Beijum.org https://www.beijum.org Nieuws voor en door Beijumers Sun, 09 Dec 2018 21:36:11 +0000 nl hourly 1 Mogen wij op u rekenen? https://www.beijum.org/mogen-wij-op-u-rekenen/ https://www.beijum.org/mogen-wij-op-u-rekenen/#respond Sun, 09 Dec 2018 21:36:11 +0000 https://www.beijum.org/?p=11936 Beste mede wijkbewoners.

In januari start de wijkvernieuwing in Beijum. U heeft hierover al in de wijkkrant de Beijumer kunnen lezen.
Onder de slogan “Beijum Bruist” zal er in 2019 begonnen worden met het verspreiden van flyers en nieuwsbrieven om u als wijkbewoner goed te informeren over de voortgang.
De eerste verspreiding zal plaats vinden rond 7 januari.

Vele handen maken licht werk

Voor het verspreiden van deze informatie, 4-6- keer per jaar) zijn wij op zoek naar wijkbewoners die in hun eigen en/of andere heerden deze taak op zich willen nemen. Een vergoeding behoort tot de mogelijkheid.
Heeft u een beetje tijd over en interesse meld u dan aan via info@beijum.nl. Ook voor meer informatie kunt u mailen.

Alvast bedankt!

Klankbordgroep Wijkvernieuwing  “Beijum Bruist”

 

 

]]>
https://www.beijum.org/mogen-wij-op-u-rekenen/feed/ 0
Burgemeester Peter den Oudsten vertrekt zomer volgend jaar https://www.beijum.org/burgemeester-den-oudsten-vertrekt-zomer-volgend-jaar/ https://www.beijum.org/burgemeester-den-oudsten-vertrekt-zomer-volgend-jaar/#respond Fri, 07 Dec 2018 19:31:11 +0000 https://www.beijum.org/?p=11910 Burgemeester Peter den Oudsten wordt waarnemend burgemeester tot tweede helft 2019. Hij is vanmorgen door Commissaris van de Koning René Paas officieel beëdigd.
Peter den Oudsten

Aansluitend heeft Den Oudsten aangegeven dat hij niet beschikbaar is voor het burgemeesterschap van de nieuwe gemeente Groningen. Naar verwachting zal Peter den Oudsten rond de zomer worden opgevolgd door een nieuwe burgemeester.

Tijd voor nieuw
Peter den Oudsten: “De afgelopen vier jaar ben ik met heel veel plezier burgemeester van Groningen geweest. Nu er een nieuwe raad is, straks een nieuw college, de herindeling een feit is, is het tijd voor een nieuwe burgemeester. Tot de nieuwe burgemeester er is, zal ik als waarnemer fungeren. De komende periode zal ik me met dezelfde energie en betrokkenheid in blijven zetten voor de nieuwe gemeente Groningen.”
Lees meer

 

 

 

]]>
https://www.beijum.org/burgemeester-den-oudsten-vertrekt-zomer-volgend-jaar/feed/ 0
Onderzoek led-verlichte zebrapaden en niet led-verlichte zebrapaden https://www.beijum.org/onderzoek-led-verlichte-zebrapaden-en-niet-led-verlichte-zebrapaden/ https://www.beijum.org/onderzoek-led-verlichte-zebrapaden-en-niet-led-verlichte-zebrapaden/#comments Wed, 05 Dec 2018 20:32:06 +0000 https://www.beijum.org/?p=11892  

In maart van dit jaar is er in Beijum en Vinkhuizen bij zes zebrapaden ledverlichting aangelegd. Deze ledverlichting schijnt constant wanneer het buiten schemert of donker is. De gemeente Groningen gaat onderzoek doen in hoeverre de led verlichte zebrapaden een oplossing kunnen bieden voor de nu nog soms risicovolle situaties in het verkeer van Groningen en of dit uitgebreid moet worden bij andere zebrapaden. Het onderzoek vindt in december plaats.

In het onderzoek worden twee led-verlichte zebrapaden in Vinkhuizen aan de Diamantlaan- Edelsteenlaan en Diamantlaan-Radiumstraat meegenomen. Daarnaast twee led-verlichte zebrapaden in Beijum bij Amkemaheerd-Heratemaheerd en Amkemaheerd-Ypemaheerd. Deze zebrapaden worden vergeleken met zebrapaden zonder ledverlichting in een soortgelijke omgeving.

