Interview met bekkenoefentherapeut Tineke Kreulen
Voordat wij aan tafel gaan voor het gesprek, vraagt Tineke of ik op een balansstoel wil zitten of op een gewone stoel. Altijd in voor wat nieuws kies ik voor de balansstoel. Dat heb ik gemerkt de volgende dag: spierpijn in de onderrug en in de liesstreek bij beide benen. Een goed teken neem ik maar aan. Het ongemak was overigens van korte duur. Tineke legt uit dat bij dit ‘dynamisch zitten’ spieren gevarieerd aangesproken worden omdat je niet steeds in dezelfde positie blijft zitten. Tineke is van huis uit Cesartherapeut. Die therapie richt zich op verbetering van de lichaamshouding en lichaamsbeweging, waarbij zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van apparatuur. Het doel is dat de cliënt het geleerde toepast in alles wat hij of zij doet, zoals tillen, zitten, staan en stofzuigen. De afgelopen jaren heeft zij zich gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van bekkenklachten met als belangrijkste doelgroepen zwangere vrouwen en jonge moeders.
Tineke, hoe ben je in dit vak verzeild geraakt?
Ik zat in Zeist op de HBS en moest in het laatste schooljaar een beslissing nemen over wat daarna te doen. Ik wilde altijd al iets doen in de gezondheidszorg en dat in combinatie met lesgeven en bewegen leek mij het mooist. De decaan van de school kwam uit op de opleiding oefentherapie Cesar en dat bleek een gouden advies. Al bij mijn eerste baan in Amersfoort ben ik begonnen met groepslessen geven aan ouderen, de mooiste vorm van therapie omdat de deelnemers van elkaar leren en elkaar stimuleren. Na anderhalf jaar Amersfoort heb ik vijf jaar in het ziekenhuis in Emmen gewerkt. Werken in instellingen is een heel goed begin geweest voor mij. Je hebt met veel disciplines te maken en je doet medische kennis op, bijvoorbeeld op het gebied van operaties. In 1982 verhuisde ik naar Groningen om de opleiding fysiotherapie te doen. Ik stopte in het stagejaar, want ik kon in een oefentherapie Cesar maatschap komen aan de Korreweg. Later verhuisde die naar het voormalige Noorderbad. In totaal heb ik daar vijfentwintig jaar gewerkt. In die maatschap was ik al bezig mij te specialiseren en twee jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen als bekkenoefentherapeut. Ik heb daarvoor bij de beroepsvereniging kennis van nieuwe inzichten en werkervaring op het gebied van bekkenproblematiek moeten aantonen en ben nu geregistreerd specialist. Dat is belangrijk met het oog op vergoeding vanuit aanvullende zorgverzekeringen. Mijn huis aan de Bunnemaheerd is nu ook de plek van waaruit ik werk. Mijn drie dochters zijn intussen allemaal zelfstandig gaan wonen en dat maakt die combinatie woon- en werkplek gemakkelijker. Ik ontvang mensen thuis en kan met een inklapbare behandeltafel en attributen zoals een gymnastiekbal en een functioneel kussen van mijn woonkamer heel snel een werkkamer maken.
Wat is een functioneel kussen?
Ik heb hier een kussen in hoefijzervorm. Dat kussen is op verschillende manieren zo te gebruiken dat zowel de moeder als de baby zich behaaglijk voelen in een juiste, niet belastende houding. Het is een uitstekend hulpmiddel bij wat ik noem ‘in de context trainen’, je bewust zijn van een goede houding en een goede manier van bewegen. Dat is vooral heel belangrijk voor zwangere vrouwen en jonge moeders. Belasting en belastbaarheid veranderen voortdurend als je zwanger bent en, na de bevalling, een baby hebt die steeds meer gewicht krijgt. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt je zwaarder, je buik dikker en je lichaam raakt steeds meer uit de balans die het voorheen had.
Dat vereist telkens aanpassing in bukken, zitten, bewegen, enzovoort. Na de bevalling moet het lichaam van de moeder langzaamaan weer aansterken. Intussen heb je een baby die je draagt, waar je mee speelt en die je later in en uit de box tilt. Om dat op een verantwoorde en bewuste manier te doen is allemaal aan te leren.
En hoe doe je dat?
Ik geef twee keer per week zwangerschapscursussen, op de maandagavond bij het CJG, het Centrum voor Jeugd en Gezin in het Gezondheidscentrum aan de Emingaheerd, en op de dinsdagavond in het Monkey Donkey Speelhuis aan de Hamburgerstraat. Beide zijn groepslessen. De cursus bereidt je voor op de bevalling, helpt je met het aanpassen van je houding en leert je gezond te bewegen, onder andere door specifieke bekkenoefeningen te doen en ademtechnieken toe te passen.
Elke maandagmiddag van half twee tot half drie geef ik bij het CJG een groepsles ‘Fit met je Baby’. Dat is in februari dit jaar van start gegaan. Het gaat over het trainen van de spieren, terwijl je samen met je baby bent. Wat je leert moet je toepassen in het dagelijkse leven, want eens per week een uurtje oefenen en daarbuiten weer op de oude voet doorgaan heeft geen zin. De lessen zijn heel geschikt om met een groep te doen, er is veel interactie en er wordt veel gelachen. Met groepen werken heeft meerwaarde, er ontstaat een mooie dynamiek.
Een draagdoek is een goed hulpmiddel. De moeder draagt de baby dicht tegen zich aan en dat is minder belastend. In het CJG geeft een draagdoekconsulente advies. Met haar en met andere specialisten, zoals verloskundigen, huisartsen, gynaecologen en een psychologe, werk ik graag samen. Het is voor een behandeling waarbij je alle facetten meeneemt belangrijk om zo’n netwerk te hebben.
Heb je nog een tip?
Na de bevalling is niet het eerste belang het terugkrijgen van een platte buik. Dus niet gelijk buikspieroefeningen gaan doen. Je moet vanaf de onderkant beginnen. Eerst sterke benen krijgen, dan de bekkenbodem weer opbouwen en van daaruit naar boven werken.
Ik kan altijd gebeld worden om situaties te bespreken. En er is veel mogelijk: gesprekken, groepslessen en individuele behandelingen, zowel bij mij thuis als in het huis van de cliënt.
Wat is je leukste hobby?
Ik dans heel graag, vooral op Zuid-Amerikaanse muziek. Ik heb echt een passie voor bewegen, niet stil staan, aan jezelf werken. Daarom heb ik ook zo’n mooi vak gekozen.
www.bekkenoefentherapie.com
tineke@bekkenoefentherapie.com
tel. 06-30800175
Tekst: Menno Fritsma – Foto: Bart Luurtsema