Brief aan wethouder Paul de Rook over de fietsstrategie

Onderstaande brief is door de genoemde 4 bewonersorganisaties (Beijum, Hunze, Korrewegwijk en Professorenbuurt-Oost) verstuurd aan verkeerswethouder Paul de Rook. De 4 organisaties hebben samen overlegd over de (verkeers)situatie rond de Gerrit Krol-brug. Deze brief is een onderdeel van de uitkomst van dat overleg.

De afbeelding is van @focusgroningen

 

Burgemeester en wethouders van Groningen

t.a.v. de heer P. de Rook

Postbus 20001

9700 PB GRONINGEN

 

Groningen, 9 februari 2015

Betreft: Gerrit Krolbrug en Korreweg

 

Geachte wethouder De Rook,

 

Sinds uw aantreden heeft u zich geprofileerd als echte ‘fietswethouder’. Wij waarderen dat zeer. Graag vragen wij, de bewonersorganisaties Beijum, Korrewegwijk, Professorenbuurt Oost, De Hunze en Van Starkenborgh uw aandacht voor ons fietsstandpunt over de Gerrit Krolbrug en de Korreweg, als input voor de Fietsstrategie die uw college voorbereidt.

Gerrit Krolbrug

Net als in veel andere wijken maken onze inwoners zeer veel gebruik van de fiets om de stad en haar voorzieningen te bezoeken. De bewoners van Beijum en De Hunze/Van Starkenborgh moeten dan vaak de Gerrit Krolbrug oversteken. De inwoners van de Professorenbuurt en de Korrewegwijk gebruiken de brug ook. Ten slotte is de brug van belang voor het bereiken van de sportvoorzieningen in Kardinge en het Wessel Gansfortcollege. De Gerrit Krolbrug maakt deel uit van één van de drukste fietsroutes van Nederland.

De verkeerssituatie op de brug geeft ons zorgen. De afgelopen twintig jaar is het kruispunt aan de Hunzezijde verschillende keren onder handen genomen, om het fietsverkeer uit Beijum, De Hunze, Van Starkenborgh en Kardinge zo goed mogelijk met het autoverkeer te mengen. Maar iedereen die wel eens een half uurtje op de brug staat te kijken naar het verkeer ziet direct dat deze combinatie niet gelukkig is, ondanks de oplossingen van een aanzienlijk aantal verkeerskundigen.

De vervanging van de Gerrit Krolbrug schept de kans om deze gevaarlijke situatie te beëindigen, hetzij door het autoverkeer daar te weren, hetzij door het scheiden van fietsverkeer en autoverkeer. Als vier bewonersorganisaties hebben wij geen bijzondere voorkeur voor een autovrije variant. Maar de veiligheid van het langzaam verkeer (fietsers, scootmobielen en andere langzaam verkeersdeelnemers) staat voor ons helemaal voorop.

Korreweg

De fietsers uit onze wijken en Kardinge gaan van en uit de binnenstad meestal over de Korreweg. Dagelijks rijden 14.000 fietsers en scooters met alle mogelijke snelheden over de smalle fietspaden, direct langs geparkeerde auto’s. Daarom pleiten wij ervoor om de situatie op de Korreweg aan te passen, tegelijk met de vervanging van de brug, zodat de fietspaden een uitvoering krijgen die past bij de aard en omvang van het fietsverkeer. Ook hier kan de veiligheid van alle weggebruikers flink verbeterd worden.

Door de Korreweg beter geschikt te maken voor het fietsverkeer slaat de gemeente meer vliegen in één klap. De Korreweg wordt dan niet alleen veel aantrekkelijker en veiliger voor het wijkfietsverkeer. Ook het verkeer van en naar Kardinge zal deze route makkelijker vinden. Ten slotte sluit de Korreweg dan nog beter aan op de door de provincie Groningen aangelegde “fietsroute-plus” van en naar Bedum en Ten Boer.

Slot

Graag vragen wij als bewonersorganisaties van onze vier wijken uw aandacht voor de verkeerssituatie op en rond de Gerrit Krolbrug en de Korreweg. Natuurlijk geven we graag een toelichting. Maar bovenal zien we graag een goede oplossing voor het fietsverkeer uitgewerkt in de Fietsstrategie.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de Bewonersorganisatie Beijum, John Veldman

Namens het Wijkoverleg Korrewegbuurt, Bernadette van Leeuwen

Namens de Bewonersorganisatie Professorenbuurt Oost, Hans ter Haar

Namens de Bewonersorganisatie De Hunze/Van Starkenborgh, Kees Visser

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.