Experiment Open Raad gemeenteraad krijgt vervolg

De Groningse gemeenteraad houdt een tweede Open Raad. Ook dan kunnen inwoners weer proberen raadsleden enthousiast te maken voor hun ideeën voor de eigen straat, wijk of de hele Stad.

De tweede Open Raad is op zaterdag 4 november op de slotdag van het ‘inspiratiefestival’ Let’s Gro. Raadsleden kunnen net als de bij de eerste Open Raad initiatieven adopteren. Ze denken dan mee en proberen te helpen de plannen ook echt uit te voeren.

Experiment

De Open Raad is vorig jaar begonnen als een experiment. Een nieuwe manier om als gemeenteraad in contact met inwoners te komen en goede ideeën uit de wijken een kans te geven. Daarin is de Open Raad geslaagd, vindt het presidium van de gemeenteraad. Dit overleg van alle fractievoorzitters in de Groningse wil daarom een tweede editie, ook nu weer in het stadhuis.

De eerste Open Raad was op 12 november 2016. Raadsleden adopteerden toen alle elf initiatieven die door Stadjers werden gepresenteerd. Van deze initiatieven is er één inmiddels gerealiseerd: de vorming van communities om Groningers en statushouders samen te brengen voor ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning.

Sociale koelkast

Andere plannen zijn nog in volop in ontwikkeling. Grote kans op uitvoering maken bijvoorbeeld de ideeën voor windbomen (molentjes op straat om energie op te wekken), een ‘sociale koelkast’ op straat (voor kliekjes tegen voedselverspilling) en een website waar je alle sport- en speelplekken in Groningen kunt vinden.

Andere geadopteerde initiatieven lopen stroever zoals het idee voor een verbod op open winkeldeuren of een schilderijproject op straat in het kader van 100 jaar De Ploeg in 2018. Sommige Open Raad-projecten zijn stopgezet omdat ze te complex zijn, zoals de invoering van een lokale munt en de oprichting van ‘de beste school van het Noorden’.

Wasserette

De adopterende raadsleden van het idee voor een ‘sociale wasserette’ in de Korrewegwijk zijn het contact met de initiatiefnemer kwijtgeraakt. Maar ze zijn nog steeds zo enthousiast over het idee van de wasserette, waarbij ouderen de was van studenten doen, dat ze het plan via de gemeente proberen te realiseren.

Ook als een plan minder lekker loopt, blijven initiatiefnemers positief over de Open Raad als manier om raadsleden te betrekken bij ideeën van Stadjers. Ze waarderen de Open Raad als vorm van ontmoeting.

Aandachtspunten

Aandachtspunten voor verbetering van de Open Raad zijn er wel. Soms verwachtten initiatiefnemers een actievere rol van raadsleden en was er teleurstelling over de trage voortgang. Ook genoemd: de behoefte aan meer ideeën van ‘de gewone’ Stadjer. De raad neemt deze aandachtspunten mee in de organisatie van de tweede Open Raad in november. Er komt nog een campagne om Stadjers uit te nodigen om met ideeën voor de eigen straat, wijk of de hele Stad naar de Open Raad te komen.

Verslag van eerste Open Raad en overzicht van de 11 geadopteerde initiatieven

Bron: Gemeente Groningen

 

Vorige publicatie; klik hier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.