GroenLinks en PvdA presenteren plan tegen overlast scooters

GroenLinks en Partij van de Arbeid in de stad Groningen willen stillere en schonere scooters in de stad. Scooters zijn weliswaar handig en populair, maar behoren ook tot de gevaarlijkste en meest vervuilende vervoersmiddelen. Daarnaast zijn scooters de belangrijkste veroorzakers van geluidshinder door verkeer. GroenLinks en PvdA doen daarom 20 voorstellen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de geluidsoverlast en milieuvervuiling door scooters te verminderen. Het stimuleren van elektrische scooters, een slooppremie voor oude tweetakt machines en het beter scheiden van fietsers en scooters op het fietspad behoren tot de voorstellen.

Veel scooterrijders houden zich vaak niet aan rijsnelheden en andere weggebruikers ervaren verdringing door scooters op het fietspad. Hierdoor ontstaan onveilige situaties. Wie naast een benzinescooter staat te wachten of daarachter rijdt, ademt vieze uitlaatgassen en zeer schadelijke stofdeeltjes in. Lawaai van scooters staat nummer 1 in de lijst van geluidshinder door verkeer.

Voordelen en nadelen

GroenLinks-raadslid Kris van der Veen: “Scooters zijn gevaarlijk, want geen enkel vervoermiddel heeft zo’n groot aandeel in het aantal verkeersongevallen. Daarnaast zijn scooters ook erg vies: ze stoten zelfs meer fijnstof uit dan vrachtwagens! Maar scooters zijn ook snel, handig voor de iets langere afstanden en erg populair, met name onder jongeren.” PvdA-raadslid Jan Spakman: “Een scooter heeft een groot gebruiksgemak en je mag hem overal gratis parkeren. Aan de andere kant ervaren veel mensen hinder van scooters, op het fietspad maar ook vanwege het lawaai van de veelal opgevoerde scooters. De vraag is nu hoe je met behoud van de voordelen die nadelen kunt terugdringen.”

Maatregelen

GroenLinks en Partij van de Arbeid stellen een reeks maatregelen voor. De partijen willen onder meer elektrische en viertakt scooters stimuleren, een slooppremie introduceren en de handhaving verbeteren. Ook meer oplaadpunten, bredere fietspaden en mogelijk het weren van scooters van het fietspad zouden moeten helpen tegen de overlast, onveiligheid en vervuiling. De partijen roepen het stadsbestuur daarnaast op om samen met de scooterbranche en de Rijksoverheid op zoek te gaan naar oplossingen.

Initiatiefvoorstel

De fracties willen hun initiatiefvoorstel met de gemeenteraad bespreken in de raadsvergadering van 19 februari aanstaande.

ingezonden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.