Beijum.org https://www.beijum.org Nieuws voor en door Beijumers Sun, 20 Oct 2019 19:00:12 +0000 nl hourly 1 Al vijf jaar op rij vele gezichten blij. https://www.beijum.org/al-vijf-jaar-op-rij-vele-gezichten-blij/ https://www.beijum.org/al-vijf-jaar-op-rij-vele-gezichten-blij/#respond Sun, 20 Oct 2019 18:36:06 +0000 https://www.beijum.org/?p=13618

]]>
https://www.beijum.org/al-vijf-jaar-op-rij-vele-gezichten-blij/feed/ 0
Links of rechts lopen op weg of fietspad ? https://www.beijum.org/links-of-rechts-lopen-op-weg-of-fietspad/ https://www.beijum.org/links-of-rechts-lopen-op-weg-of-fietspad/#respond Sun, 20 Oct 2019 18:27:40 +0000 https://www.beijum.org/?p=13615 Het levert o.a. in het Kardingegebied regelmatig wrijving op tussen wandelaars en (brom)fietsers: loop je links of rechts op een fietspad ?

Allereerst: als er een voetpad is moet je die als voetganger gebruiken. Dat lijkt simpel maar dat is het niet altijd: langs het Koerspad tusen Beijum en Lewenborg loopt bijvoorbeeld een paadje dat je voetgangerspad zou kunnen noemen, maar dat is het officieel niet: je mag  ook lopen op het Koerspad zelf. En als een weg een autoweg is mag je er als wandelaar niet op.  Maar verder is het links of rechts lopen op een fietspad of weg je eigen keuze: je bent niet verplicht links of rechts te lopen.

Veel mensen denken dat je links moet lopen, maar dat is dus niet zo. Feit is dat als het donker is en jij bent niet goed zichtbaar, links lopen verstandig is. Je loopt dan niet het risico dat een jou achterop komende berijder van een voertuig jou niet ziet en je aanrijdt, en omgekeerd zie je wie jou tegemoet komt, zodat je, in de berm kunt stappen om een aanrijding te voorkomen. Is het licht, of ben je als voetganger ook bij donker goed zichtbaar (bijvoorbeeld door goede verlichting op borst en rug te dragen), dan lijkt het rechts lopen voorkeur te verdienen. Wie je van  achteren komt passeert jou normaal, en wacht bij een tegenligger tot die tegenligger voorbij is. Het enige mogelijk vervelende punt is dat je het als voetganger niet prettig vindt dat je niet ziet wie je achterop komt. Maar dat heb je als fietser ook en een klein kind op een fiets laat je toch ook niet links rijden ? En wat verwacht je van de (brom)fietser of auto die jou tegemoet komt terwijl jij links loopt en er een tegenligger aan komt ? Pal voor jou neus stoppen ? Wat vind je daarvan als hardloper ?

Kort en goed: is het licht of ben jij door lichten goed zichtbaar in het donker, loop (en ren) rechts op weg en fietspad, of stap, als je links loopt, in de berm bij een tegenligger. Mee eens ? Niet mee eens ?  Laat het ons weten: bob@beijum.org

 

Werkgroep Groen, grijs en verkeer van de Bewonersorganisatie Beijum.

]]>
https://www.beijum.org/links-of-rechts-lopen-op-weg-of-fietspad/feed/ 0
Vervolg uitvoering bomenplan Beijum https://www.beijum.org/vervolg-uitvoering-bomenplan-beijum/ https://www.beijum.org/vervolg-uitvoering-bomenplan-beijum/#comments Sun, 06 Oct 2019 19:11:33 +0000 https://www.beijum.org/?p=13607 In Beijum is in de jaren ’70 en ‘80 veel snelgroeiend groen aangeplant. Bomen zoals populieren en wilgen. Dat gebeurde om de wijk vlot een groene aanblik te geven. En dat is gelukt. Het is prettig wonen in Beijum en dat komt onder andere door het groen. Maar de snelle groeiers geven nu soms overlast. Daarom heeft de gemeente enkele jaren geleden samen met bewoners een bomenbeheerplan vastgesteld.

