Mede op initiatief van de stadsecoloog Klaas van Nierop en met hulp van veel vrijwilligers uit Beijum en obs “De Beijumkorf” is in maart 2012 de vlindermuur tot stand gekomen. Het is een fraai ecologisch monument van Beijum geworden.
In het voorjaar van 2013 werd van het Oranjefonds een bijdrage verkregen voor het inzaaien van zeer speciaal mengsel “Wilde Bloemenzaad” aan de voorzijde. Het mengsel heet “Doelsoorten Hoogeland” en is speciaal voor de vlindermuur aangepast. Er zijn een aantal extra waardplanten voor vlinders bijgemengd. De gemeente heeft voor ons een groot stuk voor de muur grasvrij gemaakt om in te zaaien en de plaggen tijdelijk op de muur gelegd.
Helaas was het vorig jaar een nat en koud voorjaar. In en op de muur heeft het Grasklokje en de Kartuizer anjer gebloeid. Een genot voor het oog (en neus) zijn natuurlijk de Damastbloemen. Al in de oudheid werd deze plant in Nederland gekweekt en geroemd om haar heerlijke geur die vooral in de avond verspreidt wordt. Het is een nectarplant voor vooral nachtvlinders. Ook een waardplant voor het oranjetipje en klein en groot koolwitje. De Smalle weegbree bloeide, de Gewone margriet en natuurlijk de Klaproos. Er staat ook Schapenzuring, dit is een waardplant voor de vuurvlinder, een bijzondere vlindersoort.
Zomaar wat namen van bloemen die er groeide vorig jaar: Leeuwenbek, Scherpe boterbloem, Koekoeksbloem, Gele rolklaver, Kruipklokje (paars blauw – sterbloem), Grasklokje (blauw), Gele helmbloem, Nachtviolier (paars roze- hoog), Wit vetkruid, Kleine pimpernel, Ooievaarsbek. Er zijn al veel vlindersoorten, bijen, hommels en zweefvliegen gesignaleerd vorige zomer!
De vlindermuur en het onderwijs: Groep 8 van obs “De Beijumkorf” heeft vorig jaar bij de muur een observatie oefening gedaan en dit uitgewerkt in tekeningen onder leiding van meester de Vos. Ook hebben ze verslag gedaan van de werkzaamheden om tot dit resultaat te komen.
Onderhoud in het najaar 2013: Met een aantal vrijwilligers is het nodige gesnoeid en we waren verwonderd over de diverse diersoorten zoals salamanders, een gewone pad, een bruine kikker. Amfibieën hebben deze plek ontdekt als goede overwinteringsplek. Er zijn nog vlinderstruiken en een leverplant (trekt Atalantavlinders aan) gepoot en de meeste bamboestokjes voor de vlinders en insecten herplaatst en nieuwe bamboestokjes in de muur gedaan. Het vlindermuurbord was aan renovatie toe en is deze winter voorzien van een nieuwe belettering en laklaag. In de voorjaarsactie op 22 maart werden de plaggen, die bij het zaaien op de muur waren gelegd van de muur verwijderd. Op het ingezaaide deel voor de muur komt hopelijk dit jaar nog meer zaad op. Sommige zaden hebben de tijd nodig.
Namens alle vrijwilligers van de vlindermuur,
Rob van Oort en Margriet Roos.