Beijum.org https://www.beijum.org Nieuws voor en door Beijumers Tue, 09 Apr 2019 17:36:05 +0000 nl hourly 1 Opening kunstkastjesroute https://www.beijum.org/opening-kunstkastjesroute/ https://www.beijum.org/opening-kunstkastjesroute/#respond Tue, 09 Apr 2019 17:36:01 +0000 https://www.beijum.org/?p=13074

Buitengalerie van saai naar fraai

Mede door sponsoring van o.a. de gemeente Groningen en de Bewonersorganisatie Beijum is er weer een mooi kunstproject in Beijum gerealiseerd. Vijf kunstenaars uit Beijum hebben vorig zomer een twintigtal elektriciteitskastjes van Enexis beschilderd. Aanstaande vrijdag, 12 april, wijden zij de route in langs de verschillende kastjes in Beijum. Te beginnen om half vier bij Centraal Wonen met koffie, daarna een verrassingswandeltocht en na afloop hapje, sapje en muziek. Jullie zijn van harte welkom.

]]>
https://www.beijum.org/opening-kunstkastjesroute/feed/ 0
Buurt AED’s in Beijum https://www.beijum.org/buurt-aeds-in-beijum/ https://www.beijum.org/buurt-aeds-in-beijum/#respond Fri, 05 Apr 2019 21:11:59 +0000 https://www.beijum.org/?p=13054

Sinds gisteren is Beijum weer een AED rijker.

Vanuit de Jensemaheerd is via www.buurtaed.nl een actie opgestart om de aanschaf van dit bij een hart stil- stand levensreddende toestel te bekostigen.   De vele donaties, meedenken, motivatie maar vooral ook de inzet hebben er toe geleid dat de actie 100% geslaagd is.

Beijum telt binnenkort dus 4 heerden waar een AED ook na winkelsluiting bereikbaar is, de Sijgersmaheerd, Hiddemaheerd, Froukemaheerd en de Jensemaheerd (wordt binnenkort geplaatst). Allen gerealiseerd door inzet vanuit de heerden.

Welke heerd volgt?

Ook een actie opstarten? Zamel dan samen met je buren geld in voor een eigen AED, met tenminste 1000 euro korting. Met BuurtAED maak jij je buurt eenvoudig veiliger. Start vandaag nog jouw actie!  Meer informatie op www.buurtaed.nl.  Hulp nodig? De Bewonersorganisatie Beijum helpt u graag op weg. Mail naar info@beijum.org.

]]>
https://www.beijum.org/buurt-aeds-in-beijum/feed/ 0
Iets gezien? https://www.beijum.org/iets-gezien/ https://www.beijum.org/iets-gezien/#respond Mon, 18 Mar 2019 20:51:40 +0000 https://www.beijum.org/?p=12976 Op de Oerrr natuurspeelplaats bij Kardinge zijn afgelopen weekeinde vernielingen aangericht. Dat meldt Natuurmonumenten.

Een uitgeholde watergoot van hout is met een bijl bewerkt, waardoor het water er uit loopt. Natuurmonumenten gaat proberen de schade te verhelpen.

Er wordt aangifte gedaan bij de politie vanwege de vernielingen.

]]>
https://www.beijum.org/iets-gezien/feed/ 0
Jaarvergadering Bewonersorganisatie Beijum https://www.beijum.org/jaarvergadering-bewonersorganisatie-beijum/ https://www.beijum.org/jaarvergadering-bewonersorganisatie-beijum/#respond Mon, 18 Mar 2019 20:35:27 +0000 https://www.beijum.org/?p=12962 Op 26 maart aanstaande vindt weer de jaarlijkse Algemene ledenvergadering plaats, deze ter verantwoording van het boekjaar 2018

Iedereen is van harte welkom

de koffie staat klaar aan de Melsemaheerd 2, (het nieuwe gebouw op Oost)

Klik HIER voor de vergaderstukken

]]>
https://www.beijum.org/jaarvergadering-bewonersorganisatie-beijum/feed/ 0
Bekendmaking winnaar fotowedstrijd Familiedag Beijum Groninger Museum a.s. zondag 13 uur https://www.beijum.org/bekendmaking-winnaar-fotowedstrijd-familiedag-beijum-groninger-museum-a-s-zondag-13-uur/ https://www.beijum.org/bekendmaking-winnaar-fotowedstrijd-familiedag-beijum-groninger-museum-a-s-zondag-13-uur/#respond Wed, 13 Feb 2019 21:55:45 +0000 https://www.beijum.org/?p=12794
]]>
https://www.beijum.org/bekendmaking-winnaar-fotowedstrijd-familiedag-beijum-groninger-museum-a-s-zondag-13-uur/feed/ 0
Enquête activiteiten en voorzieningen in Beijum https://www.beijum.org/enquete-activiteiten-en-voorzieningen-in-beijum/ https://www.beijum.org/enquete-activiteiten-en-voorzieningen-in-beijum/#respond Mon, 21 Jan 2019 12:26:07 +0000 https://www.beijum.org/?p=12474

De gemeente Groningen doet onderzoek naar het gebruik van de wijkgebouwen in Beijum. Adviesbureau KAW ondersteunt hen hierbij.

