Gespreksmiddag over Mantelzorg in het Trefpunt

Humanitas en de MJD hielden op woensdag 14 mei een gespreksmiddag voor mantelzorgers in wijkcentrum Het Trefpunt aan de Beijumerweg. De middag bleek vooral geschikt om ervaringen uit te wisselen en steun te zoeken bij elkaar. ‘Door de verhalen van andere mantelzorgers ga je je eigen situatie relativeren’, aldus Afina Buiter, een van de deelnemers. Buiter zorgt al jaren voor haar depressieve partner en kind. ‘Het is voor mij daarnaast ook een uitje. Even weg zijn uit de sleur.’

Mantelzorg is het bieden van hulp of steun aan een familielid of vriend voor meer dan acht uur per week gedurende een periode van tenminste drie maanden. Die hulp kan bestaan uit boodschappen doen, meegaan naar het ziekenhuis of eten koken. Humanitas organiseert wel vaker activiteiten voor mantelzorgers in de stad, maar meestal zijn dat informatiebijeenkomsten of ontspannende activiteiten. Het was voor het eerst dat in Beijum een gespreksmiddag georganiseerd werd en de insteek was dat deelnemers zelf konden aangeven waar ze over wilden praten.

Hanneke Glas, buurtwerker bij Humanitas: ‘We merkten we dat er behoefte bestond aan een moment waarop mensen persoonlijke ervaringen kunnen uitwisselen.’ Collega Jeannette Burghgraef van de MJD vult aan: ‘Door de bezuinigingen komt mantelzorg steeds vaker voor. Mensen kunnen in mindere mate een beroep doen op voorzieningen en moeten dus terugvallen op vrienden en familieleden.’ Een andere tendens is dat mantelzorg steeds vaker gecombineerd wordt met een gezinsleven en een baan. De zwaarte van het werk neemt daardoor toe.

De gespreksmiddag werd door drie deelnemers bezocht. Glas: ‘Er hadden zich meer mensen aangemeld, maar mantelzorgers komen vaak plotseling in onverwachte situaties terecht, waardoor ze niet meer kunnen doen wat ze gepland hadden. Dat kan verklaren waarom de opkomst zo laag is.’ Glas en Burghgraef willen graag in oktober een tweede bijeenkomst. Burghgraef: ‘De reacties waren positief. Alle drie de deelnemers zijn van plan een volgende keer weer te komen.’ De dames sluiten niet uit dat er in de toekomst ook aandacht zal zijn voor praktische tips en de positieve aspecten van het mantelzorgerschap. Iedereen is voor de tweede middag in oktober in ieder geval bij deze alvast van harte uitgenodigd.

Tekst: Mark Mandjes – Foto: Bart Luurtsema

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.