Beijum.org https://www.beijum.org Nieuws voor en door Beijumers Mon, 05 Aug 2019 21:23:50 +0000 nl hourly 1 https://www.beijum.org/13519-2/ https://www.beijum.org/13519-2/#respond Mon, 05 Aug 2019 21:23:41 +0000 https://www.beijum.org/?p=13519 Wijkvernieuwing Beijum is op zoek naar een projectleider voor de 1e fase,  het opzetten en  bepalen werkwijze, voor een wijkbedrijf in Beijum”.

Informatie over de inhoud van de projectopdracht en de notitie ‘Voorstel wijkbedrijf Beijum – wijkvernieuwing Beijum treft u aan via de onderstaande linken. In de projectopdracht treft u tevens informatie over de sollicitatie procedure aan.

Voorstel-wijkbedrijf-Beijum.pdf                                              

Projectopdracht-projectleider-wijkbedrijf-Beijum.pdf

 

 

]]>
https://www.beijum.org/13519-2/feed/ 0
Hoopvolle Toekomst, nieuw project van Kas Vital https://www.beijum.org/13512-2/ https://www.beijum.org/13512-2/#respond Mon, 05 Aug 2019 21:11:37 +0000 https://www.beijum.org/?p=13512 Hallo,

Wij zijn KAS-Vital een stichting gevestigd in Beijum.
Momenteel zijn wij bezig met verschillende projecten voor jongeren.
Vanaf september beginnen wij weer met een erg interessant project en ons doel is om zoveel mogelijk jongeren te helpen.

 

Kas Vital hoopvolle toekomst
]]>
https://www.beijum.org/13512-2/feed/ 0
Groningen start na de zomer met experiment Basisbaan https://www.beijum.org/groningen-start-na-de-zomer-met-experiment-basisbaan/ https://www.beijum.org/groningen-start-na-de-zomer-met-experiment-basisbaan/#comments Thu, 30 May 2019 20:36:32 +0000 https://www.beijum.org/?p=13321

Eerste contouren van de Basisbaan zichtbaar.
In het coalitieakkoord is afgesproken dat de gemeente Groningen de komende vier jaar gaat experimenteren met de Basisbaan. Hiermee wil de gemeente Groningen extra werkgelegenheid creëren voor inwoners voor wie een betaalde baan niet haalbaar is. Tegelijk wil zij op deze manier bijdragen aan de leefbaarheid in de wijken en dorpen en de binnenstad van Groningen.

Maatschappelijk werk voor fatsoenlijk loon

Het gaat goed met de economie en de werkgelegenheid. Steeds meer mensen zijn aan het werk. Toch lukt het niet iedereen om hiervan te profiteren. In onze gemeente hebben we nog steeds een grote groep mensen die niet deelneemt aan de arbeidsmarkt en niet in staat is om in een eigen inkomen te voorzien. Tegelijkertijd is er een grote hoeveelheid werk dat wel maatschappelijke waarde heeft, maar dat nu niet of niet volledig wordt uitgevoerd. In de gemeente Groningen willen we van (een deel van) dat werk betaalde banen maken, de zogeheten Basisbaan. Het college streeft er naar om in de loop van 2020 rond de 40 tot 50 basisbanen te hebben gerealiseerd. De eerste mensen zullen in de tweede helft van 2019 starten met hun basisbaan. De gemeente Groningen wil dat alle mensen er in alle situaties in netto besteedbaar inkomen op vooruit gaan.

Perspectief

Wethouder Carine Bloemhoff van Werk geeft aan: “Met de Basisbaan willen we mensen perspectief bieden met zinvolle werkzaamheden. Ik vind dat we als overheid mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van extra werkgelegenheid voor inwoners van onze gemeente voor wie een reguliere betaalde baan niet haalbaar is. Met het experiment Basisbaan hopen we dit te realiseren”.