Doel

Het doel van de gemeente is om zoveel mogelijk mensen uit de wijk gebruik te laten maken van de wijkgebouwen. En om goed zicht te krijgen op de activiteiten die er zijn in de wijk en hoe zich dit verhoudt met de vraag naar activiteiten. Dit om te kunnen bepalen of er nog iets mist of wat anders zou kunnen.

In sommige gebouwen staan (of komen) soms ruimtes leeg, terwijl bewoners misschien wel zoeken naar een plek voor een activiteit. Ook worden bewoners van de wijk langzamerhand ouder. Daardoor kan een andere vraag naar activiteiten en voorzieningen in de wijk ontstaan.

Onderzoek

Daarom onderzoekt KAW welke gebouwen veel gebruikt worden en welke minder. En of er voldoende (passende) activiteiten georganiseerd worden en wat bewoners nog missen. Dit onderzoek doen we door het afnemen van interviews, bureaustudie en een online enquête.

Denk mee

Wilt u meewerken aan dit onderzoek? Dat kan door de online enquête in te vullen. U vindt de enquête op www.kaw.nl/beijum. U kunt de enquête invullen tot 20 februari 2019. Het invullen van de enquête duurt tussen de vijf en tien minuten. Alvast bedankt voor uw medewerking!

]]>
https://www.beijum.org/enquete-activiteiten-en-voorzieningen-in-beijum/feed/ 0
Groninger Museum en Beijum organiseren familiedag https://www.beijum.org/groninger-museum-en-beijum-organiseren-familiedag/ https://www.beijum.org/groninger-museum-en-beijum-organiseren-familiedag/#respond Sat, 19 Jan 2019 21:14:20 +0000 https://www.beijum.org/?p=12445 persbericht

Foto: Siese Veenstra

Op zondag 17 februari vindt in het Groninger Museum een familiedag plaats, georganiseerd in samenwerking met en speciaal voor inwoners van de Groningse wijk Beijum. Deze dag is onderdeel van een project dat gericht is op het stimuleren van museumbezoek onder Groningers, waarbij achtereenvolgens verschillende wijken centraal staan. Inwoners van Beijum hebben tijdens deze tweede editie gratis toegang tot het museum, op vertoon van een flyer die in de hele wijk verspreid wordt.

Programma
Tussen 10 en 17 uur worden doorlopend rondleidingen en workshops in het atelier gegeven. Daarnaast is in de tentoonstelling CHIHULY het kleurige en indrukwekkende glaswerk van de Amerikaanse kunstenaar te zien en toont Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje werken met dieren uit de eigen collectie van het museum. Ook DVOTION – Claude Vanheye: Portretten van DJ’s en de vaste collectie zijn een bezoek waard. In de tentoonstellingen lopen onze Praatjesmakers rond, die samen met bezoekers op zoek gaan naar de verhalen achter de kunstwerken.

Fotowedstrijd
Tijdens de familiedag maakt Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, de winnaar bekend van de fotowedstrijd die WIJ Beijum, de Kleihorn en het Heerdenhoes uitschreven ter gelegenheid van hun verhuizing. De organisaties vestigen zich binnenkort aan de Melsemaheerd en zijn voor in de entreehal van het nieuwe pand op zoek naar een foto van het mooiste plekje, hofje of tuintje van Beijum. De winnende foto is tijdens de familiedag te zien in het Groninger Museum. Meedoen met de wedstrijd kan tot 10 februari. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op beijum.nl.

Project
De familiedag is onderdeel van een speciaal programma gericht op inwoners van de stad Groningen, families in het bijzonder. Voorafgaand aan de familiedag gaat het museum actief de wijk in om kennis te maken met de bewoners en organisaties. Er wordt onder meer samengewerkt met WIJ Beijum, Bewonersorganisaties Beijum en enkele basisscholen. Eerder stond de wijk Vinkhuizen centraal en deze periode werd afgesloten met een drukbezochte familiedag met 750 bezoekers (bekijk hier de aftermovie).

Het VSB Fonds ondersteunt dit project van het Groninger Museum met een financiële bijdrage.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op groningermuseum.nl/familiedag.

]]>
https://www.beijum.org/groninger-museum-en-beijum-organiseren-familiedag/feed/ 0
Naschools aanbod voor kids van 8-12 jaar. https://www.beijum.org/naschools-aanbod-voor-kids-van-8-12-jaar/ https://www.beijum.org/naschools-aanbod-voor-kids-van-8-12-jaar/#respond Fri, 11 Jan 2019 22:00:05 +0000 https://www.beijum.org/?p=12301

In samenwerking met Sportcentrum Noord/Schermcentrum Noord organiseert Bslim een heel mooi naschools aanbod voor kids van 8-12 jaar. Het is mogelijk om gratis deel te nemen aan de volgende activiteiten.

