Die G1000: Was dat wat?

Op 16 mei schreef ik een column onder de titel: “Wordt dat wat, dat Groningse G1000?” Een column waarin ik zei vooral benieuwd te zijn naar het geheel en dat ik ook zou letten op het feit of iets dergelijks – al dan niet aangepast – ook in Beijum toepasbaar zou zijn.

Gisteren, zaterdag 6 juni, was het zover. Rond de 550 ‘ingelote’ burgers hadden zich aangemeld; de geplande en gehoopte 600 was net niet gehaald. Samen met kleine 200 ondernemers, mensen uit de politiek (ingelote gemeenteraadsleden en ambtenaren) en zogenaamde frisdenkers en een ruim aantal ‘tafelhosts’ hebben ruim 800 mensen zich een dag bezig gehouden met de toekomst van Groningen, uitmondend in tien concrete plannen om de stad beter te maken.

In ronden van elk 20 minuten werden ’s morgens drie thema’s besproken, elk van die thema’s in een andere samenstelling om een zo breed en gevarieerd mogelijke uitkomst te krijgen. Na elke ronde (Ronde 1: ‘wat vindt jij belangrijk voor Groningen’. Ronde 2: ‘wat is daarvoor nodig’. Ronde 3: ‘wat kun en wil jij daar aan doen’) moest iedereen steeds het gesprek in één woord samenvatten. De 10 meest gescoorde woorden werden de thema’s voor de middagsessie.

De middagsessie ging in 2 rondes, ‘Dromen’ en ‘Doen”. Elk groepje van tussen de 6 en 10 deelnemers maakte binnen een gekozen thema een plan. Die tien thema’s waren: Betrokkenheid, Noaberschap, Initiatief, Saamhorigheid, Verbinding, Basisinkomen, Ontmoetingsplekken, Vrijstaat, Groen en Ruimte. Zoals uit de plannen bleek, hadden veel thema’s (een gedeeltelijke) overlap. Binnen de thema’s kwamen verschillende groepen soms ook tot ongeveer dezelfde plannen.

De dag eindigde met een stemronde tussen alle plannen. Omdat ter plekke niet goed bekeken kon worden of bepaalde plannen zijn samen te voegen (dat gebeurt later) kwamen alle plannen in stemming. De uiteindelijke uitkomst zou nog iets kunnen afwijken, maar in hoofdlijnen blijven de tien gekozen plannen (zie het artikel daarover) wel overeind.

Van te voren had ik verwacht dat bepaalde thema’s, plannen en ideeën wel eens aardig zouden kunnen scoren, en dat gebeurde ook. Niet op alles, maar naar mijn idee is dat ook helemaal niet erg. Het blijkt uit zo’n dag dat dit dus wel degelijk thema’s en plannen zijn voor veel meer mensen, waarmee

Een dikke 800 mensen de hele dag voorzien van alle gemakken vraagt een enorme organisatie. En die stond er. Met behulp van sponsors heeft de grote groep enthousiaste vrijwilligers een perfecte dag georganiseerd waarin het aan niets ontbrak. Doorlopend koffie, thee, een lunchpakket, water, toiletunits, het was er allemaal.

Aan de inhoud kon niet veel voorbereid worden, dat moesten de deelnemers binnen een aangegeven dagstructuur zelf gaan bepalen. Ook dat ging voorspoedig al bleek al pratende dat de ochtendrondes van 20 minuten wel aan de krappe kant waren. Ook kon op sommige momenten het tempo van de centrale delen wat omhoog.

Op de vraag ‘Is het wat geworden?’ kan zo alleen een volmondig ‘ja’ volgen.

John Veldman

1 reactie op “Die G1000: Was dat wat?

 1. Ha John! Wat super om zo je ervaring van de G1000 te lezen! Ik neem je opmerkingen mee in de evaluatie van de G1000, dat word zeer gewaardeerd door de onderzoekers :).

  Ik krijg net een mailtje binnen met de link naar een filmpje en de foto’s van zaterdag: https://www.youtube.com/watch?v=ePiB12dCNbk en https://www.facebook.com/G1000Groningen/photos_stream?tab=photos_albums

  Iedereen die benieuwd is naar de 10 gekozen plannen, kan deze nalezen op http://www.g1000groningen.nl/10-van-Stad
  Daar kan je ook je contactgegevens achterlaten als je betrokken wil woeden bij de uitvoering ervan. Zaterdag 27 juni wordt een vervolgbijeenkomst georganiseerd.

  Dank voor je aanwezigheid en enthousiasme!
  Hartelijke groet,
  Suzanna van der Sleen
  Team organisatie | G1000

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.