Heerdenpad in opspraak

Verlichting Heerdenpad

Het Heerdenpad tussen de Gerrit Krol-brug en Beijum. Naar zeggen zes overvallen of pogingen daartoe gedurende het afgelopen half jaar, waarvan onlangs twee binnen een week. Vergezeld van flinke publiciteit. Leuk is anders.

Praktisch dagelijks is er ook in de gemeente Groningen sprake van beroving, molestatie of aanranding. En met verkeersongelukken is het niet anders. Maar voor veel Beijumers is het Heerdenpad een geval apart. Vooral als je er in de late of vroege (donkere) uren loopt of fietst en er praktisch geen ander ‘normaal’ verkeer is.

Wil je lopen of fietsen tussen Beijum en de ‘oude’ stad, dan heb je eigenlijk geen goed alternatief. Beijumerweg, Hunzeboord, Pop Dijkemaweg, Meedenpad: bij nacht feitelijk allemaal hetzelfde verhaal. Verlaten, her en der bossages en taluds. Het Heerdenpad lijkt nog de beste keuze. Je kunt er bovendien nog voor kiezen om deels door woonwijk De Hunze te gaan. Ben je bovendien op het Heerdenpad in elk geval niet van verre te zien.

Overal kan je wat overkomen, leven is risico. Maar daarmee is lang niet iedereen er klaar mee tussen de oren of elders in je lijf. Heerdenpad veilig en veilig voelen: wat valt er (nog meer) aan te doen?

De gemeente heeft al een deel van de bossages gesnoeid. Maar waarom niet allemaal weg? Dan is er nog meer zicht, overvallers vinden dat meestal niet leuk. Over een paar jaar loopt bovendien het fietspad over het nieuwe viaduct over de Oostelijke Ringweg pal naast de autoweg Beijum – De Hunze. Dan zijn de bossages daar toch weg.

De gemeente beraadt zich nog op meer verlichting langs het Heerdenpad. Niet langer aarzelen maar gewoon doen? We hebben het hier toch over een belangrijke fietsverbinding?

Aanpak van bossages en verlichting en de boel goed onderhouden: veel meer lijkt de gemeente niet te kunnen doen. Helpt het, licht en zicht? Meestal wordt die vraag met ‘ja’ beantwoord. Iedereen weet bijvoorbeeld dat gezien worden mobieltjes in werking kan zetten. Maar garanties zijn er natuurlijk niet.

De politie baalt ook. Nog niet zo lang geleden was er hoop dat er o.a. met het oppakken van een aantal daders verbetering op zou treden. Helaas (nog?) niet dus. Deels dezelfde daders? Deels nadoenerij? De politie wil daders niet wijzer maken maar dat overvalgedoe heeft forse prioriteit, dat staat vast. Alert zijn helpt. Zeker als er goede aanwijzingen zijn van verdacht gedoe of een dadersignalement: neem contact op met de politie. Hierbij een deel van het politiebericht wat in deze zaak verspreid is.

En wat kun  je verder zelf doen? Niet alleen fietsen? Eventueel wachten op medefietsers? Een deel van de route door De Hunze? Lucht overhouden om, als het moet, te kunnen schreeuwen, harder fietsen, los te rukken of klappen uit te delen? Of toch maar met de bus of auto? Je laten halen of brengen al dan niet met fiets en al? Of maak je je er niet druk om: ‘een ongeluk zit overal in een klein hoekje, wat komt, komt en als het komt probeer ik wel er het best van te maken’.

Het kan allemaal. Er zo nu en dan even over nadenken en een bewuste keuze maken lijkt in elk geval niet verkeerd. Reageren?: beijumkrant@hotmail.com

NB: het bestuur van de Bewonersorganisatie Beijum (BOB) heeft contact met gemeente en politie over een veiliger Heerdenpad. Reacties welkom!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.