De Fair Back Wegwijsbus: van Beijum naar Stad
Interview met Jacq Postma – directeur van kringloopbedrijf Fair Back
Fair Back staat bekend als het kringloopbedrijf aan de Ulgersmaweg 139, waar je terecht kunt voor een goedkoop tweedehands, maar zo goed als nieuw, zomerjasje of een prachtige soeppan uit grootmoeders tijd. Maar het bedrijf is meer. Er is een link met ontwikkelingswerk, met ecologisch bouwen, met kunst en met …. de Wegwijsbus die in de wijk altijd op weg is naar een heerdfeest of een schoonmaakactie. Jacq Postma is oprichter en directeur en ik spreek hem op een vrijdagmorgen in zijn kantoor. Het lijkt even of ik Bart, de fotograaf, voor niets heb meegenomen, want Jacq wil uit bescheidenheid (‘het gaat niet over mij, maar over Fair Back en de Wegwijsbus’) liever niet op de foto. Maar gelukkig mag Bart verder zijn lens overal op richten.
Wat is Fair Back precies voor bedrijf?
De stichting Fair Back is vijf jaar geleden in het leven geroepen om een bedrijfsvoering te ontwikkelen die mensen kansen biedt op de arbeidsmarkt, bijdraagt aan een duurzame samenleving en kleinschalige bedrijvigheid in Afrika stimuleert. Dat is een ambitieuze visie die wij werkelijkheid willen laten worden.
En lukt dat?
Er werken momenteel 55 mensen bij Fair Back. Naast de vrijwillige medewerkers zijn dat mensen met, zoals ik het noem, een grote afstand tot de arbeidsmarkt, al dan niet met een hulpverleningsachtergrond. Fair Back biedt hen kansen zich te ontwikkelen binnen de organisatie en begeleidt ze, zo mogelijk, naar betaald werk. Daarbij kijken wij naar de mogelijkheden van ieder persoonlijk en zorgen wij voor het behouden van een vertrouwde en veilige werkomgeving.
Duurzaamheid komt niet alleen terug in het recyclen door middel van verkoop van artikelen in onze kringloopwinkel, maar ook in de andere takken van Fair Back, die alle aan de Ulgersmaweg te vinden zijn. Wij hebben de kringloopwinkel ‘Occasions voor Bouw en Kantoor’, waar gebruikte bouwmaterialen en kantoormeubilair te koop zijn. Aan deze winkel is verbonden het EcoKlusBureau dat ingehuurd wordt door bedrijven voor kantoor- en huisopruimingen en kleine sloopprojecten.
Alle inkomsten gaan terug naar de stichting. Een deel van die gelden wordt gebruikt voor het opzetten van projecten in Afrika. In Ghana zijn kleinschalige handelsondernemingen met raad en daad zover geholpen dat zij nu op eigen benen kunnen staan. Een soortgelijk project start nu in Oeganda.
Dat klinkt allemaal goed! Gaat het ook zoals het klinkt?
Het is voor een bedrijf als het onze moeilijk om door te ontwikkelingen als je vanwege de politieke situatie niet goed weet waar je aan toe bent. Fair Back is een niet-gesubsidieerde stichting. Wij hebben de kennis en mogelijkheden in huis om mensen te begeleiden in een werksituatie. Wij kunnen wajongers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed begeleiden binnen onze organisatie. Daarnaast bieden wij mensen met een persoonsgebonden budget interessante dagbestedingactiviteiten. Wij leiden mensen toe naar de reguliere arbeidsmarkt. Wij hebben echter financiële middelen nodig om meer geschoolde werkbegeleiders in te huren. Maar op dit moment is er een politieke impasse die vertragend werkt. Wij krijgen geen trajecten en geld om een en ander goed op de rails te zetten.
Wij zouden gebaat zijn bij fondsenwerving en zijn op zoek naar een professional op dit gebied die ons daarbij kan helpen. Die kan zo van ons een eigen kantoor krijgen. Verder zijn 50 plussers en gepensioneerden in onze organisatie van harte welkom. Zij vormen vaak de stabiele factor op de werkvloer en brengen extra ervaring en expertise mee.
De ontwikkeling van Artheon, de kunstafdeling waar kunst gemaakt zal worden van her te gebruiken materiaal, staat op dit moment stil omdat er geen geld voor is. Zo zijn er altijd wel hobbels om te nemen. Maar ik ben een optimistische ondernemer en blijf altijd mogelijkheden zien.
Wat zijn de bemoeienissen van Fair Back met de Wegwijsbus?
De Wegwijsbus is een in 2008 opgezet project van de gemeente en woningcorporaties en gefinancierd door het Nieuw Lokaal Akkoord. Een prachtig en succesvol initiatief dat eerst ter ondersteuning diende voor activiteiten in Beijum, zoals heerdfeesten, sport en spel voor jeugd en schoonmaakacties. Andere delen van de stad kregen daar lucht van en boekten de bus ook voor hun evenementen. Het is toch prachtig als daar zo’n bus komt aanrijden met alle spullen die je nodig hebt en met enthousiaste mensen die je overal mee helpen. Daarom was het beter dat het iets voor de hele stad zou worden.
Wij kregen de vraag of het overnemen van de bus iets voor ons zou kunnen zijn. En dat konden en wilden wij wel.
Wij hebben het beheer op ons genomen, de stalling, de administratie, alles.
Het is nu de Fair Back Wegwijsbus. Het was een leasebus, maar is nu afgekocht van het leasebedrijf. Wij willen met de bus, naast de al bekende faciliteiten, een nieuwe activiteit BUITNN’PRET ten behoeve van kinderfeestjes voor de hele stad aanbieden. Daarnaast willen wij de visie van Fair Back op een ludieke manier onder de aandacht brengen. Ik ben heel blij met het oude team vrijwilligers dat gebleven is: Tiemen, Henri, Erik, Jacob en Yvonne, allemaal mensen die met hart en ziel aan de bus verbonden zijn. Henri heeft daarnaast zelfs een volledige baan!
Het was eerst wel aftasten wat iedereen wil en wij moesten aan elkaar wennen. Wij hebben nu een goede samenwerking. De bus is de komende maanden volgeboekt en zal ook nog vaak in Beijum te zien zijn.
Nadat hij dat gezegd heeft komt een medewerker met de mededeling dat er een vrouw is die zich meldt als vrijwilligster. Jacq glimlacht van oor tot oor en zegt dat zij een kopje thee of koffie moet krijgen en dat hij er zo aankomt.
Informatie over Fair Back: www.fairback.org
Menno Fritsma (tekst) en Bart Luurtsema (foto’s)