In het onderzoek wordt gekeken naar de omgeving en op welke manier dit invloed heeft op de werking van de zebrapaden. Verder wordt er gekeken naar het rijgedrag van de motorvoertuigen bij de zebrapaden. Ook wordt gekeken welke tijden de ledverlichting daadwerkelijk brandt.

Verder wordt er informatie verzameld door middel van een enquête over de ervaringen van voetgangers die het led-verlichte zebrapad gebruiken en ervaringen van fietsers en motorvoertuigen die het led-verlichte zebrapad passeren. Wilt u als wijkbewoner ook hieraan meewerken?
Ga naar https://gemeente.groningen.nl/reactie-zebrapaden  om de enquête in te vullen over het gebruik van de led-verlichte zebrapaden. Er is ook de mogelijkheid om een reactie toe te voegen.

 

 

]]>
https://www.beijum.org/onderzoek-led-verlichte-zebrapaden-en-niet-led-verlichte-zebrapaden/feed/ 1
Bruggetje bij de Fossemaheerd voorlopig gestremd https://www.beijum.org/bruggetje-bij-de-fossemaheerd-voorlopig-gestremd/ https://www.beijum.org/bruggetje-bij-de-fossemaheerd-voorlopig-gestremd/#respond Wed, 28 Nov 2018 22:03:47 +0000 https://www.beijum.org/?p=11834 Bij het verwijderen van de oude planken van de brug bleek tijdens de onderhoud werkzaamheden dat de brug in zijn geheel verrot is. Men gaat materialen bestellen voor een nieuwe stalen brug. Dit kan wel enkele weken duren. Zolang zal de brug gestremd blijven.

]]>
https://www.beijum.org/bruggetje-bij-de-fossemaheerd-voorlopig-gestremd/feed/ 0
Energiecoach zorgt voor lagere energierekeningen en duurzamere huizen in Beijum en Lewenborg https://www.beijum.org/energiecoach-zorgt-voor-lagere-energierekeningen-en-duurzamere-huizen-in-beijum-en-lewenborg/ https://www.beijum.org/energiecoach-zorgt-voor-lagere-energierekeningen-en-duurzamere-huizen-in-beijum-en-lewenborg/#respond Fri, 16 Nov 2018 20:14:07 +0000 https://www.beijum.org/?p=11742  

Bij meer dan honderd huishoudens in Beijum en Lewenborg leverde het bezoek van een energiecoach het afgelopen jaar een fors lagere energierekening op. Daarbij ging het om jaarlijkse besparingen tussen de 150 en 600 euro.

Het Groninger Energieproject in Beijum en Lewenborg wordt daarom met twee jaar verlengd. Het Energieproject is een initiatief van het gemeentelijke Gebiedsteam Oost in samenwerking met WIJ Beijum, WIJ Lewenborg en De Oude Bieb in Lewenborg. Doel is om de energierekening van wijkbewoners met een minimuminkomen te verlagen. Lees ook het nieuwsbericht op de website van de gemeente.

Foto: Mariska de Groot

 

Bron: Nieuwsbrief Oost no. 37, gemeente Groningen

 

 

 

]]>
https://www.beijum.org/energiecoach-zorgt-voor-lagere-energierekeningen-en-duurzamere-huizen-in-beijum-en-lewenborg/feed/ 0
Kerstpakkettenactie weer van start https://www.beijum.org/kerstpakkettenactie-weer-van-start-2/ https://www.beijum.org/kerstpakkettenactie-weer-van-start-2/#comments Wed, 14 Nov 2018 19:30:22 +0000 https://www.beijum.org/?p=11716 Hallo Beijumers,

De kerstpakkettenactie gaat weer van start. Dit jaar in de week van 26 november tot en met 1 december.

Gesterkt door de vele gulle gaven door Beijumers voor Beijumers in de afgelopen drie kerstpakketten acties, gaan wij die ook dit jaar weer houden. Het is voor ons als mede-wijkbewoners fantastisch om dit te kunnen doen. Samen kunnen we een heleboel bereiken. En zo voor de minder draagkrachtige wijkbewoners de kerstdagen een beetje feestelijker maken.
Vorig jaar konden wij met elkaar ruim 175 huishoudens in onze mooie wijk een kerstpakket geven. Kunnen zij dit jaar ook op u rekenen?

 

Wat wel en wat niet.  In ieder geval geen alcoholische dranken. Verder zijn alle houdbare producten, die u misschien zelf ook gebruikt, van harte welkom. Ook halal producten. Twijfel? Kijk dan even hier voor een lijst met artikelen die in het algemeen gedoneerd worden.

