Het Tet feest: Vietnamees Nieuwjaar

Het is ongeveer 30 jaar geleden dat de Vietnamese vluchtelingen die nu in Beijum wonen door een Nederlands schip zijn gered op zee. Ze dreven een aantal dagen op een vissersbootje van de (inmiddels overleden) heer M. Dao en werden gelukkig snel gevonden en opgenomen. Uiteindelijk kwamen deze Vietnamezen terecht in de nieuwe wijk Beijum, aan de Amkemaheerd. De Vietnamese gemeenschap woont nog steeds in grote getale in Beijum en viert ook volgens de Vietnamese cultuur één van de belangrijkste feesten ‘Tết’.

Tết is een nieuwjaarsfeest en begint afhankelijk van de maanstand. Dit jaar werd het gevierd op 10 februari en het feest duurt wel 3 dagen lang. Alle Vietnamezen in Beijum vieren Tết en dit gebeurt thuis bij de familie. De vrouwen maken voor dit feest vele traditionele lekkernijen en zoetigheid en de gezinsleden helpen ook mee. ‘Banh chung’ wordt door elke familie gemaakt. Dit gerecht is omwikkeld met bananenblad en bestaat uit rijst, bonen en vlees. De hapjes worden geserveerd zodra er bezoek komt van de familie en iedereen komt dan bij elkaar genieten van het eten. Zoals in de Nederlandse cultuur wenst ook in de Vietnamese cultuur  iedereen elkaar een goed jaar en drinken ze samen een drankje. De kleine kinderen worden verwend met nieuwe kleren en krijgen een ‘li xi’, een rode envelop met geld erin voor geluk. Sommige Vietnamezen stoppen deze enveloppen in een bloesemtak met gele bloemen.

Ook offeren de Vietnamezen eten aan de voorouders. Dit gebeurt bij het familiealtaar en afhankelijk van de voorkeur wordt dit ’s middags gedaan of voor het avonddiner. Om het feest af te sluiten worden er door de familie samen spelletjes gedaan.

Tekst en foto’s van Anh Nguyen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.