EEN BLOEMETJE VAN NATUURMONUMENTEN EN BEWONERSORGANISATIE BEIJUM

Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Oorzaak is een gebrek aan ruimte voor natuur als gevolg van o.a. intensieve landbouw, te vaak maaien van bermen en verstening van tuinen.

Laten we Nederland weer in bloei zetten! Samen zorgen we voor meer wilde bloemen in Nederland. Langs wegen, in tuinen, op balkons en op de velden. Want als we wilde bloemen ruimte geven, bloeien ze– overal waar de zon schijnt.

De afgelopen jaren beleefden flink wat mensen plezier van de plukakkers in het Kardingebied langs de zuidrand van Beijum, naast het plukbos en ter hoogte van de Fossemaheerd.  En niet alleen mensen maar bijvoorbeeld ook insecten en vogels. Nederland verkeert namelijk in een biodiversiteitscrisis. Net als insecten, staan ook wilde bloemen onder druk. Dit houdt verband met elkaar, want met het verdwijnen van de bloemen uit ons land, verdwijnen ook de insecten en daardoor vogels en andere dieren. Oorzaak is een gebrek aan ruimte voor natuur in het Nederlandse landschap, met name als gevolg van de intensieve landbouw.

Echter dit voorjaar bleven beide akkers onbewerkt terwijl er alle aanleiding was om opnieuw in te zaaien. Natuurmonumenten bleek het benodigde geld niet vrij te kunnen maken, ook al vonden de boswachters dit jammer. De Bewonersorganisatie Beijum dacht daar net zo over. Na overleg hebben we gezamenlijk de kosten alsnog bijeen kunnen krijgen en het werk aan de akkers is inmiddels in uitvoering.  Veel bewoners van Beijum tonen zich betrokken bij het wel en wee in het Kardingegebied en steken ook regelmatig de handen uit de mouwen om bij te dragen aan de ontwikkeling en het beheer ervan. Ook dat is een bloemetje waard. Een milieuvriendelijk bloemetje bovendien, door iedereen vrij te plukken. Hopelijk gaat het beide akkers de komende tijd goed en gaan veel mensen en dieren er weer veel plezier aan beleven!

Wil je zelf ook een bloemrijke bijdrage leveren? Kijk dan snel op de site van Natuurmonumenten via onderstaande link;
https://www.natuurmonumenten.nl/wilde-bloemen  of http://www.OERRR.NL/bloemen

        

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.