Wijk of dorp in the lead

Wat het college betreft dragen de basisbanen bij aan het versterken van de leefbaarheid in de wijken en de dorpen en aan het versterken van de leefbaarheid in de binnenstad. In vrijwel alle wijken ligt er aanvullend werk dat bij kan dragen aan de leefbaarheid. Bijvoorbeeld in het onderhoud van openbare (of soms particuliere) ruimte, in onderhoud van of activiteiten in wijkgebouwen, bij zorg- of onderwijsinstellingen of in de vorm van klussen bij sportverenigingen of culturele activiteiten. Welke taken van belang zijn voor de leefbaarheid kan per wijk of dorp sterk verschillen. Het college wil daarom per wijk of dorp door betrokkenen zelf vast laten stellen welke taken volgens hen het meest bijdragen aan de versterking van de leefbaarheid. Daarnaast gaan we inventariseren welke taken in de binnenstad passen in dit experiment. De binnenstad van Groningen moet voor onze eigen inwoners en voor onze bezoekers een prettige plek zijn waar zij zich welkom voelen.

Stapgsgewijze invoering

De gemeente Groningen gaat de Basisbaan stapsgewijs invoeren en op korte termijn in twee wijken met een aantal betrokken partijen een pakket aan taken vaststellen dat bijdraagt aan de leefbaarheid van die betreffende wijk. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om specifieke functies, maar om een pakket aan taken dat mede afhankelijk kan zijn van het seizoen, specifieke evenementen, activiteiten of incidentele klussen. Op basis van de ervaringen wordt bepaald op welke manier de totstandkoming van deze banen in andere wijken plaatsvindt. De pilot start in de wijkvernieuwingswijken.

Randvoorwaarden

Om Basisbanen vorm te kunnen geven, moeten er een aantal randvoorwaarden worden geregeld. Daar is inmiddels mee begonnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het werkgeverschap, de arbeidsvoorwaarden, de begeleiding en het inkomen.

Bron: gemeente Groningen

]]>
https://www.beijum.org/groningen-start-na-de-zomer-met-experiment-basisbaan/feed/ 1
Om alvast te noteren: MAF Funfestival 15 juni https://www.beijum.org/om-alvast-te-noteren-maf-funfestival-15-juni/ https://www.beijum.org/om-alvast-te-noteren-maf-funfestival-15-juni/#respond Mon, 20 May 2019 19:38:00 +0000 https://www.beijum.org/?p=13289

Op 15 juni a.s. weer het jaarlijkse Funfestival van Stichting MAF (Music And FUN).

‘ s Middags is er vanaf 13 uur een kinderprogramma met onder andere een Graffiti workshop, Clown Novak, optreden van dansgroep The Flames en nog veel meer.  En niet te vergeten ook weer de Voice of Beijum verkiezing,
In het avondprogramma (vanaf 20 uur) optredens van diverse live bands. meer informatie over het programma volgt.

Alle activiteiten vinden plaats in en bij het Trefpunt aan de Beijumerweg

]]>
https://www.beijum.org/om-alvast-te-noteren-maf-funfestival-15-juni/feed/ 0
Kan leren op oudere leeftijd helpen om de hersenen langer gezond te houden? https://www.beijum.org/kan-leren-op-oudere-leeftijd-helpen-om-de-hersenen-langer-gezond-te-houden/ https://www.beijum.org/kan-leren-op-oudere-leeftijd-helpen-om-de-hersenen-langer-gezond-te-houden/#respond Sun, 19 May 2019 20:49:06 +0000 https://www.beijum.org/?p=13271 Het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit onderzoeken wat we kunnen doen om het brein langer fit te houden in de studie ‘Leren om langer cognitief gezond te blijven’, ook wel de LangCog-studie genoemd. In het onderzoek wordt bekeken wat er gebeurd in de hersenen van ouderen als zij een nieuwe taal (Engels) leren, leren spelen op een muziekinstrument (gitaar), of verschillende creatieve technieken zoals schilderen en vormgeven leren. De Onderzoekers willen weten of deze cursussen kunnen helpen om somberheid en geheugenklachten te verminderen.

Gedurende een periode van drie maanden krijgen deelnemers aan het onderzoek gratis cursussen aangeboden. Via loting wordt bepaald of mensen gedurende drie maanden Engels leren, gitaar leren spelen, of creatieve workshops gaan volgen. De cursussen Engels en Gitaar worden via een vernieuwende combinatie van leren via internet en leren in de klas gegeven. Onderzoeker Saskia Nijmeijer vertelt: “Om de twee weken komen mensen bijeen om Engels of Gitaar te leren, en tussendoor oefenen ze dagelijks thuis, waarbij ze ook contact hebben met de docent”.

