Genodigden Bomenplan Beijum goed vertegenwoordigd.

Ruim 25 van de 170 aangeschreven bewoners waren woensdagavond 26 augustus in de Kleihorn aanwezig op de door de gemeente georganiseerde inloopavond aangaande het Beheerplan Bomenplan Beijum.      http://archief11.archiefweb.eu/archives/archiefweb/20151111120000/http://gemeente.groningen.nl/beijum/bomenbeheerplan-beijum 
Het ging om herplant van te kappen bomen aan de Zuidwending ter hoogte van de Sibranda-  / Toppingaheerd en de Froukema-  / Munsterheerd.

SAM_3062Omdat de gemeente al signalen had opgevangen dat niet een ieder op de hoogte was van het Bomenplan Beijum gaf Peter Homan ( stadsdeelbeheerder) een toelichting op het plan en uitvoering van deze.

Niet iedereen was enthousiast over de bomenkap maar het doel van deze avond was, om de noodzaak van kap deze duidelijk te maken en eventuele twijfels weg te halen en de kans te bieden om mee te denken over soorten te herplanten bomen.

Er werden veel vragen gesteld over hoe en wat wordt er herplant, hoeveel bomen verdwijnen er, kan er variëteit aangebracht worden in de nieuw aan te planten bomen, wat gebeurt er met het gekapte hout, is er inspraak op het totaal plaatje, etc.

Allemaal vragen die door David Dolstra, boomdeskundige, op een duidelijke wijze werden beantwoordt.

Het plan is om medio oktober te beginnen met de kap en de herplant. De populieren worden omgezaagd, de stobbe wordt uitgefreesd en de herplant komt er naast. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met in de onderlagen aanwezige beplanting om “kaalslag” te voorkomen.

Duidelijk is dat de bewoners graag diversiteit in de herplant willen zien, niet een hele Zuidwending met bv. Linden. Waar echter rekening mee gehouden moet worden is met het feit dat de te herplanten boomsoort goed moet gedijen en niet teveel wortelopdruk geeft. De bedoeling is dat er bomen gebruikt gaan worden van 10 – 15 jaar oud met een hoogte van  5 á 6 meter, dus geen jonge dunne aanplant maar al redelijk volwaardige bomen.

Leo Dijkstra, landschapsontwerper van de gemeente, zal rekening houden met de wensen en geopperde oplossingen van de aanwezigen en één en ander verwerken in een voorlopig ontwerp met een lijst van geschikte bomen. Op korte termijn krijgt ieder die uitgenodigd is, ook zij die de avond niet hebben bezocht, het ontwerp toegestuurd. Hen zal de vraag worden gesteld wat de voorkeur geniet. Op basis hiervan wordt het definitief ontwerp gemaakt. Hierop is uiteraard weer reactie mogelijk.

Gaande de avond en vooral bij het napraten, was te merken dat een ieder wel overtuigd was dat de huidige populatie van populieren niet optimaal is en bij menigeen een onveilig gevoel opwekt.

Zoals het er nu naar uitziet krijgen we er een mooie groene Zuidwending, met gezonde bomen voor terug. Bomen die over 100 jaar er nog fier staan en niet na 30 tot 40 jaar, zoals de gebruikte populieren, weer vervangen moeten worden.

Wij houden u via deze site op de hoogte.over het verloop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.