in Maleisië aangekomen en werden wij bootvluchtelingen door de Maleisische regering van boord gehaald en ondergebracht op het eiland Pulau Bidong.
Op 25 oktober 1990 mochten wij Maleisië verlaten om naar Nederland te gaan. Wij werden naar Groningen gebracht en kregen een woning toegewezen in Beijum.
Voor ons betekende dit het einde van alle ellende die we hadden meegemaakt. In Groningen kregen wij de kans om ons leven opnieuw op te pakken. Groningen is dan ook voor ons onze tweede geboorteplaats.
Mijn man kreeg werk bij de gemeente Groningen waar hij nog steeds met plezier werkt en het reuze naar zijn zin heeft. Mijn zoon heeft de kans gekregen om te studeren, iets waar we nog steeds dankbaar voor zijn.”

Mevrouw T.H.N. Pham wil al haar vrienden, kennissen en klanten bedanken voor alle hulp en steun die we van jullie kregen om te worden wat we nu zijn.

Zonder onze klanten die van onze loempia’s houden waren we nergens geweest.

Recentelijk worden de loempia’s verstrek uit een geheel nieuw en gemoderniseerd onderkomen aan de Eikenlaan. Op het kleurig terrasje kunt u genieten van uw versnaperingen.

bron: Groningen dichtbij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.