Beijum.org https://www.beijum.org Nieuws voor en door Beijumers Fri, 16 Feb 2018 23:41:31 +0000 nl hourly 1 Twee exclusieve shows in buurtcentrum Trefpunt https://www.beijum.org/twee-exclusieve-shows-in-buurtcentrum-trefpunt/ https://www.beijum.org/twee-exclusieve-shows-in-buurtcentrum-trefpunt/#respond Fri, 16 Feb 2018 23:41:31 +0000 https://www.beijum.org/?p=10983 Grand Theatre brengt Poolse kunstenaar en theatermaker Janek Turkowski naar buurtcentrum Trefpunt voor twee exclusieve shows. Op uitnodiging van Grand Theatre speelt de Poolse kunstenaar en theatermaker Janek Turkowski op vrijdag 16 maart tweemaal zijn voorstelling Margarete in buurtcentrum Trefpunt in Beijum. Turkowski is geen onbekende in Groningen; in 2012 en 2013 was hij nog te zien op Noorderzon. Behalve met zijn shows in Trefpunt zal hij ook te zien zijn in Grand Theatre met zijn voorstelling Smalfilm.

Exclusieve vertoning in buurtcentrum Trefpunt

In 2008 ontdekte Turkowski een kartonnen doos met 64 rollen film (8 mm) op een Noord-Duitse markt dichtbij de Poolse grens. Op elke filmrol stonden beelden van dezelfde vrouw: Margarete Ruhbe. Gevangen door het celluloidonderwerp, begon hij aan een artistieke reconstructie van het leven van deze vrouw. Op uitnodiging van Grand Theatre gaat Turkowski de wijk Beijum in met zijn intieme solovoorstelling over Margarete.

Margarete wordt exclusief vertoond op locatie in wijkcentrum Trefpunt aan de Beijumerweg 17 op vrijdag 16 maart om 18.00 en 20.30 uur. Meer informatie en tickets via: www.grandtheatregroningen.nl

Bijzondere band met Groningen

Turkowski is geen onbekende in Groningen. In 2012 stond hij met Margarete op het programma van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Het jaar daarop werd hij door het festival gevraagd om samen met de Groninger Archieven een nieuwe voorstelling te maken: Smalfilm. Het werd een voorstelling over een herontdekt verhaal van Groningse amateur filmmakers van de Smalfilmliga. Turkowski groef zich in het leven en werk van die markante filmers met een bijzondere, Groningse, voorstelling als resultaat. Turkowski zal ook deze voorstelling opnieuw laten zien aan Gronings publiek, namelijk op zaterdag 17 maart in Grand Theatre.

Over Grand Theatre
Grand Theatre staat niet voor niets in het hart van Groningen, een middelgrote stad waarin groot wordt gedacht. In een dynamische combinatie van presenteren en produceren wordt samen met kunstenaars, partners en publiek gezocht naar nieuwe gedachten, verbanden en werkwijzen. Vanuit een blijvende passie voor theater, dans, muziek en muziektheater stelt het podium zich open voor de stad als plek voor artistieke en maatschappelijke betekenisgeving in een voortdurend veranderende wereld.

 

]]>
https://www.beijum.org/twee-exclusieve-shows-in-buurtcentrum-trefpunt/feed/ 0
Nieuwe kansen: Beijum Werkt https://www.beijum.org/nieuwe-kansen/ https://www.beijum.org/nieuwe-kansen/#respond Wed, 31 Jan 2018 22:35:16 +0000 https://www.beijum.org/?p=10958 De buik vol van maar steeds thuis te zitten omdat………? Is de energie eruit omdat je moedeloos wordt? Maar wil je die negatieve spiraal onderbreken? Kom dan naar Beijum Werkt. De Gemeente, uitzendbureaus en diverse organisaties komen naar Beijum toe met hun aanbod aan vacatures, met informatie en hulp bij het zoeken naar een passende baan. Makkelijker kan niet maar misschien wel mooier voor jou.

]]>
https://www.beijum.org/nieuwe-kansen/feed/ 0
Wijkvernieuwing 3.0 https://www.beijum.org/wijkvernieuwing-3-0/ https://www.beijum.org/wijkvernieuwing-3-0/#comments Wed, 31 Jan 2018 21:34:21 +0000 https://www.beijum.org/?p=10949 De gemeente gaat de komende jaren samen met de woningbouwcorporaties voor miljoenen investeren in vernieuwing van de wijken. Woensdag 17 januari j.l. werden op het stadshuis de plannen gepresenteerd voor de komende jaren waarbij vier wijken worden aangepakt: Selwerd, Beijum, De Wijert en de Indische Buurt/De Hoogte.

