De herfst

Voor de tijd van het jaar is het te warm en eigenlijk zou het al flink moeten vriezen, maar de echte kou laat vooralsnog op zich wachten. De bladeren zijn inmiddels van de bomen verdwenen en er blijven alleen  nog stammen en kale takken over. Dat is best wel  jammer want de herfst heeft ook zo zijn charme. Tijdens de herfst zijn er prachtige kleuren te vinden onder én aan de bomen.  Van felle roodtinten en geel tot oranje en zacht bruin. Niet voor niets de meest kleurrijke van de vier jaargetijden. Inmiddels staan de majestueuze bomen ontbladert en wel door de wijk verspreid, wachtend op wat de winter gaat brengen.

Hier en daar heeft het al wel eens een graadje onder nul gevroren en hebben we zeker ook al een keer de ruiten van de auto moeten krabben.  De kruisspin spint zijn zilveren web en vangt s’ ochtends de vorst en overdag kleinere insecten. Maar het echte ijzige weer blijft vooralsnog uit. Ook de ijzige oostenwind spaart ons op het moment nog dus menig  fietser en wandelaar kan zonder al te veel problemen genieten van het heerlijke najaarsweer.

Een wandeling rond de Kardingeplas leert ons ook hoe de herfst van invloed is op het flora en fauna rondom het Zilvermeer. Hier en daar zien we paddenstoelen die goed gedijen op rottende bladeren en takken. We zien de zwanen en ganzen nog steeds trots door de sloten en beekjes zwemmen en de reigers jagen  op kikkers en kleine visjes.  De zon staat overdag laag aan de hemel maar levert soms toch nog zeker een mooi plaatje op. Zeker de moeite waard om even te stoppen en te bewonderen. De grote oranje zon is in de namiddag zo zwak dat men er bijna zonder zonnebril recht in kan kijken.

Voor veel mensen is de herfst ook een saaie, grijze en trieste tijd, maar men kan proberen om in iedere jaargetijde ook iets positiefs te zien en te genieten van iedere dag die ons dit soort taferelen laat zien.  Zodra de avond inzet en de zon verdwijnt achter de kim laat hij een prachtig oranje roze gekleurde lucht achter. Zeg nou zelf, ook de herfst om ons heen is prachtig, mits we het willen zien.

Mike Tomale

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.