– Kickboks
– Capoeira
– Schermen
– Taekwondo


]]>
https://www.beijum.org/naschools-aanbod-voor-kids-van-8-12-jaar/feed/ 0
Beijum Bruist https://www.beijum.org/beijum-bruist/ https://www.beijum.org/beijum-bruist/#respond Fri, 11 Jan 2019 21:47:15 +0000 https://www.beijum.org/?p=12288

]]>
https://www.beijum.org/beijum-bruist/feed/ 0
Kabinet neemt 5 maatregelen om burger meer te zeggen te geven over leefomgeving https://www.beijum.org/kabinet-neemt-5-maatregelen-om-burger-meer-te-zeggen-te-geven-over-leefomgeving/ https://www.beijum.org/kabinet-neemt-5-maatregelen-om-burger-meer-te-zeggen-te-geven-over-leefomgeving/#respond Sat, 15 Dec 2018 21:46:31 +0000 https://www.beijum.org/?p=11990 Het kabinet geeft gemeenten extra instrumenten om Nederlanders lokaal meer inspraak en zeggenschap te geven. 75 gemeenten in Nederland zijn al goed bezig met het zogenoemde Right to Challenge.

Zo bedachten buurtbewoners rond de Afrikaandermarkt in Rotterdam een beter systeem om zwerfafval gedurende de hele dag in te zamelen voor hetzelfde budget. Bewoners kunnen bij een ‘challenge’ de uitvoering van de collectieve voorzieningen met bijbehorend budget overnemen om leefbaarheid te vergroten. Het kabinet stelt nu maatregelen voor om het Right to Challenge te bevorderen, van concreet maatwerkadvies tot regionale bijeenkomsten met best practices en een digitaal leerplatform. Doel is om het aantal gemeenten dat werkt met Right to Challenge tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen te verdubbelen. Hiervoor zijn in de eerste plaats inwoners en gemeenten aan zet. Het kabinet ondersteunt hen actief bij die verantwoordelijkheid. Dit staat ook in het regeerakkoord.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Een sterke lokale democratie begint met inwoners die echt betrokken zijn bij vraagstukken in hun wijk, zoals het beheer van sportvelden,  het onderhoud van een park om de hoek of het aardgasvrij maken van buurten. Inwoners moeten voor hen belangrijke zaken ook echt zelf kunnen oppakken en veranderen als ze dat willen. Gezien de grote maatschappelijke opgaven die op Nederlanders afkomen, zoals steeds meer zorg op maat in de wijk, maar ook de energietransitie wordt dit alleen maar belangrijker. Vanuit het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie wil ik daar een extra impuls aan geven.”

Het kabinet stelt een aantal zaken voor om burgerbetrokkenheid en leefbaarheid te bevorderen, zoals een inspiratiegids met aansprekende voorbeelden, het organiseren van regionale bijeenkomsten met illustratieve casussen en praktische informatie over het hoe en wat van Right to Challenge. Ook is er maatwerkadvies en een servicepunt voor vragen beschikbaar voor gemeenten en inwoners die met Right to Challenge aan de slag willen of al zijn. Daarnaast wordt een laboratorium van recht op overname ingericht; een gezamenlijk leertraject met maximaal tien gemeenten, gericht op kennisdeling, waarin aandacht is voor de knelpunten en oplossingen bij het overnemen van maatschappelijk vastgoed. Resultaten van de laboratoriumsessies worden breed gedeeld via het kennisplatform www.lokale-democratie.nl. Ook komt er een speciale online Right to Challenge-module voor gemeenteambtenaren. Tot slot zet het kabinet in op de door de Tweede Kamer gewenste verankering van het Right to Challenge. Samen met de VNG en gemeenten wordt een modelverordening Right to Challenge uitgewerkt. Ook wordt ingezet op de modernisering van de inspraakmogelijkheden in de Gemeentewet. Daartoe wordt bezien hoe artikel 150 Gemeentewet kan worden verbreed naar andere fasen van het beleidsproces.

Minister Ollongren heeft de Universiteit Leiden gevraagd te onderzoeken welke juridische belemmeringen gemeenten met betrekking tot Right to Challenge ervaren. Het eindrapport wordt verwacht in maart 2019.

Het bieden van ruimte aan initiatieven van burgers en verenigingen is ook opgenomen in het regeerakkoord. In overleg met gemeenten wil het kabinet daarom via een Right to Challenge-regeling burgers en lokale verenigingen de mogelijkheid geven om een alternatief voorstel in te dienen voor de uitvoering van collectieve voorzieningen in hun directe omgeving.

Right to Challenge leeft steeds meer. In 299 van de 333 lokale coalitieakkoorden die dit jaar gesloten zijn wordt aandacht besteed aan deze vorm van participatie. In 56 coalitieakkoorden wordt gesproken over Right to Challenge of recht op overname.

 

 

]]>
https://www.beijum.org/kabinet-neemt-5-maatregelen-om-burger-meer-te-zeggen-te-geven-over-leefomgeving/feed/ 0