De vraag: waarom heeft de schipper de brug en de rode verkeerslichten niet gezien?

We hebben heel veel vragen na de aanvaring van de Gerrit Krolbrug door het schip de Bodensee. Net als iedereen: waarom heeft de schipper de brug en de rode verkeerslichten niet gezien?

Maar ook: heeft de bedienpost Oostersluis, waar de Gerrit Krolbrug wordt bediend, de schipper tijdens de rit gesproken en misschien ook gewaarschuwd?
Volgt de bedienpost de schepen via de GPS-tracker (bijvoorbeeld https://schepenvolgen.nl)? Had de Bodensee de GPS-tracker uitstaan?
De bedienpost Gaarkeuken heeft de bruggen tussen Gaarkeuken en Dorkwerd opengezet voor de Bodensee, maar blijkbaar is er geen overdracht geweest. Zou dat niet onderdeel van de professionalisering moeten zijn, die Rijkswaterstaat heeft doorgevoerd na de aanvaringen van de Dorkwerderbrug?
En als we het toch hebben over professionalisering, zijn de schippers en stuurlui wel voldoende geschoold en zo nee, waarom laten we dat toe? Het ging hier nota bene om een tanker die door dichtbevolkt gebied vaart!

Pointer (onderzoeksjournalistiek van de NPO) heeft op 16 mei 2021 een uitzending gemaakt over de communicatieproblemen in de binnenvaart. Luister hier de podcast: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/uitzending-van-16-mei-2021/id1113558229?i=1000521925995.

Conclusie: ongevallen zijn in de helft van de ongevallen te wijten aan slechte communicatie.
Hier ligt niet alleen een taak voor de gemeente en Rijkswaterstaat, maar ook voor de Inspectie Scheepvaart.

foto: OOG TV

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.