De tram op een zijspoor of op dood spoor?

Het College van B&W is inmiddels twee weken geleden uit elkaar gevallen over de kosten van de tram. Volgens de 3 wethouders van PvdA (Frank de Vries en Elly Pastoor) en Groen Links (Karin Dekker) gaf de in het College gepresenteerde begroting wel ruimte voor aanleg van de tram, volgens de beide wethouders van D66 (Ton Schroor) en SP (Jannie Visscher) niet.

De uitkomst is bekend: De Vries, Pastoor en Dekker namen ontslag en Schroor kreeg de taak een nieuwe begroting op te stellen zonder de tram. Deze begroting wordt dinsdag 9 oktober in het College besproken en wordt daarna naar de gemeenteraad gestuurd.

Maandagavond 8i oktober vergaderde de gemeenteraad over het rapport van ‘verkenner’ Kruithof. Volgens hem zijn er 2 keuzes voor een nieuw College. D66, SP, VVD en CDA samen met of de Stadspartij of de PvdA. Mede dankzij twijfels over de Stadspartij was de uitkomst van het debat dat de 4 partijen die samen willen optrekken met de PvdA gaan onderhandelen. De PvdA heeft die avond toegezegd de tram te laten vallen.

In de stad is de tram zo een probleem gebleken.

Lang was de tram een oplossing.

Een oplossing voor een bereikbaarheidsprobleem van de stad Groningen. Al zo’n 15 jaar wordt in de Regio Groningen-Assen door de beide provincies (Groningen en Drenthe) met zo’n 10 gemeenten samengewerkt. Met behulp van compensatiegeld voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn, is in gezamenlijkheid het plan Raamwerk Regiorail vastgesteld. En zijn diverse alternatieven zoals plan B, de beide busknopenmodellen en de Translohr afgewezen. Allemaal ongunstiger en duurder dan de tram. Sommige in de aanleg wel goedkoper, maar in (jaarlijks terugkerende) exploitatie wel duurder.

Inmiddels hebben de Stuurgroep van de regio Groningen-Assen, de provincie Groningen en ook al een aantal gemeenten laten weten eigenlijk door te willen gaan met de tramplannen. En wordt al gedreigd dat de stad alle gemaakte kosten (ruim 30 miljoen) maar zelf moet betalen en ook nog te ontwikkelen alternatieven zelf maar moet gaan betalen.

Ook moet er een oplossing worden gevonden voor de aanbesteding. Afgelopen weekend werd bekend dat één van beide consortia een geldig bod heeft gedaan, dus op of onder de maximaal beschikbare financiën. Dat afblazen kost ook geld.

In de gemeente Groningen was een meerderheid voor de tram. In juli heette het: “geen tram als er geen geld is”, een conclusie die nu door een meerderheid getrokken is. Maar wat als er – linksom of rechtsom – in de komende maanden blijkt dat er wel geld is? En als de kosten voor het niet doorgaan van de tram inderdaad allemaal op de stad worden afgewenteld?

Niets is zeker en in de politiek zelfs dat vaak niet.

Dus is de tram definitief exit, op een dood spoor? Of staat ze tijdelijk of een zijspoor om straks in volle glorie weer als een feniks uit haar as op te rijzen?

Iedereen is het er wel over eens dat er wat gedaan moet worden op het gebied van verkeer en vervoer in en rondom de stad. Om welke problemen het nu en straks exact gaat en wat daar het beste antwoord op is? Veel mensen in stad en regio hebben daar nog allerminst een helder beeld van. Hopelijk gaat ‘de politiek’ daar nu eindelijk eens voor zorgen, inclusief de vraag wat dat mag kosten en ten koste waarvan.

We zullen het zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.