Voor het onderzoek worden nog deelnemers gezocht. Bent u tussen de 65 en 80 jaar oud, ervaart u (lichte) geheugenklachten en zou u iets nieuws willen leren? Bij deelname kunt u gratis een muziekcursus, taalcursus of creatieve workshop volgen. Wanneer u zich aanmeldt worden de cursussen willekeurig aan u toegewezen. Dit betekent dat er geloot zal worden en u niet zelf mag kiezen bij welke cursus u ingedeeld wordt.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u mailen naar langcog@rug.nl of u kunt kijken op langcog.umcg.nl

 

 

 

]]>
https://www.beijum.org/kan-leren-op-oudere-leeftijd-helpen-om-de-hersenen-langer-gezond-te-houden/feed/ 0
EEN BLOEMETJE VAN NATUURMONUMENTEN EN BEWONERSORGANISATIE BEIJUM https://www.beijum.org/een-bloemetje-van-natuurmonumenten-en-bewonersorganisatie-beijum/ https://www.beijum.org/een-bloemetje-van-natuurmonumenten-en-bewonersorganisatie-beijum/#respond Mon, 06 May 2019 20:16:09 +0000 https://www.beijum.org/?p=13218 Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Oorzaak is een gebrek aan ruimte voor natuur als gevolg van o.a. intensieve landbouw, te vaak maaien van bermen en verstening van tuinen.

Laten we Nederland weer in bloei zetten! Samen zorgen we voor meer wilde bloemen in Nederland. Langs wegen, in tuinen, op balkons en op de velden. Want als we wilde bloemen ruimte geven, bloeien ze– overal waar de zon schijnt.

De afgelopen jaren beleefden flink wat mensen plezier van de plukakkers in het Kardingebied langs de zuidrand van Beijum, naast het plukbos en ter hoogte van de Fossemaheerd.  En niet alleen mensen maar bijvoorbeeld ook insecten en vogels. Nederland verkeert namelijk in een biodiversiteitscrisis. Net als insecten, staan ook wilde bloemen onder druk. Dit houdt verband met elkaar, want met het verdwijnen van de bloemen uit ons land, verdwijnen ook de insecten en daardoor vogels en andere dieren. Oorzaak is een gebrek aan ruimte voor natuur in het Nederlandse landschap, met name als gevolg van de intensieve landbouw.

Echter dit voorjaar bleven beide akkers onbewerkt terwijl er alle aanleiding was om opnieuw in te zaaien. Natuurmonumenten bleek het benodigde geld niet vrij te kunnen maken, ook al vonden de boswachters dit jammer. De Bewonersorganisatie Beijum dacht daar net zo over. Na overleg hebben we gezamenlijk de kosten alsnog bijeen kunnen krijgen en het werk aan de akkers is inmiddels in uitvoering.  Veel bewoners van Beijum tonen zich betrokken bij het wel en wee in het Kardingegebied en steken ook regelmatig de handen uit de mouwen om bij te dragen aan de ontwikkeling en het beheer ervan. Ook dat is een bloemetje waard. Een milieuvriendelijk bloemetje bovendien, door iedereen vrij te plukken. Hopelijk gaat het beide akkers de komende tijd goed en gaan veel mensen en dieren er weer veel plezier aan beleven!

Wil je zelf ook een bloemrijke bijdrage leveren? Kijk dan snel op de site van Natuurmonumenten via onderstaande link;
https://www.natuurmonumenten.nl/wilde-bloemen  of http://www.OERRR.NL/bloemen

        

]]>
https://www.beijum.org/een-bloemetje-van-natuurmonumenten-en-bewonersorganisatie-beijum/feed/ 0
Grote opening “Eigen Heerd” Zaterdag 11 mei op Plein Oost (Heerdenplein) van 13.00 – 17.00 uur https://www.beijum.org/grote-opening-eigen-heerd-zaterdag-11-mei-op-plein-oost-heerdenplein-van-13-00-17-00-uur/ https://www.beijum.org/grote-opening-eigen-heerd-zaterdag-11-mei-op-plein-oost-heerdenplein-van-13-00-17-00-uur/#respond Fri, 03 May 2019 21:04:00 +0000 https://www.beijum.org/?p=13192 Op zaterdag 11 mei zal het nieuwe gebouw “Eigen Heerd” aan de Melsemaheerd 2 officieel geopend worden door Wethouder Mattias Gijsbertsen. “Eigen Heerd” van Christelijke Woningstichting Patrimonium biedt onderdak aan onder meer buurtcentrum het Heerdenhoes, Wij Beijum en De Zijlen.

