Geen klachten meer over verlichting zebrapaden

De werkgroep Verkeer van de Bewonersorganisatie Beijum is tevreden over de verbeteringen die de gemeente Groningen het afgelopen najaar heeft aangebracht aan de verlichting van voetgangersoversteekplaatsen in de wijk. ´Het is veel mensen nog niet opgevallen dat er andere verlichting in de lantaarnpalen zit´, aldus Susan Veldman van de werkgroep. ´Maar we hebben sinds de aanpassingen geen klachten van bewoners meer gekregen.

De werkgroep had samen met de gemeente een inventarisatie gemaakt van voetgangersoversteekplaatsen die ´s avonds en bij slecht weer onvoldoende verlicht waren. Automobilisten zagen op deze locaties voetgangers vaak te laat aankomen, waardoor er onveilige situaties ontstonden. Meerdere wijkbewoners hadden hierover geklaagd.

De gemeente heeft het gele licht in de lantaarnpalen vervangen door wit licht. Het witte licht zorgt ervoor dat automobilisten bewegingen van andere weggebruikers van over een grotere afstand kunnen zien, dus ook bewegingen van naderende voetgangers. Zij heeft bovendien de lichtsterkte in de lantaarnpalen hoger gezet en de spiegels verbeterd, waardoor het licht zich over een grotere afstand verspreidt.

De wijzigingen waren in eerste instantie in twee van de tien gevallen niet goed uitgevoerd. De voetgangersoversteekplaats bij De Beijumkorf bevindt zich tussen twee lantaarnpalen, maar de gemeente had slechts van een van de twee de verlichting aangepakt. Aan de Wilkemaheerd had ze de voetgangersoversteekplaats verbeterd, maar het ging hier met name om de plek waar fietsers moeten oversteken. Ook deze laatste twee knelpunten zijn inmiddels opgelost.

Mark Mandjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.