Helpt u mee? Er zijn nog enkele Beijumers nodig die een paar uurtjes van hun tijd willen besteden aan het inzamelen in deze week.  Op 28 en 30 november, en op 1 december, gaan we weer inzamelen. Heeft u tijd en wilt u wel? Alleen of samen met de buren? Laat het ons even weten via de mail:  cderuiter1@hotmail.nl.

Ook als er vragen zijn!

Alvast bedankt!

 

]]>
https://www.beijum.org/kerstpakkettenactie-weer-van-start-2/feed/ 2
HERFSTMARKTJE 24 NOVEMBER bij stadsboerderij De Wiershoeck https://www.beijum.org/herfstmarktje-24-november-bij-stadsboerderij-de-wiershoeck/ https://www.beijum.org/herfstmarktje-24-november-bij-stadsboerderij-de-wiershoeck/#respond Mon, 12 Nov 2018 20:26:35 +0000 https://www.beijum.org/?p=11700 Een gezellige, huiselijke boerderijmarkt met allerlei waardevolle producten in en rond de boerderij; duurzaam – kunstzinnig – lekker – leuk – apart – informatief – geurig – praktisch – mooi…… En muziek! Zigeunermuziek van Duo Lanyok.

Akke Brouwer, dichter en theatermaker, vertelt een heel bijzonder sprookje, over een Chinese keizer en een nachtegaal, er wordt poëzie voorgedragen,
Om 16 u houdt acupuncturiste Adinda een lezing over het thema gezondheid in de Chinese filosofie (abacus-acupunctuur.nl)

De fraaie winterkransen van stadsboerderij De Wiershoeck (wiershoeck.nl) zijn te koop,
En er is heerlijke soep, warme chocolademelk en ander lekkers…

De voorlopige lijst standhouders is:

-Het creatief atelier van Carla Hofstee met duurzame recycle producten van spijkerstof,haakwerk en festivaldoeken.Tassen, kussens, ponchos en lekker warme omslagdoeken..
-Kaarsenmakerij Om de Noord staat met duurzame kaarsen van koolzaadwas (kaarsenmakerijomdenoord.nl)
-Verkoop honing van de Stadsimkerij (stadsimker.nl)
-Suzan Bosch, vezelkunstenaar staat met geschept papier en poëzie en meer (suzanbosch.nl)
-Wilco de Jong, sieradenmaker van unieke en natuurlijke sieraden
-Webwinkel handiggoed.nl: voor handige, simpele en duurzame producten (handiggoed.nl)
-Bianca van Tielen maakt mooie handbeschilderde houten wandborden
-Kruidencentrum De Groene Zon; workshop kruidentuiltje maken, kruidenwandeling om 13.30 en 15 u (degroenezon.nl)
-Natuurwinkel; proeverij van chocolade, kaneelbrood en Sinterklaassnoepgoed (natuurvoedingdewiershoeck.nl)
-Floor verkoopt haar smaakvolle brownies van Oma.
-Lekkere veganistische snacks van Indialicious Vegan(indaliciousvegan.nl)
-Steenhouwerij Marc de Groot geeft in de werkplaats een demonstratie letters hakken in steen (degrootvuursteen.nl)
-Van vande Bron, Grunneger Power komen ende Energiecoaches van Beijum

Maar er komt nog meer…………

 

 

]]>
https://www.beijum.org/herfstmarktje-24-november-bij-stadsboerderij-de-wiershoeck/feed/ 0
Week van de Democratie van 14 tot 21 november https://www.beijum.org/week-van-de-democratie-van-14-tot-21-november/ https://www.beijum.org/week-van-de-democratie-van-14-tot-21-november/#respond Mon, 12 Nov 2018 20:22:43 +0000 https://www.beijum.org/?p=11687 Democratie gaat óók over zeggenschap in eigen buurt.

Democratie draait om méér dan een hokje rood kleuren bij de verkiezingen. Het gaat ook over zeggenschap in je eigen buurt. Tijdens de Week van de Democratie van 14 tot en met 21 november wil de gemeente initiatieven op dit gebied onder de aandacht brengen. Experimenten die voor sommige ambtenaren best even wennen zijn. Lees het interview met Liesbeth van de Wetering, die zich bij de gemeente met gebiedsgericht werken en democratische vernieuwing bezighoudt.

Via deze link https://gemeente.groningen.nl/sites/default/files/Feest-van-de-Democratie.pdf heeft u online toegang tot de uitnodiging en het programma. Inschrijven is nodig, verder is uw deelname geheel gratis.