Gedurende de dag zullen er diverse activiteiten in en rond het gebouw plaatsvinden.

Rondleidingen, braderij en diverse optredens;
Medewerkers en vrijwilligers geven nieuwsgierige bewoners rondleidingen door het gebouw. Men kan ook de nieuwe keuken bewonderen die mede door steun van het Oranje Fonds gerealiseerd is.

In het gebouw kunnen bezoekers kennis maken met diverse activiteiten die in het gebouw gegeven worden.

Op het plein (Heerdenplein) voor het gebouw zal een braderij staan met uiteenlopende organisaties uit de wijk die zichzelf presenteren en staan er wijkbewoners met lekkernijen en snuisterijen. Zowel binnen als buiten zullen er diverse workshops en demonstraties zijn.

Kinderrommelmarkt;
Kinderen kunnen naar hartenlust “handelen” met hun tweedehands spullen. Hierdoor leren ze met geld om te gaan en kunnen ze een zakcentje verdienen. Verkoop uitsluitend door kinderen!
Kinderen kunnen met tweedehands spullen terecht op de kinderrommelmarkt (GRATIS). Zij dienen zelf wel voor een kleedje te zorgen! Opgave gewenst via info@buurtcentrainbeijum.nl

Kom gerust een kijkje nemen!

.

]]>
https://www.beijum.org/grote-opening-eigen-heerd-zaterdag-11-mei-op-plein-oost-heerdenplein-van-13-00-17-00-uur/feed/ 0
Solliciteren met lef https://www.beijum.org/solliciteren-met-lef/ https://www.beijum.org/solliciteren-met-lef/#respond Fri, 03 May 2019 20:27:06 +0000 https://www.beijum.org/?p=13174

Op zoek naar werk en wil het niet zo goed lukken?

Op donderdag 16 mei start al weer voor de vierde keer de interactieve training Talent en Werk, Solliciteren met Lef! Deze keer in de Wegwijzer in Beijum van 9.30-12.00 uur.

Meer weten?
https://www.sollicitatiementor.nl/sollicitatieboost-1

Meedoen is gratis.

]]>
https://www.beijum.org/solliciteren-met-lef/feed/ 0
Stadsdeelbeheerder Peter Homan neemt afscheid https://www.beijum.org/%ef%bb%bfstadsdeelbeheerder-peter-homan-neemt-afscheid/ https://www.beijum.org/%ef%bb%bfstadsdeelbeheerder-peter-homan-neemt-afscheid/#respond Mon, 22 Apr 2019 19:51:52 +0000 https://www.beijum.org/?p=13119

Eigenlijk had hij graag bij de brandweer gewerkt, maar bij de gemeente zat hij ook prima. Want daar kon Peter Homan doen wat hij leuk vond: veel op pad, contact met mensen, adviseren. Hij werkte 30 jaar in het Centrum samen met bewoners en ondernemers, maakte ‘snode plannen’ met het Bouwoverleg Binnenstad. Maar hij neemt afscheid als Stadsdeelbeheerder Oost. Hij kijkt terug op een ‘aaneenschakeling van leuke dingen’, met in ieder geval deze rode draad: “Ondeugend zijn, dat vind ik mooi.”
Lees meer

]]>
https://www.beijum.org/%ef%bb%bfstadsdeelbeheerder-peter-homan-neemt-afscheid/feed/ 0
Opening kunstkastjesroute https://www.beijum.org/opening-kunstkastjesroute/ https://www.beijum.org/opening-kunstkastjesroute/#comments Tue, 09 Apr 2019 17:36:01 +0000 https://www.beijum.org/?p=13074

Buitengalerie van saai naar fraai

Mede door sponsoring van o.a. de gemeente Groningen en de Bewonersorganisatie Beijum is er weer een mooi kunstproject in Beijum gerealiseerd. Vijf kunstenaars uit Beijum hebben vorig zomer een twintigtal elektriciteitskastjes van Enexis beschilderd. Aanstaande vrijdag, 12 april, wijden zij de route in langs de verschillende kastjes in Beijum. Te beginnen om half vier bij Centraal Wonen met koffie, daarna een verrassingswandeltocht en na afloop hapje, sapje en muziek. Jullie zijn van harte welkom.

]]>
https://www.beijum.org/opening-kunstkastjesroute/feed/ 2