Eens per twee weken komen de dames, met Agnes de Vos en Christien de Ruiter als een van de initiatiefnemers op vrijdagmiddag bij elkaar in de foyer van de Bron, om samen creatief bezig te zijn, ideeën uit te wisselen én gewoon voor de gezelligheid en een lekker bakje met wat erbij. Dames uit Beijum en omstreken die er aardigheid aan hebben elkaar te ontmoeten en samen leuke dingetjes te maken en te verkopen voor goede doelen. Op Koningsdag waren de creadames met een kraam te vinden in het bruisende hart van de vrijmarkt, een paar weken eerder lagen hun zelfgemaakte spullen uitgestald in de Amkemakoepel, en over een maandje doen ze zelfs buiten Beijum mee aan een verkoopmiddag voor het goeie doel in ’t Vinkhuys.
De spontane start in 2012
Het is allemaal begonnen tijdens de nazit van de Spulletjesmarkt 2012. In de Bron wordt die al een aantal jaren achtereen gehouden, en goed bezocht. Sommige mensen komen er om daadwerkelijk leuke spulletjes te scoren tegen een mooi prijsje, anderen komen vooral voor de gezelligheid. Feit is dat er van alles verkocht en verloot wordt wat in de drukke week eraan voorafgaand verzameld wordt. Net als bij de vrijmarkt worden zolders leeggehaald en speelgoed-, boeken- en kledingkasten opnieuw ingericht. En altijd zijn er ook lokale creatievelingen die hun producten aan de man/vrouw proberen te brengen: bloemstukjes, schilderijtjes, kaarsen, breisels, patchwork, zelfgemaakte sieraden, je weet niet half wat voor talent er in Beijum allemaal rondloopt.
Tijdens die ene nazit dus zaten een paar dames wat te filosoferen over de gezelligheid die zo’n dag altijd met zich meebrengt. Het is hard werken, maar het levert ook weer bakken energie op. Ze vroegen zich af of ze die gezelligheid niet wat vaker konden beleven; waarom zou je elkaar alleen op zo’n topdag zo ontmoeten? Er moet immers ook voor een volgend jaar weer genoeg materiaal zijn om te verkopen; waarom zouden we dat niet in elkaars gezelschap kunnen doen?
Plannen maken.
Op een eerste oriënterende ronde over een crea-markt in hartje Stad ontdekten de dames hoe veel leuke dingen je met eenvoudige middelen zelf kunt maken. Ideeën te over, zonder dat er veel nieuwe materialen voor gekocht hoefden te worden. Ze besloten het erop te wagen, een aankondiging te verspreiden onder vrienden, bekenden en mede-Bronbezoekers, en zaten op de eerste vrijdagmiddag verwachtingsvol klaar met koffie, thee en koekjes. Aan materiaal ontbrak het ook niet: ze hadden de beschikking over behoorlijke voorraden brei- en haakgaren, kralen en rijgdraad, én een flinke stapel plastic zakken. Plastic zakken? Ja: één van de ideeën was dat je daar prachtig mee kunt breien en haken, als je de zakken in lange repen knipt. Zoek een paar mooie kleuren bij elkaar, en je maakt er de prachtigste tassen, mandjes en dergelijke van. En het lukte: er kwámen zowaar een handjevol vrouwen. En ze komen nog steeds, meestal zijn het er tussen de vijf en de tien.
Relatie met de zorg in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen
Intussen heeft er in de productie wel een uitbreiding plaatsgevonden: behalve leuke dingetjes om te verkopen, maken de dames nu ook spullen voor zowel te vroeg geboren baby’tjes als zwaar dementerende ouderen. Onlangs werd namelijk bekend dat op couveuse-afdelingen van ziekenhuizen behoefte is aan ‘inktvisjes’ waarmee die hele kleintjes kunnen frutselen; het leidt hen af van de slangetjes en draadjes waaraan ze vaak ook vast zitten. Zelfs zulke kleine babyhandjes moeten kennelijk wat te doen hebben; niemand die dat beter snappen dan deze Beijumer dames. Dat deze beestjes aan strenge eisen moeten voldoen in verband met de doelgroep, spreekt vanzelf.
En ook bij oudere mensen die hun dagen in schijnbare leegte slijten, lijkt het bezig houden van de handen rust en plezier te brengen. In Blauwbörgje kunnen bewoners hun rusteloze handen tegenwoordig loslaten op ‘frutselkussens’: in nauw overleg met de ergotherapeute versieren de creadames nu kleurige stukken stof met materialen waaraan van alles is te voelen en te prutsen: van gespjes en bandjes, knopen en bubbeltjesplastic tot garenklosjes, vlechtjes en fluweel of wafelstof.
Op tournee naar Zwolle
Ideeën kun je nooit genoeg krijgen, dus reden er in februari twee auto’s vol vrouwen naar de IJsselhallen in Zwolle, waar een handwerkbeurs georganiseerd was. Met nog meer ideeën en materialen kon de groep de volgende middag weer aan de slag. Het enthousiasme en de creativiteit lijken ontembaar en werken hopelijk besmettelijk.
Trouwens, buiten de vrijdagmiddagen om zijn er tegenwoordig ook regelmatige contacten tussen de diverse deelneemsters. De dames bellen en bezoeken elkaar ook thuis om even te vragen hoe je dit of dat doet, of gewoon om even een ‘bakkie te doen’ of een klusje voor elkaar op te knappen. Dat organiseer je niet, dat ontstaat gewoon.
Oproep aan enthousiaste dames en indien nodig bij vele aanmeldingen het starten van een tweede groep creatieve dames
Nadrukkelijk zoekt het gezelschap contact met iedereen in (of zelfs buiten) de wijk die er iets in ziet om zo gezamenlijk bezig te zijn. Dat daar belangstelling voor is, blijkt wel uit het feit dat er een tweede groep lijkt te gaan ontstaan: een van de dames van de eerste groep vindt de vrijdagmiddagen zo leuk dat ze in de tussenliggende weken wel een tweede groep wil starten. En van verschillende kanten klinken geluiden dat men wel mee wil doen, mee wil praten en denken. Ook voor die tweede groep zullen ontmoeting en gezelligheid de belangrijkste doelstellingen zijn, hopelijk samen met de voldoening dat het ook nog wat kan opleveren voor een ander.
Heet van de Naald
Vanaf dinsdag 27 Mei komen wij in de EVEN weken op de dinsdagmiddag tussen 13.30uur en 16.00 uur en in de ONEVEN weken op de vrijdagmiddag tussen 13.30 uur en 16.00 uur bij elkaar. Ook kunnen wij altijd wol, stof, ritsen, riemen, knopen, handwerkboeken, ideeën e.d. gebruiken. Geïnteresseerd? Kom eens langs voor een praatje en een bakje in de BRON, Bentismaheerd 1. Voor meer informatie: Christien de Ruiter tel. 5415567
Agnes de Vos