Gemeente: “Strenger toezicht op aanbieden afvalcontainers”

De gemeente krijgt regelmatig de vraag of we iets kunnen doen aan het groeiend aantal afvalcontainers in de openbare ruimte. Mensen beginnen zich te ergeren aan de toenemende verrommeling van de openbare ruimte of hun woonomgeving. Daarom gaan we strenger toezien op het aanbieden van afvalcontainers.

Bewoners en eigenaren van rijtjeshuizen of vrijstaande huizen moeten hun huisvuil en groente-, fruit- en tuinafval in containers aanbieden.

Regels

Er zijn regels voor het aanbieden van de containers:

  • U mag het huisvuil aan de straat zetten op de dag dat de gemeente het huisvuil ophaalt, tussen 6.00 en 8.00 uur ’s ochtends;
  • Zet containers die de gemeente met een ‘zijbelader’ leegt met de handvatten in de richting van uw woning. Zet containers die de gemeente met een ‘achterlader’ leegt met de handvatten naar de straat toe;
  • U mag uw container alleen aanbieden met het deksel dicht en aangeboden containers mogen niet zwaarder zijn dan 75 kilo;
  • Op de dag dat de gemeente het huisvuil ophaalt, moet u uw lege container weer van de straat hebben gehaald vóór 24.00 uur en dat u de container(s) op eigen terrein opbergt.

Stickers en boete

De gemeente gaat strenger toezien op de naleving van deze regels. In de loop van het jaar plakken we waarschuwingsstickers op containers die buiten de uren dat het mag, op de openbare weg staan.

Vanaf januari 2015 leggen we een boete op aan de eigenaar van de container. De gegevens die daarvoor nodig zijn, halen we uit de chip die aan de container zit.

 Verrommeling

In Beijum liggen huizen met de voor- én achterkant aan de openbare weg. Dat zorgt voor een mooi en gevarieerd beeld. Maar het betekent ook dat mensen soms tegen de achterkant van de woning, tuin of schutting van de overburen aan kijken. Zolang er geen gevaar, hinder of overlast ontstaat, bemoeit de gemeente zich er niet mee.

Dat is anders voor het gebruik van de openbare ruimte dat eigendom van de gemeente is. Daar kunnen en mogen we wel iets van vinden en over zeggen. En dat gaan we nu dus ook doen bij afvalcontainers.

Op verzoek van de werkgroep Groen & Grijs van de BOB heeft de gemeente (Stadsbeheer) ons bovenstaande informatie toegezonden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.