Er zijn dagen dat ik geen schoen aanraak

Als je de spreuk ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ letterlijk neemt, dan is die zeker niet op Bert Hoekstra (53 jaar) van toepassing, want in zijn zaak Shoetime aan de Stoepemaheerd doet hij veel meer dan het verzolen, lijmen en stikken van de oude stappers die je zo graag een tweede leven gunt. Je kunt ook bij hem terecht voor sleutels bijmaken, zelfs autosleutels met transponders, naambordjes bedrukken, kledingreparatie, stomen, slijpen en zelfs voor het vervaardigen van een foedraal voor bijvoorbeeld mes, bijl of schaar. Daarnaast is Shoetime een winkel waar je van alles kunt kopen, zoals een nieuwe riem, portemonnee, tas, naaispullen, klittenband en kralen voor een ketting of armbandje.

Als je zijn zaak binnenkomt, dan valt op hoe gemoedelijk het daar is. Er lijkt nooit druk op de ketel te zitten. Desgevraagd beaamt Bert dat: ‘Als het druk is, dan gaan we gewoon wat langer door’. Tijdens het interview praten wij over zijn werk, zijn hobby’s, het meningsverschil met de schoenketen met dezelfde naam, het plezier in uitzonderlijke en uitdagende opdrachten en over de bacteriën die zich vooral schijnen te nestelen in plastic damestasjes. Intussen neemt Hero van der Laan, de stagiaire, de honneurs  in de winkel waar. Shoetime is een leerbedrijf en Hero laat zich door Bert omscholen tot schoenhersteller en begint dit jaar in Smilde een eigen zaak.

Bert, hoe lang bestaat Shoetime en waar komt die naam vandaan?

In 1989 zijn mijn vrouw Karina en ik aan de Stoepemaheerd begonnen met Shoetime, dus dit jaar is dat alweer 25 jaar geleden. Vanaf het begin is Shoetime niet alleen een schoenmakerij, maar hebben wij ook een hoek ingericht met garens, kralen en aanverwante artikelen. Karina heeft een opleiding kostuumnaaien gedaan, evenals een pedicure opleiding, en zij kan de opgedane kennis hier goed gebruiken. Helaas heb ik haar een aantal jaren in de winkel moeten missen, omdat zij veel last heeft van haar rug. Achter de schermen doet zij heel veel. Gelukkig gaat het wat beter en is zij op de zaterdagen weer in de winkel, daar ben ik heel blij mee. Wij kwamen op de naam, omdat wij tijdens onze vakantie een aansteker zagen met de woorden ‘Je t’aime’. Toen ik die woorden een aantal keren hardop zei tegen Karina, werd dat vanzelf iets als shoetime. En dat vonden wij een mooie naam voor onze nog te beginnen zaak.

Doe je alles zelf, ook naambordjes maken, kledingreparatie en stomen?

Nee, niet alles. Dat is niet te doen. Af en toe graveer ik zelf iets, bijvoorbeeld een los plaatje voor een beker, maar dat loont niet. Je bent zo een half uur bezig met een klus waarvoor je vijf euro vraagt. Dat kun je beter uitbesteden. Stomen wordt gedaan door stomerij Hendorette en Shoetime is één van de servicepunten in de stad waar je kostuums,  gordijnen, enzovoort kan brengen en weer ophalen. Kledingreparatie doen wij zoveel mogelijk zelf, vooral als het om leer gaat. Verder repareren wij echt van alles, je kunt bijvoorbeeld ook een kapotte buggy langsbrengen. Ik mag graag knutselen aan een wat moeilijker opdracht. Dat gebeurt nogal eens, er zijn zelfs dagen dat ik geen schoen aanraak. Wat wij niet zelf kunnen doen, besteden wij uit. Er is in de stad een heel netwerk van vervoer heen en weer. Zo kun je ergens anders schoenen aanbieden die wij dan repareren. Wij nemen ook kleding in voor de wasserette.
Sinds een jaar werkt elke zaterdagmiddag Saskia Venema als voetspecialist in de winkel. Klanten kunnen bij haar terecht voor steunzolen en aangepaste zolen.

Zijn er werkzaamheden waar je je neus voor ophaalt?

Ha ha, je bedoelt dat letterlijk neem ik aan? Nee, bijna nooit. Ik heb mij in al die jaren misschien twee keer gestoord aan onwel riekende schoenen. Ik heb wel eens schoenen geweigerd waarmee net in de poep was gestapt en een keer een paardendeken die gerepareerd moest worden. Die deken was zo ontzettend vies. Maar je moet daar wel mee oppassen, want die klant heb ik helaas nooit weer gezien. Ach, een huisarts heeft ook wel eens een minder fris klusje. Wist je dat damestasjes een bron van besmetting zijn? Vooral plastic tasjes. Leer ademt nog, maar plastic niet, daar gedijen bacteriën uitstekend.
En ik verkoop niet aan iedereen een blinde sleutel. Als ik het niet vertrouw, dan doe ik dat niet.

Je hebt een rechtszaak gevoerd tegen een winkelketen met dezelfde naam.
Ja, dat gaat om een schoenenketen met meer dan veertig vestigingen in het zuiden van het land. Die nam niet alleen mijn naam, maar ook een bijna identiek logo. Ik heb tegen de keten een proces gevoerd. Aanvankelijk won ik de rechtszaak, maar de tegenpartij ging in hoger beroep en die verloor ik. De rechter vond dat de afstand tussen de vestigingen zo groot was, dat wij elkaar niet in de wielen zouden rijden. Maar de rechter ging eraan voorbij dat wij in een internettijdperk leven, waarin afstanden niet tellen. Ik krijg elke week mails en telefoontjes die voor de andere Shoetime zijn bedoeld. Pas geleden nog werd hier een hele pallet met sokken verkeerd bezorgd. Ik moet dat elke keer weer rechtbreien. Andersom zal de andere partij daar geen last van hebben. Daar ben ik te klein voor.

Wat zijn je hobby’s?

Wij wonen in Finsterwolde en hebben een grote tuin. Daar ben ik vaak aan het werk. Muziek maken en beluisteren vind ik mooi, als het maar swingt. Ik speel gitaar en heb bas gespeeld in de Finsterwolder fanfare. Mijn conditie houd ik op peil met hout kloven voor de kachel en met grote afstanden schaatsen. Ik ben echt een schaatsliefhebber. Als er natuurijs is, schaats ik elke avond.

Heb je nog een goede tip?

Ja. Als schoenen te nauw zitten, dan kun je daar wat spiritus of alcohol (70%) op deppen, dan wordt het leer soepel. Niet nat maken met water, want leer krimpt als het nat wordt. Maar je kunt ze natuurlijk ook door ons laten oprekken. Op onze website staan regelmatig nieuwe tips: www.shoetime.nl.

Menno Fritsma (tekst) en Bart Luurtsema (foto)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.