Groningen stelt 1,4 miljoen beschikbaar voor jeugd

Wijkbewoners, ondernemers, jeugdwerkers en instellingen kunnen plannen indienen voor kinderen en jongeren in de wijken van de stad. De gemeente Groningen investeert ruim € 1,4 miljoen voor wijk- en stadsbrede initiatieven. Vanaf 24 april tot 15 juni zijn ideeën en plannen van harte welkom.

Mattias

Wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen: “Inwoners, buurt- en jeugdwerkers in de wijken weten wat goed en nodig is voor kinderen en jongeren. Daarom krijgen zij de mogelijkheid om zelf en samen te beslissen waaraan ze het geld willen besteden.” De gemeente wil het geld in de eigen omgeving van jongeren besteden en met zo weinig mogelijk regels en procedures. Gijsbertsen: “Wij willen samen met de wijken zorgen dat kinderen gezond en gelukkig opgroeien in een prettige en veilige omgeving.”

Aanpak
Op de website wij.groningen.nl (onder het kopje Nieuws) kunnen bewoners, jeugdwerkers, instellingen en ondernemers van 24 april tot 15 juni hun voorstellen indienen. Alle elf gebieden in de stad werken met een beslisteam. Deze beslisteams, met professionals en wijkbewoners, beoordelen vervolgens de voorstellen en beslissen over de toekenning van een budget. Naast de wijkvoorstellen is er voor de stedelijke initiatieven een apart beslisteam. Voorbeelden van initiatieven zijn: een huiskamer in de wijk gericht op talentontwikkeling. Projecten om pesten tegen te gaan. Een voetbaltoernooi met actieve rol voor ouders. Een kinderspeelmiddag met als thema gezondheid. Projecten op school voor kwetsbare kinderen. Of projecten gericht op de ontwikkeling van intimiteit van kinderen met een licht verstandelijke beperking. Op een slotconferentie begin 2016 presenteren de indieners de resultaten van hun initiatieven.

Tweederde van het geld is voor plannen vanuit de wijken. De rest van het budget is voor stedelijke initiatieven. Ieder van de elf stadsdelen krijgt een basisbedrag van € 40.000,-. De rest van het geld verdeelt de gemeente over de wijken op basis van het aantal jongeren tot 18 jaar in de wijk. De gemeente blijft in gesprek met de wijken en wil al doende leren en verbeteren.

Vernieuwen
De gemeente Groningen werkt aan een sterke samenleving waarbij de wijken een belangrijke rol hebben. Met de nieuwe werkwijze wil de gemeente innovatieve ideeën ophalen en een beweging in gang zetten waarbij wijkbewoners elkaar helpen en ondersteunen.

(persbericht Gemeente Groningen)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.