Doornbosheerd: Fysieke en Sociale aanpak

Zoals u misschien al heeft gezien wordt er in de Doornbosheerd op dit moment de hand gelegd aan de laatste fase van de herstructurering. Graafmachines zijn de grond aan het bewerken, stratenmakers leggen de straat opnieuw aan. Als deze fase goed verloopt is de hele herstructurering begin juni afgerond.

Hieraan vooraf heeft De Huismeesters al veel gedaan. De oude onderdoorgangen zijn afgesloten, een nieuwe onderdoorgang is gecreëerd waarbij gelet is op openheid en veiligheid.

Een minder zichtbare kant van de herstructurering is de sociale aanpak. De afgelopen jaren hebben samenwerkende partijen als de gemeente, politie, het CJG, De Huismeesters, het sociaal team en het opbouwwerk hebben een plan ontwikkeld om te werken aan de volgende thema’s; Veiligheid, welzijn, dagbesteding en opvoeding.

Zo hebben de Huismeesters de Doornbosheerd “gelabeld”. Dat houdt in dat huizen niet op woningnet komen maar altijd door de verhuurder zelf worden toegewezen. De Huismeesters gaat per woning op zoek naar geschikte “sterke kandidaten”.

Vanuit het opbouwwerk is er veel met de bewoners samengewerkt. Er zijn verschillende werkgroepjes opgericht zoals bijvoorbeeld een activiteiten groep die afgelopen jaar samen de straatspeeldag en de burendag georganiseerd hebben. Ook is er een kinderzwerfvuilteam die begeleid wordt door een vrijwilliger en elke woensdag zwerfvuil ophaalt in de heerd. Vorig jaar herfst zijn zij als beloning samen naar de bioscoop gegaan! Zo worden kinderen zich bewust van hun leefomgeving en dat het belangrijk is deze samen schoon en veilig te houden.

Er is gewerkt aan veiligheid met de wijkagenten en jeugd- en jongerenwerk; een aandachtspunt is de nieuwe onderdoorgang, deze mag geen nieuwe hangplek worden. En niet te vergeten het kinderwerk dat elke dinsdag en woensdag vanuit het doornbosparadijs voor de kinderen uit de heerd activiteiten organiseert!

Daarnaast krijgen veel gezinnen hulp op het gebied van financiën, opvoeding of andere problemen door werkers van het centrum voor jeugd en gezin en het sociaal team Beijum. Zo zien we dat er achter de schermen veel gedaan wordt op het sociale vlak. Het is een lang proces met kleine successen en vooral een lange adem!

Deze zomer wordt een groot openingsfeest georganiseerd met de bewoners en door de bewoners om te vieren dat de heerd is opgeknapt. Aanmelden kan bij d.denharing@mjd.nl

Debora den Haring

Bijschrift:

De tekening van het eerste deel van de fysieke aanpak met onder meer de aanleg van een speeltuin ‘achter’ de dierenarts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.