Dag van de Eekhoorn in Beijum: knutsels, speurtocht en buitenactiviteiten

De eekhoorn staat zondag 13 april van 10.00 uur tot 16.00 uur in Beijum in het zonnetje. Dankzij Het Jaar van de Eekhoorn is er in het Bezoekerscentrum NDE in De Boerderijum aan de Beijumerweg 19c van alles te doen. Zoals natuurwandelingen voor jong en oud,  speurtochten, knutsels en een eekhoornpresentatie.

De eekhoorn staat dit jaar volop in de belangstelling. In mei is er zelfs officieel een Nationaal Eekhoornweekend, georganiseerd door de Nederlandse Zoogdiervereniging. Het Centrum van Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE), onderdeel van de gemeente Groningen, is er wat eerder bij en organiseert zondag 13 april al een Dag van de Eekhoorn. Daarbij staat het rode diertje centraal in vele activiteiten.

Eekhoorn in de stad
Zo houdt Guido Lek van de Zoogdiervereniging om 13.30 uur een presentatie met filmpjes over de ‘Eekhoorn in de stad’. Wijknatuurgidsen nemen om 10.00 uur ouders met jonge kinderen mee de wijk in, om te kijken naar lentebodes, vogels en sporen van dieren, en misschien wel eekhoorns. Om 14.00 uur is er nog een wandeling, maar dan voor volwassenen en oudere kinderen. Daarnaast kun je de avonturen van Hazel de Eekhoorn volgen in het Bezoekerscentrum en zijn er leuke knutsels en andere activiteiten. Opgave is niet nodig, kom gewoon lekker langs.

Eekhoornvirus
De Nationale Zoogdiervereniging heeft 2014 uitgeroepen tot Jaar van de Eekhoorn. Sinds een virus in de jaren zestig van de vorige eeuw is de populatie rode eekhoorns niet meer op het ‘oude’ peil teruggekomen. Naast versnippering van zijn leefgebied zijn buitenlandse soorten zoals de grijze eekhoorn uit Noord-Amerika en de Pallas’ eekhoorn uit Azië een grote bedreiging. Zij verjagen de rode eekhoorn uit zijn leefgebied verjagen en brengen ziektes over.

Gratis activiteiten
De zoogdiervereniging vraagt daarom dit jaar aandacht extra aandacht voor de rode eekhoorn en wat we kunnen doen om hem te beschermen. Eerder stonden de steenmarter, de vleermuis en de egel centraal. Alle activiteiten op de Dag van de Eekhoorn zijn gratis. Het terras en dierenweide van de Zijlen zijn ook open, evenals Kindercentrum de Mallemolen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.