Evenementen bij Kardinge: Last of Overlast?

In de afgelopen jaren is het aantal evenementen in de buitenlucht bij Kardinge fors toegenomen. Daarmee neemt ook de vraag toe of dit allemaal maar zomaar kan. Maar eerst even de feiten op een rij.

Muziekfestivals.

Tot en met 2 jaar geleden was New Attraction op de eerste zaterdag in juli jaarlijks de enige grote muziekactiviteit bij de Kardingerplas. Met name gericht op jongeren uit de stad, maar uiteraard kwamen er ook jongeren uit de rest van de stad en de provincie. In de zomer van 2012 vonden twee muziekactiviteiten plaats. Een concert van de Amerikaanse band Bon Iver in een tent naast de Bjoeks, en ruim een week later een dancefestival “Dance at the Beach”, de hele middag en avond op het strand.

Dit jaar hebben 4 feesten plaatsgevonden. Op zaterdag 20 juli een 2e editie van dat “Dance at the Beach” en een weekend later zelfs twee feesten – op vrijdagavond 26 juli het “Like The 80 & 90’s XL Outdoor”-festival, en een dag later de hele middag en avond het “Indicator Outdoor”-festival. Kortgeleden vond het zogenaamde “Nazomerenfestival” plaats. Een festival waarvoor landelijk publiciteit is gemaakt met zelfs busvervoer met door het hele land veel opstapplaatsen. Volgens de organisatoren was dit de 1e editie.

Sportactiviteiten.

Een of twee keer per jaar worden er ‘downhill’-wedstrijden gehouden op de Kardingebult. Rond de plas heeft ook al enkele keren een (mini)triatlon plaatsgevonden en begin augustus was Kardinge de start van de 1e Bauke Mollema tocht. Bij deze sportactiviteiten zijn het niet de sporters, meestal ook niet de muziek maar is het vooral de speaker die zich graag laat horen. Een weekend voor deze krant uitkwam was de parkeerplaats bij Kardinge de plek voor een Monster Truck show, waarbij vooral de auto´s veel lawaai produceerden.

Overlast(klachten).

Wat opvalt is dat muziekfestivals over het algemeen op de zaterdag en de sportactiviteiten op zondag zijn. Voor al deze activiteiten zal bij de gemeente een vergunning zijn aangevraagd en verkregen. Bij het Nazomerfeest kreeg o.a. de Beijumkrant vooraf een zogenaamde ‘bewonersbrief’ (*1) waarin de werkzaamheden werden benoemd en de mededeling dat men zijn best doet de overlast tot een minimum te beperken. Dat zal ook wel de bedoeling zijn van de andere organisatoren.

Een deel van de activiteiten viel in de zomervakantie, dus zal niet iedereen bij alle activiteiten thuis zijn geweest en er overlast van hebben ondervonden. Toch is het aantal klachten over die overlast toegenomen. Hoewel veel afhangt van de windrichting, hebben alle wijken rond de plas er in meerdere of mindere mate last van. Zo kreeg de BOB vorige zomer nog een brief van de Scheepsraad uit Lewenborg (de bewonersorganisatie daar) of ‘we’ in Beijum ook zo’n last hadden gehad van dat dancefeest. Uit eigen waarneming weten we dat de wind vooral over de plas richting Zilvermeer en Lewenborg ging en dat het geluid aan die kant flink harder was dan aan ‘onze’ kant. In Beijum zullen mensen en woningen aan de zuidrand eerder overlast ervaren dan wie vlakbij Zuidwolde woont.

Naar aanleiding van het laatste feest is bijvoorbeeld door het Holmsterheerdcomité – namens bewoners uit de Holmsterheerd en Menkemaheerd – een brief gestuurd naar de verantwoordelijke wethouders (Jannie Visscher en Jan Seton). In deze brief gaat het over deze ontwikkeling (toenemend aantal feesten maar ook de andere ‘gewone’ luide activiteiten) maar staat vooral dat de overlast ertoe leidt dat mensen niet in hun tuin kunnen zitten, naar binnen vluchten, ramen en deuren dicht moeten doen, hun huis ontvluchten, en dergelijke.

De BOB ontving al eerder brieven van Fossemaheerdbewoners over overlast bij de dancefeesten en de speaker bij de Mollemafietstocht die op zondagmorgen om half acht de wijk al wakker probeerde te maken.

Uiteraard zullen er onder de vele klagers bij het Meldpunt Overlast en Zorg ook vele Beijumers zitten. Het totale aantal klachten bij het laatste feest lag al boven de 150.

De gemeente.

Begin september sprak de gemeenteraad over de hoeveelheid klachten die omwonenden van het Stadspark hadden over de daar georganiseerde feesten. De voorlopige gedachte van veel fracties – een evaluatie van de nota ‘feesten in balans’ komt nog – is ‘spreiding’ over de stad, zie de berichtgeving van de Gezinsbode (*2).

Het BOB-bestuur denkt dat het goed zou zijn als er wat het evenementengebeuren betreft nadere aktie vanuit de wijk ontplooid wordt.

Belangstelling? Mail naar bob@beijum.org

John Veldman

(*1) nog te lezen op: https://www.beijum.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1249:nazomeren-festival-2013&catid=5:nieuws

(*2) De site van de  omwonenden van het Stadspark: http://feestenuitbalans.nl/ Het verslag van de raadscommissie is te lezen op: http://www.gezinsbode.nl/aanpak-lawaai-belangrijk-onderdeel-nieuw-evenementenbeleid/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.