Een schone heerd is geld weerd

nieuwsbrief-lentekriebels-2016-logo LenteKriebels is de jaarlijkse schoonmaakactie in de gemeente Groningen. De actie is al 13 jaar een succes. Ook dit jaar van 4 t/m 23 april 2016 ruimen duizenden Groningers hun buurt in de stad op, steken Groningers gezamenlijk de handen uit de mouwen voor de traditionele voorjaarsschoonmaak van hun buurt.

LenteKriebels is een activiteit waarbij stadjers de handen uit de mouwen steken om gezamenlijk zwerfvuil, snoeiafval en drijfvuil in hun omgeving op te ruimen. De groepen melden zich aan bij de Gemeente en ze organiseren zelf hun actie; sommige doen al jaren mee.

Deelnemers zijn onder meer: buurtbewoners, sportverenigingen, studenten, geloofsgemeenschappen, bootbewoners, kinderopvang en scholieren.
Ook in Beijum zijn er ieder jaar heerden, scholen en organisaties die deelnemen aan deze actie. Denk maar aan de voorjaarsactie in de Groene Long van de werkgroep Groene Long en de schoonmaakacties in b.v. de Jensemaheerd, Holmsterheerd, Rensuma- Scheltemaheerd. Ook in de Jaltadaheerd zijn bewoners dit jaar erbij. Men had al een schoonmaakactie gepland in maart maar werd er op geattendeerd om het in de actieweek  doen, men kon er namelijk subsidie voor krijgen.

Ja je leest het goed. Deze subsidie van de gemeente wordt door veel groepen gebruikt voor een gemeenschappelijk doel als een barbecue, een zomer/straatfeest, een lunch tijdens de schoonmaakactie of het poten van kleurrijke plantjes. Allemaal goed voor de sociale cohesie, leefbaarheid en het betrokken zijn bij de eigen heerd en  omgeving.

Subsidie

Deelnemers kunnen alleen als groep een subsidie krijgen. Vorm een groep met je buren, bedenk een naam voor de groep ( bv. je heerd) en plan een actiedatum in april 2016.  De meest originele word ook nog eens extra beloond.  Aanmelden is mogelijk tot 5 maart, dus zorg dat deze op tijd binnen is. Je kunt je aanmelden via deze link : formulier waarmee je jouw groep kunt aanmelden (pdf 28 kB). De hoogte van het bedrag bepaalt de gemeente op basis van de grootte van de groep en de omvang en aard van de actie. De gemeente verstrekt een basissubsidie van € 50,-  per groep en deze kan oplopen tot het maximum van € 200,-

Daarnaast bied je bewonersorganisatie de mogelijk om ieder jaar een structurele bijdrage te ontvangen voor heerden-activiteiten in het kader van sociale cohesie. De eerder genoemde heerden maken er al jaren gebruik van. Wil je hier ook gebruik van maken stuur dan een mail naar bob@beijum.org en wij nemen contact met je op.

 

Voor meer informatie:

  • Facebook ‘Groningen Schoon Dankzij Mij’

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.