In dit plan staat welke bomen in de wijk kunnen blijven of moeten worden aangepakt. Het betreft een plan van tien jaar dat gefaseerd wordt uitgevoerd. Daar waar de gemeente kapt, worden de bomen zoveel mogelijk vervangen door duurzamere, minder snelgroeiende boomsoorten. Vanaf maandag 7 oktober begint de gemeente met de uitvoering van het plan in delen van de Bottemaheerd, Wilkemaheerd, Kremersheerd, Grevingaheerd en Menkemaheerd. Eerder zijn bewoners van deze heerden al geïnformeerd over en betrokken bij deze plannen. Het kappen van de bomen zal enige overlast geven zoals lawaai en het tijdelijk geen gebruik kunnen maken van een rijbaan, fietspad of wandelpad. Met verkeersmaatregelen probeert de gemeente dit zoveel mogelijk in goede banen te leiden en de overlast zoveel mogelijk te beperken. De verwachting is dat alle werkzaamheden voor het einde van het jaar zijn afgerond. Met het bomenbeheerplan streeft de gemeente naar een duurzaam en evenwichtig bomenbestand in de wijk. De grote groengebieden rond Beijum en de Groene Long vallen buiten het bomenbeheerplan.

info: Gemeente Groningen

]]>
https://www.beijum.org/vervolg-uitvoering-bomenplan-beijum/feed/ 2
Vervanging Gerrit Krolbrug informatieavond https://www.beijum.org/vervanging-gerrit-krolbrug-informatieavond/ https://www.beijum.org/vervanging-gerrit-krolbrug-informatieavond/#respond Sun, 29 Sep 2019 18:43:12 +0000 https://www.beijum.org/?p=13597

]]>
https://www.beijum.org/vervanging-gerrit-krolbrug-informatieavond/feed/ 0
30 september: Algemene Ledenvergadering https://www.beijum.org/30-september-algemene-ledenvergadering/ https://www.beijum.org/30-september-algemene-ledenvergadering/#respond Mon, 16 Sep 2019 21:59:05 +0000 https://www.beijum.org/?p=13567  

Algemene Ledenvergadering

30  september 2019

vaststelling begroting jaar 2020

 

Heerdenhoes

Melsemaheerd 2

Aanvang: 19.30 uur     

Inloop vanaf 19.15 uur

 

Een ieder is van harte welkom

 

Klik op de link voor de agenda en stukken : ALV SEPTEMBER 2019

]]>
https://www.beijum.org/30-september-algemene-ledenvergadering/feed/ 0
PERSBERICHT Fietstocht Eetbare Stad Groningen op vrijdagavond 13 september https://www.beijum.org/persbericht-fietstocht-eetbare-stad-groningen-op-vrijdagavond-13-september/ https://www.beijum.org/persbericht-fietstocht-eetbare-stad-groningen-op-vrijdagavond-13-september/#respond Tue, 27 Aug 2019 20:36:10 +0000 https://www.beijum.org/?p=13541 Op 13 september slingert voor de negende keer de fietstocht Eetbare Stad Groningen dwars door de stad Groningen langs diverse inspirerende moestuininitiatieven. Halverwege wordt er gepicknickt in de Oranje Huiskamer. Dit jaar staan buurtmoestuin Paradijsvogelstraat, buurtmoestuin Oranjewijk, de Reitdieptuin en buurtboomgaard Kostverloren op het programma.

Buurtmoestuin Paradijsvogelstraat: paradijsje op beton
De buurtmoestuin aan de Paradijsvogelstraat is een bijzondere. Nog maar pas gestart, maar al goed op weg. Op een oude betonnen fundering van Nijestee tuinieren buurtbewoners uit de aangrenzende Kraanvogelflat ook op hoogte: in verhoogde moestuinbakken. Al meer dan 20 bewoners zijn er actief.

Buurtmoestuin Oranjewijk
De buurtmoestuin Oranjewijk is verleden jaar tijdens de bewonerstop G100 in de wijk bedacht en dit voorjaar ingericht. Een kernteam van 8 bewoners tuiniert nu vol overgave in grote houten bakken en heeft bovendien bessenstruiken geplant, een terras ingericht en een regenton geplaatst.

De Reitdieptuin
Al 6 jaar tuiniert een superenthousiaste groep in de Reitdieptuin in meerdere lange moestuinbakken. Het is erg leuk om hun ervaringen te horen over hoe je samen tuiniert en het enthousiasme vasthoudt.

