Gezond in Beijum groot succes

Van klankschaalmeditatie tot voetreflexologie en van gezond snacken tot mediteren en sportief zweten tijdens een bootcamp. Het kon zaterdagmiddag 12 april allemaal in het Heerdenhoes tijdens de wijkactiviteit ‘Gezond in Beijum.’
Naar aanleiding van veel gezondheidsvragen die binnenkwamen bij STIP bedacht TSN Thuiszorg samen met MJD om een middag in het Buurtcentrum “Heerdenhoes” Beijum te organiseren.

“We wilden bewoners in contact brengen met een groot aantal organisaties (33), die in hun buurt actief zijn op het gebied van gezondheid”, vertelt Fatos Remkes van de MJD en coördinator van deze middag. “Er kwamen ruim 200 bezoekers dus we zijn zeer tevreden.”

Bezoekers kregen een feestelijk welkom. Kleurige ballonnen versierden de hekken van het schoolplein van de voormalige Doefmat en wie naar binnen ging passeerde een uit oranje ballonnen opgetrokken poort, gemaakt door De Zijlen en de Jasmijn Vrouwengroep.

Wycher van den Bremen, preventiemedewerker van Lentis, opende de middagactiviteit die van 13 tot 16 uur duurde. Het eerste uur flaneerde Groby, de mascotte van FC Groningen, door het buurthuis. Heel wat bezoekers lieten zich met de levende knuffel lachend op de foto zetten. In de gymzaal waagde hij zich tot vermaak van een ieder aan een spelletje badminton.

In de vergaderruimte voorzagen gezondheidswerkers van allerlei pluimage de mensen van informatie. Bezoekers konden onder andere formulieren invullen die hun risico op diabetes weergaf, hun kennis over gezondheidsweetjes laten testen, nagaan of hun gehoor nog in orde was of hun voeten door een pedicure laten verwennen door medewerkers van TSN Thuiszorg. Informatie verkrijgen over allerlei zaken zoals blijven in eigen huis en wat doe ik als mijn bloeddruk te hoog is. In andere ruimtes konden mensen meedoen aan een pubquiz of een doek beschilderen met een lekkere, een vieze, een gezonde of een ongezonde kleur of gezonde lekkernijen proeven.

Ook was er voor jong en oud een knutseltafel gereserveerd en waren er diverse lekker hapjes om te proeven zoals een crackertje pesto, gemaakt van kruiden uit eigen tuin, bij kruidencentrum De Groene Zon. Bewoners van De Zijlen maakten samen met vrouwenbeweging Jasmijn heerlijke gezonde “smoothies” van allerlei fruitsoorten.

Heerlijk bewegen met Marieke in Beijum, ook voor 50plussers. Zij doet dit elke week in het Heerdenhoes op maandagochtend.

De weergoden waren die middag goed gezind. De geplande sportactiviteiten badminton, unihockey en bootcamp, konden heerlijk buiten in de lentezon worden georganiseerd.
Coördinator en buurtwerker Wouter Wever vermeldde tevreden: “Het was een enerverende middag met veel lachende en genietende mensen. Iedereen deed wel ergens aan mee.”

Gezien de belangstelling en het enthousiasme van de deelnemers is Gezondheid in Beijum zeker voor herhaling vatbaar. In een grotere ruimte komen dan mogelijk alle deelnemende partijen nog beter tot hun recht.

Ron van Oort (met dank aan Yvonne en Fatos) en Willemien Mensinga (foto’s)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.