Een Wakeboardpark in de Kardingerplas?

Begin november organiseerde de gemeente Groningen een bijeenkomst over het plan van een initiatiefnemer om in de Kardingerplas een zogenaamd Wakeboardpark te beginnen.

Uitgenodigd waren bewoners(vertegenwoordigers), bedrijven en instellingen uit het Kardingegebied. In de uitnodigingsbrief werd de bijeenkomst zowel een informatiebijeenkomst als een bewonersavond genoemd.   Er was op een flinke opkomst gerekend gezien de omvang van de gereserveerde zaal in het sportcentrum Kardinge. Met Derk Bosscher, voormalig weerman van RTV Noord, was zelfs een heuse gespreksleider ingehuurd. De initiatiefnemer had een medewerker meegenomen, er waren maar liefst vier ambtenaren. Dat was allemaal opgetrommeld voor de uiteindelijk 6 aanwezigen. Geen bedrijven en instellingen, maar 5 bewoners uit het Zilvermeer – waaronder de voorzitter van de bewonersvereniging aldaar – en ondergetekende als vertegenwoordiger van de BOB. Volgens een van de bewoners van het Zilvermeer hadden alleen de mensen uit hun straat die direct aan de plas wonen een uitnodiging ontvangen.

Het plan is – zoals ook op de bijgevoegde tekening te zien is – een redelijk kleinschalig plan. Geen groot gebeuren zoals de skibaan in Harkstede, maar een lange rechte baan waarop maar één iemand tegelijk kan ‘boarden’, heen en terug. Volgens de ondernemer die het park wil aanleggen is dit een sterk opkomende vorm van wakeboarden en uitermate geschikt voor beginners en geluidsarm. Door enkele filmpjes werd dit ondersteund.   Ook de bewoners van het Zilvermeer erkenden dit maar zagen de aanleg niet zitten. Dat de Kardingerplas een recreatieplas is – met strand en veel zwemmers die van de hele plas gebruik maken – is een gegeven en wordt door hen vanzelf geaccepteerd en gerespecteerd, maar naast andere festiviteiten (de houseparties, diverse sportwedstrijden met geluidsoverlast) is dit voor hen een verder aantasting van hun woongenot; er zijn bewoners die regelmatig vanwege de overlast hun eigen huis ontvluchten. Ook zo’n wakeboardpark heeft een aanzuigende werking, werd gevreesd, met wedstrijden en een mogelijke uitbreiding naar een tweede, een derde baan als het er eenmaal ligt en succesvol blijkt. Er ontspon zich ook nog een discussie of het park er wel of niet mocht komen op basis van het bestemmingsplan, maar dat bleef de bijeenkomst steken in een welles-nietes; de gemeente vindt dat het wel past, de Zilvermeerders denken van niet.   Het is aan de ondernemer of hij zijn plan wil doorzetten of niet, maar vanuit het Zilvermeer werd duidelijk dat men zich tot het uiterste zal gaan verzetten, zo nodig met juridische stappen.   Zilvermeer en de BOB hebben beloofd elkaar op de hoogte te houden bij de verdere ontwikkelingen.

Wordt vervolgd.     John Veldman

3 reacties op “Een Wakeboardpark in de Kardingerplas?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.