Buurtboomgaard Kostverloren
In buurtboomgaard Kostverloren is het goed toeven voor mens en insect. Initiator Liesbeth Cavé leidt de deelnemers graag rond door de alweer 5 jaar oude buurtboomgaard. Liesbeth: “We richten ons zowel op fruit voor de buurt als op biodiversiteit. Naast fruitbomen en struiken groeien hier ook rozen en veel wilde planten. Het maaien van het gras doen we met de zeis en het hooi halen we met paard en wagen op. We betrekken de buurt er zoveel mogelijk bij. Onze insectenhotels zijn ontworpen door hovenier Wankja Ferguson, gebouwd door een buurtgenoot en gevuld door kinderen van de BSO. De buurt moest even wennen: het was niet netjes genoeg en het gras veel te hoog. Maar intussen we krijgen steeds meer enthousiaste reacties, over de lekkere appels, minder lawaai van de weg en de mooie bloemen. Zoals de Ruig klokjes waar de Klokjesbijtjes in kunnen slapen. Mooi als mensen die link tussen bloemen, bijen en fruit in de praktijk kunnen beleven.”

Van Eetbare Stad naar Eetbaar Groningen
De stad Groningen kent inmiddels een 70-tal Eetbare Stad-initiatieven, waarbij een kleine tot grote groep buurtbewoners tuiniert in de openbare ruimte. Van een enkele bessenstruik tot boomgaard, van enkele moestuinbedden in de volle grond tot een groot aantal moestuinbakken: er gebeurt van alles! Vanwege de uitbreiding van de gemeente Groningen heet Eetbare Stad vanaf nu ‘Eetbaar Groningen’.

Tiende editie de stad uit
Dit is de negende keer dat de tocht door de stad gaat. In het jaar 2020 willen de organisatoren met de tiende tocht voor het eerst de stad uit, om een bezoek te brengen aan initiatieven in Ten Boer, Haren en omgeving. Buurtbewoners die in een van de ‘nieuwe’ dorpen en kernen een buurtmoestuin of -boomgaard hebben worden dan ook van harte uitgenodigd hun initiatief op de kaart van ‘Eetbaar Groningen’ te zetten: www.eetbaargroningen.nl

Praktische gegevens:

Aanmeldenja heel graag en via dit formulier
Facebook: meld je ook aan via het Facebook Event: https://www.facebook.com/events/487940362021638/
Verzamelen: 18.00 uur in de Paradijsvogelstraat 10.
Picknick: voor soep wordt gezorgd, maar neem verder je eigen eten en drinken mee. We stoppen voor het eten kort in de Oranje Huiskamer.

Einde: rond 20.15 uur in buurtboomgaard Kostverloren
Deelname: gratis

 

]]>
https://www.beijum.org/persbericht-fietstocht-eetbare-stad-groningen-op-vrijdagavond-13-september/feed/ 0
https://www.beijum.org/13519-2/ https://www.beijum.org/13519-2/#respond Mon, 05 Aug 2019 21:23:41 +0000 https://www.beijum.org/?p=13519 Wijkvernieuwing Beijum is op zoek naar een projectleider voor de 1e fase,  het opzetten en  bepalen werkwijze, voor een wijkbedrijf in Beijum”.

Informatie over de inhoud van de projectopdracht en de notitie ‘Voorstel wijkbedrijf Beijum – wijkvernieuwing Beijum treft u aan via de onderstaande linken. In de projectopdracht treft u tevens informatie over de sollicitatie procedure aan.

Voorstel-wijkbedrijf-Beijum.pdf                                              

Projectopdracht-projectleider-wijkbedrijf-Beijum.pdf

 

 

]]>
https://www.beijum.org/13519-2/feed/ 0
Hoopvolle Toekomst, nieuw project van Kas Vital https://www.beijum.org/13512-2/ https://www.beijum.org/13512-2/#respond Mon, 05 Aug 2019 21:11:37 +0000 https://www.beijum.org/?p=13512 Hallo,

Wij zijn KAS-Vital een stichting gevestigd in Beijum.
Momenteel zijn wij bezig met verschillende projecten voor jongeren.
Vanaf september beginnen wij weer met een erg interessant project en ons doel is om zoveel mogelijk jongeren te helpen.

 

Kas Vital hoopvolle toekomst
]]>
https://www.beijum.org/13512-2/feed/ 0
Groningen start na de zomer met experiment Basisbaan https://www.beijum.org/groningen-start-na-de-zomer-met-experiment-basisbaan/ https://www.beijum.org/groningen-start-na-de-zomer-met-experiment-basisbaan/#comments Thu, 30 May 2019 20:36:32 +0000 https://www.beijum.org/?p=13321

Eerste contouren van de Basisbaan zichtbaar.
In het coalitieakkoord is afgesproken dat de gemeente Groningen de komende vier jaar gaat experimenteren met de Basisbaan. Hiermee wil de gemeente Groningen extra werkgelegenheid creëren voor inwoners voor wie een betaalde baan niet haalbaar is. Tegelijk wil zij op deze manier bijdragen aan de leefbaarheid in de wijken en dorpen en de binnenstad van Groningen.