Op https://gemeente.groningen.nl/week-van-de-democratie verschijnt de komende tijd het volledige programma van de Week van de Democratie en er staat nu al een reeks van activiteiten in die week.

 

 

 

 

 

]]>
https://www.beijum.org/week-van-de-democratie-van-14-tot-21-november/feed/ 0
Opzet Politiek Eetcafé geslaagd https://www.beijum.org/opzet-politiek-eetcafe-geslaagd/ https://www.beijum.org/opzet-politiek-eetcafe-geslaagd/#respond Sun, 04 Nov 2018 21:20:04 +0000 https://www.beijum.org/?p=11645 Het afgelopen donderdag in het Heerdenhoes gehouden Politiek Eetcafé was een groot succes. Het was voor het eerst dat de politiek op deze wijze in gesprek ging met wijkbewoners in aanloop naar de gemeenteraad verkiezingen. De verschillende fracties en wijkbewoners vonden het een mooi en geslaagd idee, ongedwongen en relaxed. De complimenten voor de organisatie, in handen van de Bewonersorganisatie Beijum en de Buurtcentra in Beijum, werden in dank aangenomen.

Complimenten alom …………. maar zeker ook voor Beijum Kookt die de aanwezigen, een veertigtal wijkbewoners en vijftien raad en fractieleden, ruim een uur lang voorzagen van een heerlijk multicultureel buffet en een overheerlijk toetje.

Wijkbewoners en de politica zaten gemengd aan de tafels van dit lekkers te genieten onderwijl pratend en discussiërend over allerlei zaken die men belangrijk vind en stembepalend kunnen zijn.

Jouke Janze, die de avond in goede banen leidde, ving bij de tafels items op die nadien aan alle aanwezigen werden voorgelegd en waarover men zijn mening en standpunt naar voren kon brengen of verdedigen.

Vanuit de wijkbewoners waren vooral huisvesting en het ouder worden in Beijum, de openbare ruimte inclusief de Groene Long, maar vooral ook het grofvuil en Diftar zaken waarover men zich zorgen maakte en het standpunt van de fracties wilde weten. Het laatstgenoemde blijkt een heet hangijzer binnen de Groningse Politiek. Niet alle fracties zijn voor het weer gratis ophalen van grofvuil en tegen de invoering van Diftar ( betere afvalscheiding in huishoudens en betalen per gewicht}. Opvallend is dat de meeste fracties de voornoemde items in hun programma hebben staan.

Omstreeks 20.30 werd het Politiek Eetcafé afgesloten met een dankwoord naar Beijum Kookt, de aanwezigen en was er nog een bloemetje voor de fractieleden. Her en der werd nog wat nagepraat en werden gegevens uitgewisseld.

Deze opzet zal ongetwijfeld zijn vervolg krijgen bij andere wijkbelangen die de komende periode gaan spelen.

]]>
https://www.beijum.org/opzet-politiek-eetcafe-geslaagd/feed/ 0
Samenleren: de leukste taalcursus van Groningen! https://www.beijum.org/samenleren-de-leukste-taalcursus-van-groningen/ https://www.beijum.org/samenleren-de-leukste-taalcursus-van-groningen/#respond Sun, 28 Oct 2018 20:29:39 +0000 https://www.beijum.org/?p=11632 In Nederland hebben ongeveer 1,3 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Zo ook ouders van jonge kinderen. Dat is zorgelijk, want de kans is groot dat er hierdoor ook steeds meer kinderen taalproblemen krijgen. Om dit te voorkomen is in Groningen Samenleren gestart. Samenleren is een gratis taalcursus voor ouders die moeite hebben met lezen en schrijven en die jonge kinderen hebben. Het doel van Samenleren is om op een laagdrempelige manier ouders te stimuleren thuis met taal bezig te gaan. Ouders krijgen daarbij leuke online spellen en boeken voor hun kind. De cursussen zijn in de wijk.

Wilt u graag meedoen aan Samenleren? Dan kunt u zich aanmelden op www.samenleren050.nl of door te bellen naar (050) 211 51 34. Misschien wilt u zelf niet meedoen, maar kent u een ouder die dat wel wil. Vertel hem of haar dan over Samenleren en help bij het aanmelden via de website. Wilt u zelf meer informatie over Samenleren? Kijk dan op de website of blijft op de hoogte via www.facebook.com/samenleren050.

 

]]>
https://www.beijum.org/samenleren-de-leukste-taalcursus-van-groningen/feed/ 0