De Toekomst van de Beijumkrant.

Bij de stukken voor de ledenvergadering zit een uitgebreide notitie over dit onderwerp. Waarin uitgebreid de financiële situatie aan de orde komt en waarin talloze overwegingen staan. De conclusie van het bestuur is dat deze ledenvergadering in feite een uitspraak moet doen over de toekomst van de Beijumkrant.

In hoofdlijnen zijn er 2 keuzes: doorgaan met de krant die dunner is dan de huidige en daardoor ook minder nieuws bevat en wellicht ook slechter van kwaliteit, of stoppen met de Beijumkrant. Het bestuur denkt dat een keuze voor stoppen de beste – zo u wilt de minst slechte – keuze is. Doorgaan betekent én een ‘slechtere’ krant en een grote kans dat over een jaar de krant misschien wel noodgedwongen moet stoppen vanwege aanvullende bezuinigingen. Doorgaan met de krant betekent ook dat de kwaliteit van de site van de BOB op hetzelfde – lage – niveau blijft. Het bestuur koppelt het stoppen van de krant dan ook aan het fors verbeteren van de site, de aanwezige energie daarop te richten.

Dat lijkt misschien haaks te staan op het besluit van nog maar anderhalf jaar geleden om de krant structureel uit te breiden naar 20 pagina’s, maar op dat moment was de bezuiniging op de subsidie van de BOB alsmede het stoppen van de bijdrage aan de NLA-pagina, in het geheel niet aan de orde.

Een goede site kost veel minder dan een krant, kan veel actueler en completer zijn. De werkzaamheden voor een site kunnen ook veel beter gespreid worden; in de week voor de krant uitkomt, komen alle werkzaamheden samen.

Het bestuur is in feite verantwoordelijk voor de totstandkoming van de krant. We hebben nog maar enkele jaren geleden vastgesteld dat de redactie hooguit uit 3 mensen bestaat, waarvan minstens 2 bestuurslid zijn. Het bestuur bestaat op dit moment uit 5 bestuursleden die de verantwoordelijkheid voor het doen verschijnen van de Beijumkrant niet kunnen waarmaken. Bovendien stopt de huidige eindredacteur die sinds enkele maanden ook voorzitter is, in ieder geval uiterlijk dit jaar met zijn redacteurschap. Niet alleen is die combinatie niet ideaal, de belasting is ook erg groot, de kwetsbaarheid reëel al heeft ziekte gelukkig (nog) niet plaatsgevonden en zijn vakanties afgestemd op de verschijningsdata van de krant.

We zien om ons heen dat in meerdere wijken vergelijkbare discussie spelen. Zo is in Vinkhuizen de krant een jaar geleden gestopt. Men ‘koopt’ nu wekelijks een pagina in de in die omgeving verschijnende ‘Westerkrant’. Daarin heeft de bewonersorganisatie van Hoogkerk ook al jaren een pagina. Minder vaak verschijnen, zoals in de Korrewegwijk met een krant per 2 maanden, vereist niet alleen een wijziging van het huidige contract, maar staat natuurlijk ook haaks op de tendens dat informatie eerder en sneller beschikbaar moet zijn, evenals de mogelijkheid om daarop te reageren.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.