Maatschappelijk werk voor fatsoenlijk loon

Het gaat goed met de economie en de werkgelegenheid. Steeds meer mensen zijn aan het werk. Toch lukt het niet iedereen om hiervan te profiteren. In onze gemeente hebben we nog steeds een grote groep mensen die niet deelneemt aan de arbeidsmarkt en niet in staat is om in een eigen inkomen te voorzien. Tegelijkertijd is er een grote hoeveelheid werk dat wel maatschappelijke waarde heeft, maar dat nu niet of niet volledig wordt uitgevoerd. In de gemeente Groningen willen we van (een deel van) dat werk betaalde banen maken, de zogeheten Basisbaan. Het college streeft er naar om in de loop van 2020 rond de 40 tot 50 basisbanen te hebben gerealiseerd. De eerste mensen zullen in de tweede helft van 2019 starten met hun basisbaan. De gemeente Groningen wil dat alle mensen er in alle situaties in netto besteedbaar inkomen op vooruit gaan.

Perspectief

Wethouder Carine Bloemhoff van Werk geeft aan: “Met de Basisbaan willen we mensen perspectief bieden met zinvolle werkzaamheden. Ik vind dat we als overheid mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van extra werkgelegenheid voor inwoners van onze gemeente voor wie een reguliere betaalde baan niet haalbaar is. Met het experiment Basisbaan hopen we dit te realiseren”.

Wijk of dorp in the lead

Wat het college betreft dragen de basisbanen bij aan het versterken van de leefbaarheid in de wijken en de dorpen en aan het versterken van de leefbaarheid in de binnenstad. In vrijwel alle wijken ligt er aanvullend werk dat bij kan dragen aan de leefbaarheid. Bijvoorbeeld in het onderhoud van openbare (of soms particuliere) ruimte, in onderhoud van of activiteiten in wijkgebouwen, bij zorg- of onderwijsinstellingen of in de vorm van klussen bij sportverenigingen of culturele activiteiten. Welke taken van belang zijn voor de leefbaarheid kan per wijk of dorp sterk verschillen. Het college wil daarom per wijk of dorp door betrokkenen zelf vast laten stellen welke taken volgens hen het meest bijdragen aan de versterking van de leefbaarheid. Daarnaast gaan we inventariseren welke taken in de binnenstad passen in dit experiment. De binnenstad van Groningen moet voor onze eigen inwoners en voor onze bezoekers een prettige plek zijn waar zij zich welkom voelen.

Stapgsgewijze invoering

De gemeente Groningen gaat de Basisbaan stapsgewijs invoeren en op korte termijn in twee wijken met een aantal betrokken partijen een pakket aan taken vaststellen dat bijdraagt aan de leefbaarheid van die betreffende wijk. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om specifieke functies, maar om een pakket aan taken dat mede afhankelijk kan zijn van het seizoen, specifieke evenementen, activiteiten of incidentele klussen. Op basis van de ervaringen wordt bepaald op welke manier de totstandkoming van deze banen in andere wijken plaatsvindt. De pilot start in de wijkvernieuwingswijken.

Randvoorwaarden

Om Basisbanen vorm te kunnen geven, moeten er een aantal randvoorwaarden worden geregeld. Daar is inmiddels mee begonnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het werkgeverschap, de arbeidsvoorwaarden, de begeleiding en het inkomen.

Bron: gemeente Groningen

]]>
https://www.beijum.org/groningen-start-na-de-zomer-met-experiment-basisbaan/feed/ 1
Om alvast te noteren: MAF Funfestival 15 juni https://www.beijum.org/om-alvast-te-noteren-maf-funfestival-15-juni/ https://www.beijum.org/om-alvast-te-noteren-maf-funfestival-15-juni/#respond Mon, 20 May 2019 19:38:00 +0000 https://www.beijum.org/?p=13289

Op 15 juni a.s. weer het jaarlijkse Funfestival van Stichting MAF (Music And FUN).

‘ s Middags is er vanaf 13 uur een kinderprogramma met onder andere een Graffiti workshop, Clown Novak, optreden van dansgroep The Flames en nog veel meer.  En niet te vergeten ook weer de Voice of Beijum verkiezing,
In het avondprogramma (vanaf 20 uur) optredens van diverse live bands. meer informatie over het programma volgt.

Alle activiteiten vinden plaats in en bij het Trefpunt aan de Beijumerweg

]]>
https://www.beijum.org/om-alvast-te-noteren-maf-funfestival-15-juni/feed/ 0