Voor Beijum is het Koersdocument Wijkvernieuwing Beijum opgesteld.

De wijkvernieuwing gaat niet alleen om de ruimtelijke vernieuwing, een mooie en leefbare en duurzame woonomgeving, maar ook de sociale problematiek in een wijk worden meegenomen. Het gaat om een integrale aanpak waarbij sociale en fysieke vernieuwing hand in hand gaan. Het eerste half jaar van 2018 wordt gewerkt aan een meerjarenprogramma voor de komende vijf à 10 jaar op basis van een viertal gezamenlijke doelstellingen van de gemeente en de betrokken woningcorporaties: vitale, leefbare wijken met gezonde, weerbare bewoners; een ongedeelde stad betaalbare woningen; een duurzaam woningbestand.

In Beijum heeft men wat wijkvernieuwing betreft niet stilgezeten. In 2011 is gestart met de heerdenaanpak, waarbij gemeente, corporaties, sociale teams (nu WIJ Beijum), politie en bewoners nauw betrokken zijn bij het realiseren van een goede woonomgeving. Na de Doornbos- en de  Barmaheerd is men nu bezig met aanpak van de Atensheerd. Momenteel is men nog druk bezig met het aanleggen van een waterdoorlatende bestrating. Na de bestrating wordt het openbare groen vernieuwd en opnieuw ingericht. Tussentijds is er ook nog een prachtige muurschildering aangebracht.

Dit jaar bestaat Beijum 40 jaar en zo langzamerhand is de inrichting van de openbare ruimte aan vernieuwing toe. De beplanting is verouderd en bomen zijn zodanig gegroeid dat ze het zonlicht tegenhouden en met hun wortels oneffenheden in de bestrating veroorzaken. Ook is er steeds meer sprake van wateroverlast en schimmelvorming in woningen.

Met de wijkvernieuwing zal ook de heerdenaanpak worden voortgezet en tegelijkertijd zal er worden gekeken naar nieuwe werkwijzen en samenwerkingsverbanden. De wijkvernieuwing is niet alleen een zaak van de gemeente, corporaties en andere instanties in de wijk, maar ook van de bewoners die zelf ook ideeën en wensen hebben en kunnen aandragen voor een goede en gezonde leefomgeving. Ook de Bewonersorganisatie Beijum is hier bij betrokken. Wij houden uiteraard de vinger aan de pols en u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heeft u aanvullende informatie, ideeën, suggesties enzovoort,  laat het ons weten via het onderstaande reactieformulier. Uw bijdrage en mening telt. Wij nemen deze graag mee naar de komende besprekingen.

]]>
https://www.beijum.org/wijkvernieuwing-3-0/feed/ 2
Vacature Leesclub begeleider https://www.beijum.org/vacature-leesclub-begeleider/ https://www.beijum.org/vacature-leesclub-begeleider/#respond Wed, 24 Jan 2018 10:57:32 +0000 https://www.beijum.org/?p=10944 De  Groninger Forum Bibliotheken organiseren wekelijks een leesclub voor  mensen die beter willen leren lezen en spreken.

Voor de locatie in Beijum zijn we op zoek naar een vrijwilliger om de  leesclub te begeleiden.

De deelnemers lezen onder begeleiding een boek. Naast de uitleg van woorden, uitdrukkingen en zinnen wordt er gepraat  over onderwerpen die ter sprake komen.
Het samenlezen vergroot het plezier in lezen en bevordert het begrijpend lezen.

Naast gezamenlijk leren is er ruimte voor gezelligheid.

Functie-eisen / gevraagde competenties:

–              goede beheersing Nederlandse taal

–              flexibel

–              zelfstandig

–              geduldig kunnen zijn

–              graag met groepen werken

–              kennis van de Nederlandse cultuur

–              lezen kunnen stimuleren

–              zo mogelijk ervaring met leren lezen

 

De leesclub is iedere donderdag van14:00 – 15:00 uur, tegelijk met het taalcafé; we houden de schoolvakanties aan.

