Op dinsdag 30 juni hadden de bewonersleden van het voormalige Wijkteam NLA van Beijum een bijeenkomst georganiseerd waarvoor mensen uit diverse geledingen van de wijk waren uitgenodigd.
Zoals bekend is het NLA (Nieuw Lokaal Akkoord, een samenwerkingsverband tussen gemeente, corporaties en bewoners) eind vorig jaar gestopt. Omdat in Beijum veel bereikt is en het zonde zou zijn om de goede samenwerking te beëindigen, is gezocht naar een nieuwe manier om ideeën en plannen die er zijn, toch te blijven volgen, te stimuleren, te bundelen, te ondersteunen.
Een kleine 40 mensen, waaronder een aantal professionals van gemeente, corporaties en het WIJ-team, waren op de breed uitgezette uitnodiging ingegaan en naar de Boerderijum gekomen.
De avond begon met een uitleg van Mayan Teerns van bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente over het ‘wijkkompas’, een nieuw middel om in een oogopslag te kunnen zien hoe een wijk er voor staat. Het ziet er ook echt uit als een kompasroos, met daarin gegevens over de bevolking, de fysieke leefomgeving, sociaaleconomische thema’s en de sociale leefomgeving, elk van die vier in een kwart van de kompasroos. Het model wordt nog steeds doorontwikkeld en is meer of minder de opvolger van de wijkanalyses en wijkvisies van enige jaren geleden en toont vooral waarin een wijk afwijkt van het stedelijk gemiddelde.
Daarna was het de beurt aan de voorbereidingsgroep. Vanuit het ‘oude’ NLA-team waren vier speerpunten vastgesteld en aan elk van die thema’s had een bewonerslid zich verbonden. Erik Stienstra aan Werk & Inkomen, Marjolein de Jong aan Jeugd, Margot Brettschneider aan Zorg en Theo Smit aan Groen.
Deze thema’s werden later op de avond gekoppeld aan het initiatief dat in nauwelijks een maand tijd al een erg grote steun heeft verkregen, een initiatief dat inmiddels is omgedoopt tot ‘sociale long / grote speeltuin’. Door de initiatiefnemers werd dit voorstel gepresenteerd. Een voorstel dat zich steeds verder ontwikkelt maar tot doel heeft om het middenstuk van de wijk, het centrale deel tussen de Wiershoeck en het Pedalparc te versterken. Om zo een plek, eigenlijk een zone, te creëren waar elke Beijumer, jong of oud, graag heen wil: ‘de sociale long’. De initiatiefgroep heeft daarvoor geen pasklaar plan, maar wil met veel mensen en organisaties in contact komen om het plan beter te maken, aan te scherpen.
Na de pauze kwam in groepen de vraag aan bod hoe vanuit de vier thema’s het initiatief verdere input kon krijgen. Met aanvullende ideeën, opmerkingen, te maken verbindingen met anderen, met derden.
Minstens zo belangrijk als de inhoud was de sfeer van de avond. Veel mensen die elkaar niet kennen, zagen elkaar voor het eerst. Er werden de nodige (mail)adressen en kaartjes uitgewisseld, afspraken gemaakt. Na de zomer komt er een nieuwe bijeenkomst, weer georganiseerd door de bewoners uit het voormalige NLA-team.