De mooie groene en schone wijk Beijum, de andere kant.

Een rondgang door Beijum laat ook de keerzijde van onze mooie groene wijk zien. Of het moedwil, laksheid, luiheid, onwil of een ver van mijn bed show is, u mag het zeggen.

Dat het niet zo hoort staat buiten kijf lijkt ons, maar wij constateren het wel. Vele vrijwilligers en betrokken wijkbewoners zijn wekelijks (en soms dagelijks) in de weer om hun en uw wijk de uitstraling te geven die het toekomt: Groen en schoon. Zo staat Beijum bekend en profileren we dit ook.

Echter de werkelijkheid, zie de foto’s, laat een ander beeld zien.

Laten we wel duidelijk zijn.  De gemeente bezuinigt op onderhoud en dat is te merken en te zien.

Het groenonderhoud en schoffelwerk zijn uitbesteed. Overal in de wijk ziet men hoopjes groenafval, takken van gesnoeide bomen etc. Wekenlang ligt dit er al. Controle hierop is er blijkbaar nauwelijks.  Meldingen hierover worden, zo blijkt, niet of soms gehonoreerd. Openbare ruimte wordt gebruikt als “opslag”. Als de gemeente al niet zijn tekortkomingen kan bekennen en oplossen hoe kan en wil zij dan zelfbeheer promoten? Dit kun je als gemeente niet verkopen. Evenmin het niet reageren op klachten betreffende kapot gereden bermen, het slechte onderhoud en/of kwaliteit van de Beijumer bruggetjes. Gemeente wordt wakker, de wijk verloedert.

De gemeente die er regelmatig op wordt gewezen dat zij een en ander zelf in de hand werkt, zoals door de bezuinigen op het groenonderhoud, het maaibeleid en het invoeren van betaald ophalen van het grofvuil .

Maar!, Ook wij, de wijkbewoners, kunnen er wat van en moeten de hand eens in eigen boezem steken: ” Wie de schoen past trekke hem aan”.

 

Kranten deponeren op de stoep i.p.v. deze in de papierbak te deponeren die vlakbij staat, geparkeerde voertuigen die er gezien de wildgroei er om heen er al lang en ongebruikt staan, takken en tuinafval wat in de bosjes gedeponeerd is, dozen en ander hout en tuinafval buiten omheiningen plaatsen, containers die niet teruggezet worden, grof vuil dumpen,  enzovoort.

Waarom! Groene/ grijze container vol? Vraag de buurman. Vergeten? of “Het is niet van mij?”. Kom op Beijumers! We kunnen wel mopperen en met het vingertje blijven wijzen naar de gemeente maar kunnen er ook zeker zelf wat aan doen. We hebben toch wel de verantwoording om ons eigen straatje schoon te houden? Uw buurman doet het toch ook? Spreek elkaar er op aan, help elkaar. Een klein gebaar en het is klaar!

Volgens de leefbaarheidsmonitor is de sociale cohesie en betrokkenheid in onze wijk veel hoger dan het gemiddelde. Laten we dit dan ook zien? Niet alleen zeggen maar ook doen?
Binnenkort is er weer de BORG schouw. Laten we er in ieder geval met zijn allen, als bewoners van deze prachtige wijk,  ervoor zorgen dat de voorbeelden zoals op de foto’s een incident zijn. Dat wij trots kunnen zijn op een schone en nette woonomgeving en op een groene en schone wijk. Beijum!

 

Namens de werkgroep Groen&Grijs en alle betrokken bewoners/ vrijwilligers in Beijum.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.