 

Plaats: Groninger Forum Bibliotheek Beijum

Ypemaheerd 42

9736 MA Groningen

T 050 541 48 77

 

 

 

]]>
https://www.beijum.org/vacature-leesclub-begeleider/feed/ 0
Nieuw, Noordelijk Belastingkantoor int alle lokale belastingen https://www.beijum.org/nieuw-noordelijk-belastingkantoor-int-alle-lokale-belastingen/ https://www.beijum.org/nieuw-noordelijk-belastingkantoor-int-alle-lokale-belastingen/#respond Fri, 12 Jan 2018 20:14:04 +0000 https://www.beijum.org/?p=10929 Uw aanslagen voor lokale belastingen krijgt u voortaan van het Noordelijk Belastingkantoor. Tot nu toe kreeg u deze aanslagen van de gemeente en van Hefpunt. Dat is met ingang van dit jaar verleden tijd. U krijgt één keer post met maar één aanslag voor alle lokale belastingen: gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen bij elkaar. Hebt u voor de gemeentelijke belastingen een automatische incasso afgegeven, dan blijft u op deze manier betalen. Ook andere lopende zaken die u met de gemeente heeft, zoals een bezwaar, betalingsregeling of kwijtscheldingsaanvraag geven wij door aan het Noordelijk Belastingkantoor. Kijk ook op noordelijkbelastingkantoor.nl

 

 

]]>
https://www.beijum.org/nieuw-noordelijk-belastingkantoor-int-alle-lokale-belastingen/feed/ 0
SportAmice schaatsevenement https://www.beijum.org/sportamice-schaatsevenement/ https://www.beijum.org/sportamice-schaatsevenement/#respond Tue, 09 Jan 2018 11:44:31 +0000 https://beijum.org/?p=10914

SportAmice. Oftewel SportVriend. Met deze organisatie willen we mensen aanmoedigen om te gaan sporten door middel van alle gratis sportplekken in de buurt op Google Maps vindbaar te maken. Daarnaast gaat SportAmice sportevenementen organiseren waarin jij je maatje kunt vinden in diverse sporten. Mocht je interesse hebben laat het weten! Met voldoende animo gaat het eerste evenement binnenkort al van start!

Denk aan sporten als Schaatsen, Tennis, Wielrennen, Hardlopen en Fitness. Zoek jij een maatje in een andere sport, laat het dan weten want alles is mogelijk bij SportAmice.

Meer info: https://sportamice.wordpress.com/ of

https://www.facebook.com/SportAmice/

 

]]>
https://www.beijum.org/sportamice-schaatsevenement/feed/ 0
Wijkontmoeting https://www.beijum.org/wijkontmoeting/ https://www.beijum.org/wijkontmoeting/#respond Sun, 07 Jan 2018 22:10:34 +0000 https://beijum.org/?p=10903 Wijkontmoeting 2018 verslag van december

Beste betrokken wijkbewoners van Beijum wij kunnen elkaar donderdag  bij de maandelijkse wijkontmoeting elkaar een goed 2018 wensen. Wij hebben niets op de agenda gezet. Een goede gelegenheid om de stand van de wijk door te nemen en toekomstige plannen bekend te maken aan elkaar.

Mooie initiatiefverhaal tijdens de wijkontmoeting in december:

Gereedschap delen in de wijk

Voor die paar gaatjes die je per jaar boort hoef je toch geen boormachine te kopen? En voor die ene keer dat je de dakgoot leeghaalt, moet daar nou echt het hele jaar een ladder voor in de schuur staan? Een aanhanger, en al die ander dingen die je maar af en toe nodig hebt. Delen kan toch ook. Met een gedeelde gereedschapskist, waardoor de deeleconomie in de wijk een extra impuls krijgt.
Een plek waar je je gereedschap kunt ophalen en inleveren onder het genot van een kopje koffie.

Conny Eldering heeft hierop iets bedacht: ‘Mijn Gereedschapskist’. Gereedschappen die gedeeld worden in de wijk. In twee wijken in Groningen loopt dit initiatief al: In De Hoogte en Vinkhuizen.
Zou het niet mooi zijn als Beijum de volgende wijk is? De Sociale Long wil deze uitdaging oppakken.
Samen met bewoners in Beijum gaan we zoeken naar een plek en mensen om ‘Mijn gereedschapskist’ in de wijk te kunnen realiseren.
Het spreekt de Sociale Long erg aan dat er tijdens  het koffie uurtje ( het halen en brengen van het gereedschap) leuke ideeën en gesprekken kunnen ontstaan, over wat iedereen in zijn / haar situatie zoal bezig houdt.

Hoe werk het ? Voor €25.- wordt je lid van ‘Mijn gereedschapskist’. Voor mensen met een stadjespas is het grotendeels gratis. Kijk voor meer informatie op www.handigindebuurt.nl.

Voor wie ? Voor iedereen die lid is van de gereedschapskist en dat zijn de bewoners / particulieren uit de wijk.

