Groningen geeft ruimte aan de fiets

In de komende jaren zijn duidelijke keuzes nodig om het groeiende fietsverkeer in Groningen de ruimte te bieden. Dat blijkt uit de fietsstrategie van B&W.

Nergens ter wereld fietsen relatief gezien zoveel mensen als in Groningen. Maar liefst zestig procent van alle verkeersbewegingen gebeurt op de fiets. Het college wil dat graag verder uitbreiden, maar dat kan alleen onder de juiste voorwaarden.

Traditie
Wethouder Paul de Rook: “We hebben in Groningen een lange traditie van goed en helder fietsbeleid. Die traditie willen we zeker voortzetten om de stad economisch vitaal, bereikbaar en gezond te houden. Daarvoor geven we, nog meer dan voorheen, ruimte aan de fiets.”

Gedragsbeïnvloeding
Met het groeiend aantal inwoners van de stad, neemt ook het aantal fietsers toe. Bovendien zorgen nieuwe ontwikkelingen, zoals de e-bike, voor meer drukte op de fietspaden. In de nieuwe fietsstrategie is aandacht voor het oplossen van problemen, zoals stallingen in de binnenstad en een goed fietsnetwerk. Nieuw is dat het college ook werkt aan gedragsbeïnvloeding en het zelflerend vermogen van fietsers. Ook nieuw is de Fiets Effect Analyse (FEA). Dit betekent dat de gemeente bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen voortaan vanaf het begin van de planvorming kijkt naar de gevolgen voor de fiets.

Prioriteiten
Om de fiets letterlijk en figuurlijk meer ruimte te geven, zijn verschillende maatregelen denkbaar. De meeste kosten ook geld. Daarom wil het college de komende tijd met de stad en de gemeenteraad in discussie over de prioriteiten. Bijvoorbeeld het verwarmen van hoofdfietsroutes met aardwarmte om ze duurzaam sneeuw- en ijsvrij te houden. Of het aantrekkelijker maken van P+R-terreinen en stations om daar over te stappen op de fiets. Meer ruimte voor fietsers op de Diepenring of het herinrichten van de Korreweg als fietsstraat. Maar ook bijvoorbeeld de uitbreiding van fietsenstallingen, zowel in de binnenstad als in de wijken.

Meer informatie
Fietsstrategie Groningen 2015-2025 (pdf, 11,9 MB)

Bron: http://gemeente.groningen.nl/algemeen-nieuws/2015-3/groningen-geeft-ruimte-aan-de-fiets

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.