De Zijlen aan het werk in De Boerderijum

Het is volgend jaar april alweer vijf jaar geleden dat wethouder van Schie de splinternieuwe Boerderijum aan de Beijumerweg opende door het overhandigen van de sleutels aan de gebruikers. Het was het feestelijke sluitstuk van een langdurig en moeizaam verlopen herbouwtraject, nadat de oude kinderboerderij tijdens de jaarwisseling 2002/2003 door een vuurpijl in de as was gelegd.

In de Boerderijum was er weer volop plaats gemaakt voor dieren, zoals konijnen, kippen, parkieten en dwerggeiten. Een speelplaats was aangelegd, instellingen als het NDE (Natuur en Duurzaamheid Educatie Groningen) en Kindercentrum Mallemolen vonden er onderdak en Stichting De Zijlen startte een locatie, waar mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding krijgen. Cliënten van De Zijlen werken in de theeschenkerij, verzorgen de dieren of zitten in een creatieve groep. Ook is er een belevingsgroep voor senioren. Het liep na de heropening niet meteen storm, Beijumers moesten de Boerderijum opnieuw ontdekken. Dat lukt echter steeds beter door mond op mond reclame en de activiteiten die worden georganiseerd. Ook maken steeds vaker groepen gebruik van de cursus- en vergaderruimtes en de lunches die geserveerd worden in de theeschenkerij. Twee keer per jaar is de Boerderijum uitvalbasis van schoonmaakacties, georganiseerd door de werkgroep De Groene Long. Na gedane arbeid zorgen de medewerkers van De Zijlen ervoor dat de zestig tot zeventig werkers kunnen genieten van koffie, sapjes, soep en lekkere broodjes.

De werkzaamheden in de theeschenkerij, de speelweide en de dierenafdeling worden gecoördineerd door activiteitenbegeleidster Gerda van der Molen. Ik sprak op een maandagmiddag met vier cliënten van De Zijlen, die enthousiast vertellen over hun werkzaamheden en over hun hobby’s. Het zijn Marlous Raangs (24 jaar), Merlijn Hoekstra (21 jaar), Patrick van Son (40 jaar) en de 46-jarige Wim Wiersma. Patrick en Wim werken er vanaf het begin, Marlous en Merlijn kwamen iets later. Merlijn woont in Lewenborg en de anderen via De Zijlen aan de Grevingaheerd.

Wat voor werk doen jullie?

Merlijn: Ik werk bij de beesten en geef ze voer. Er zijn vier tortelduiven en die krijgen speciaal tortelduivenvoer. De twintig parkieten krijgen parkietenzaad en stengels met graan, maar jonge vogeltjes krijgen aangepaste voeding zoals eigeel. De konijnen krijgen naast konijnenvoer af en toe een wortel, geiten krijgen geitenbrokken en groenvoer zoals boerenkool.

De kippen en vogels krijgen ook grit. Grit is een soort kalk, fijngemalen eierschalen. Dat krijgen ze zodat ze sterke eieren en sterke botjes krijgen. De vogels verteren hun voeding dan ook beter. De dieren zijn in een schuur, ook in de winter. Je moet dan wel opletten dat het water niet bevriest. Ik ruim uitwerpselen op en repareer verstoppingen in de afvoer. Met ontluisspray ontluis ik af en toe kippen en hanen.

Marlous: Ik doe de afwas en maak elke maandag- en donderdagochtend de koffieautomaat schoon. Ik maak de vergaderruimte klaar voor als er een groep komt, gemiddeld komt twee keer per week een groep. Ik maak lunches klaar en daarbij is er keuze uit verschillende mogelijkheden. Ik breng koffie, thee en water bij de groepen. Ik dek de tafels en schenk jus d’orange in en karnemelk. Ik maak soep en ik houd rekening met vegetariërs, die moeten dat van tevoren doorgeven. Wij gebruiken bijna nooit wegwerpbekers, altijd porselein. Behalve als er heel veel mensen komen zoals bij de schoonmaakacties. Die bekers worden dan weggebracht voor recycling, want wij letten goed op het milieu. Ik ben gastvrouw als een groep er de hele dag is. In het voorhuis werken vijf mensen, daar doe ik ook wel eens de afwas en maak de wc’s schoon. In de Boerderijum is een wasmachine, ik verzorg de was van het voorhuis en een andere cliënt de was van de Boerderijum. Ik doe de boodschappen voor werk en de lunch en als het nodig is werk ik ook op avonden.

Patrick: Ik veeg elke ochtend de vloer en ik dweil de ruimte van de wc’s. Ik leeg de prullenbakken. Elke middag werk ik in de keuken, ik word de keukenman genoemd. Samen met Gerda bak ik ongeveer één keer per week een taart. Die taart is voor de verkoop. Ik werk in de Boerderijum op maandag en dinsdag. Op woensdag en donderdag werk ik in het Noorderpoortcollege aan de Pop Dijkemaweg.

Wim: Ik drink koffie, ha ha. Wat ik verder doe? Ik veeg de vloer met een swiffer. Ik zet het informatiebord bij de ingang en haal die aan het eind van de dag weer weg. Ik zet de vuilniscontainers en dozen oud papier bij de weg. Belangrijke papieren die weg kunnen versnipper ik met de machine. Ik doe klusjes in de tuin, ik ruim sneeuw in de winter en ik maai het gras. Bij de creatieve groep zoek ik knopen uit en doe die in buisjes, kralen doe ik in een bakje. Ik ruim tafels af en als Patrick vrij is, dan doe ik zijn werk.

Hebben jullie hobby’s?

Wim: Ik voetbal en ik doe aan korfbal. Ik houd van muziek, vooral Nederlandstalig zoals Jannes.

Patrick: Ik houd van hardrock, van Bon Jovi, AC/DC en andere harde muziek, die beluister ik met een discman. Ik voetbal, ik ben keeper en speel wedstrijden bij Stichting De Brug. Verder doe ik ook wel aan kegelen en doe spelletjes met de wii. In de weekenden drink ik graag een pilsje op zijn tijd.

Merlijn: Ik kijk vaak dvd’s en houd van verschillende films. Ik doe graag aan snelwandelen. Meestal een half uur, maar als ik niet oplet, dan kan dat zo uitlopen naar twee tot drie uur. Ik word niet moe. Ik zwem wel eens in Kardinge. Ik vind honden en katten prachtige dieren, als ik een hond zie haal ik hem graag even aan. Ik word daar altijd vrolijk van.

Marlous: Ik slaap vaak uit. Ik wandel, kook graag en werk ook wel buiten het normale werk. Ik maak woordzoekers en win daar wel prijzen mee. Ik heb wel eens twintig euro gewonnen en een boek van Anton Pieck. ’s Zondags ga ik naar de kerk, de Bron. Tijdens de dienst collecteer ik.

Menno Fritsma (tekst) en Bart Luurtsema (foto)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.