Lijkt het je ook wat? Zou je zelf iets willen betekenen voor de gereedschapskist voor Beijum? Heb je ideeën hoe we dit in de wijk kunnen realiseren. Laat ons weten dat dit je interesseert. Zo komt dit idee een stap verder.
Contactpersoon voor Beijum is Theo Koolman 06-15578469         socialelong@gmail.com

Onze wijkkrant De Beijumer
De krant valt op qua opmaak, toon en inhoud. Arjan de Rooij vertelt dat De Beijumer redactie hier bewust aan werkt en dat het nu zijn vruchten afwerpt. Elke maand is het een uitnodigende krant met bewonersinformatie, nieuws, rubrieken, advertenties. Iedere buurtbewoner kan iets plaatsen in de krant. Ingezonden brieven zijn ook mogelijk. De redactie kijkt of de inhoud passend is. Reacties/ingezonden brieven kun je mailen naar de
redactie van De Beijumer: redactie@beijumer.nl  06-11040505, www.debeijumer.nl

Beijum – 40 jaar
Nu hij er toch is: Arjan zit ook in de werkgroep voor vieren van Beijum 40 jaar. 2018 is een jubileumjaar. Aanvankelijk was de gedachte om al de festiviteiten en ideeën in 1 week te stoppen. Maar nu wordt het over het hele jaar verspreid. De ideeën zijn divers. Op de site is al een en ander te zien.
Wil je op de hoogte blijven of iets vragen, stuur dan berichtje naar:
beijum40@gmail.com   www.beijum40.nl      06-15584742

Speelplekken
De nieuwe speelplek aan de Boelemaheerd is geopend door wethouder Mattias Gijsbertsen.
De werkgroep Speelplekken inventariseert door middel van wijkbijeenkomsten de wensen van bewoners voor de speelplekken in hun eigen heerd. Via De Beijumer informeert deze werkgroep over de voortgang.

 
Vanuit de Sociale Long zijn Erik en Lisette lid van de werkgroep Speelplekken.
Contactpersonen: Leonie Rijkens en Lisette Veenstra
Mail: beijumspeelt@gmail.comWil je in contact komen met anderen die meer weten over een bepaald onderwerp in Beijum?
socialelong@gmail.com
06-27282197 Trijntje
06-15578469 Theo
]]>
https://www.beijum.org/wijkontmoeting/feed/ 0
De oliebollen staan klaar 27 december https://www.beijum.org/de-oliebollen-staan-klaar-27-december/ https://www.beijum.org/de-oliebollen-staan-klaar-27-december/#respond Fri, 08 Dec 2017 22:10:36 +0000 https://www.beijum.org/?p=10863

]]> https://www.beijum.org/de-oliebollen-staan-klaar-27-december/feed/ 0 Winter is in aantocht: Gratis strooizout ophalen https://www.beijum.org/gratis-strooizout-ophalen/ https://www.beijum.org/gratis-strooizout-ophalen/#respond Fri, 08 Dec 2017 21:20:24 +0000 https://www.beijum.org/?p=10853 U kunt gratis strooizout krijgen in de winter. Daarmee wil de gemeente Groningen u helpen om de stoep sneeuwvrij en schoon te houden. U kunt het strooizout gratis komen halen bij de Afvalbrengstations in de stad.

Strooizout ophalen

Vanaf 15 november tot het einde van de winter kunt U gratis strooizout ophalen bij

Afvalbrengstation Woldjerspoor

Maandag t/m vrijdag 08:00 – 16:30 uur

Zaterdag 10:00 – 15:00 uur

Afvalbrengstation Vinkhuizen Zuid

Maandag t/m vrijdag 10:00 – 16:30 uur

Zaterdag 10:00 – 15:00 uur

  • Maximaal 10 kilo per persoon per keer

Alleen als er sneeuw ligt: wijkposten (van maandag t/m vrijdag tussen 15:00 en 16:00 uur)

Meenemen

  • Emmer of plastic zak om het zout in te doen

Op is op

 

]]>
https://www.beijum.org/gratis-strooizout-ophalen/feed/ 0
Workshops en een Kerstdiner voor iedereen https://www.beijum.org/workshops-en-een-kerstdiner-voor-iedereen/ https://www.beijum.org/workshops-en-een-kerstdiner-voor-iedereen/#respond Wed, 06 Dec 2017 21:50:27 +0000 https://www.beijum.org/?p=10840 In samenwerking met sponsor Bewonersorganisatie Beijum en de Buurtcentra in Beijum organiseert de werkgroep Senioren in Beijum een gezellig samenzijn met workshops, een kerstdiner en uitbuikuurtje.
Een ieder is van harte welkom. Laat wel even laten weten dat je komt want vol is vol.  info@buurtcentrainbeijum.nl

Kosten all-in € 7,50 p.p. Een minimale bijdrage voor een gezellig en sfeervol moment toch?

Tot dan!

 

]]>
https://www.beijum.org/workshops-en-een-kerstdiner-voor-iedereen/feed/ 0