Expositie Syrische kunstenares Lubna Yaseen

Galerie Pand49 aan de Ypemaheerd opende zondag 19 januari een tentoonstelling met werk van de Syrische kunstenares Lubna Yaseen. Een van de schilderijen werd al tijdens de opening verkocht.

Yaseen werkte in het door oorlog getroffen Syrie als journalist en vluchtte enkele jaren geleden met haar twee dochters naar Nederland. Zij is actief als beeldend kunstenaar, maar ook als dichter en schrijver.

Het werk van Yaseen gaat over gevoelens. Haar mensfiguren en gezichten, half-abstract en half-figuratief, drukken een breed scala aan emoties uit. Ze gebruikt verschillende technieken en houdt van felle, contrasterende kleuren.

Een deel van het werk heeft een verwrongen karakter, een ander deel gaat juist over vrolijkheid en optimisme. De nadruk ligt bij deze tentoonstelling duidelijk op de meer positief gestemde schilderijen.

Tijdens de opening leest Yaseen een gedicht voor in het Arabisch. Niemand verstaat het, maar  iedereen luistert ademloos. ‘Dat is het nadeel van schrijven. Je zit met de taal. Beelden zijn internationaal en daardoor voor iedereen te begrijpen’, stelt de kunstenares.

Sommige van Yaseens werken maken gebruik van oosterse beeldtaal, andere lijken door hun hoekige vormen eerder geïnspireerd door westerse kunststromingen als het kubisme. ‘Ik ben niet bewust bezig een brug te slaan tussen Oost en West’, vertelt ze. ‘Ik woon nu in het Westen en ik wil de mooie dingen uit deze cultuur verwerken in mijn kunst.’

De schoonheid van dingen durven zien. In haar gedicht ‘De onschuld van kleuren’, waarmee ze in september 2013 een prijs won bij een gedichtenwedstrijd in het kader van de Week van de Alfabetisering, vat Yaseen haar boodschap als volgt samen:

‘De kleuren zijn neutraal.

Wij maken hun schoonheid of lelijkheid.

Wij geven ze de diepe betekenis.’

Mark Mandjes (tekst en foto’s)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.