Maandag 25 november werd een inloopavond georganiseerd in het Wessel Gansfort College door de Provincie Groningen, de Gemeente Groningen en Rijkswaterstaat. In het kader van de opwaardering van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl werd gestart met de variantstudie van zowel de Gerritkrolbrug als de Paddepoelsterbrug.
De Gemeente Groningen heeft in dit samenwerkingsverband de rol van de wegbeheerder en is eigenaar van de fietsbruggen. De Provincie Groningen is de opdrachtnemer en heeft de leiding over het project. Het Rijk is vanaf januari 2014 beheerder van de vaarweg en tevens opdrachtgever.
Het hele project zal moeten gaan bijdragen aan de stimulering van de economie in onze regio doordat er meer en groter transport over de vaarweg Lemmer-Delfzijl kan plaatsvinden. In 2020 moet het hele project klaar zijn en zijn alle bruggen vervangen. Aan de Noordzeebrug wordt momenteel al gewerkt om deze te verhogen.
Randvoorwaarden
De Gerrit Krolbrug is ondertussen meer dan 75 jaar en aan vervanging toe. Niet alleen door technische mankementen, beperkingen of veiligheidsoverwegingen maar simpelweg omdat de tijd de brug en het Van Starkenborgkanaal heeft ingehaald. Bruggen moeten doorgang kunnen bieden aan 4 laags containerschepen (9,10 meter hoog), klasse Va-schepen en tweebaks duwvaart in gestrekte formatie (54 meter breed). Uiteraard wordt er ook gekeken naar de onderhoudskosten van de brug en de veiligheid bij een toenemende verkeersintensiteit (bottleneck).
De plaats waar de Gerritkrolbrug nu ligt is slecht 22 meter breed en daardoor te klein voor twee vrachtschepen om elkaar gelijktijdig te passeren. Het is dus goed mogelijk dat er gekeken wordt naar andere opties, zoals een andere locatie voor de brug of zelfs het verdwijnen van de brug. Met in het achterhoofd houdende dat de binnenstad van Groningen verder moet wordt ontsloten en het Academisch Ziekenhuis – wat een van de grootse werkgevers van Noord-Nederland is – beter bereikbaar moet worden. De Korrewegbrug wordt nu vaak als ‘sluiproute’ gebruikt door automobilisten. Maar nog niets is zeker.
De fietsbruggen
De twee witte fietsbruggen ( 6,80 meter hoog) die nu zijdelings van de Gerrit Krolbrug liggen, voldoen ook niet meer aan de nieuwe randvoorwaarden en zullen te zijner tijd dus ook vervangen moeten worden door een nieuw en hoger exemplaar.
Ook al komt uit de studie naar voren dat de Gerrit Krolbrug niet meer terugkomt of op een andere plek komt te liggen, de fietsroute van Beijum naar de binnenstad van Groningen via de Korreweg blijft gehandhaafd volgens zowel de vertegenwoordigers van Provincie als Gemeente.
Planning van het Traject
Een eerste inloopavond was maandag 25 november georganiseerd in het Wessel Gansfortcollege. De tweede inloopavond waarbij het concept van de variantstudie zal worden gepresenteerd is medio 2014. De derde en laatste inloopavond zal plaatsvinden eind 2014. Daarna wordt in 2015 de voorkeursvariant vastgesteld. In 2019 begint men met de uitvoering.