Bonte Beijum Express 2013

In de laatste week van de zomervakantie was het weer zover.

Ongeveer 130 kinderen uit de wijk Beijum deden weer mee aan de Bonte Beijum Express.

Het was spannend of het dit jaar wel door kon gaan omdat wij geen gebruik hebben gemaakt van de subsidie van het NLA. Als organisatie hadden wij het gevoel dat het NLA  teveel invloed op het  inhoudelijke programma wilde hebben. Na overleg met de stadsdeelcoördinator is besloten het inmiddels al toegezegde subsidiegeld terug te geven. De Beijum Express heeft dit jaar een subsidie van de Gemeente Groningen, de SKSG, het MJD, buurtcentra in Beijum en het Trefpunt ontvangen. De ouders betaalden een kleine bijdrage van € 7.50 per deelnemend kind. Kinderen krijgen hier alle dagen activiteiten incl. uitje, een lunch bestaande uit brood met beleg of iets warms, fruit, wat lekkers en drinken voor.

Het thema dit jaar was “back to basic” een reis met de Beijum Express naar praktische  zaken zoals het bouwen van een hut, het maken van muziekinstrumenten van niet dagelijkse materialen.

Op maandag 12 augustus  kwamen alle vrijwilligers en professionals bij elkaar in het Trefpunt om kennis te maken en samen te werken aan de puntjes op de i. Alle ouders van de deelnemende kinderen kwamen langs om hun aanmelding van de kinderen definitief te bevestigen en het programma  in ontvangst te nemen.

Dit jaar werkten er ongeveer 60 vrijwilligers mee aan dit jaarlijkse spektakel.

Woensdag 14 augustus om 10 uur startten de activiteiten, er werd al direct naar harte lust getimmerd en gesleept met pallets en planken. Alle kinderen hadden het erg naar hun zin. De kinderen waren in 4 leeftijdscategorieën ingedeeld zodat iedereen met leeftijdgenootjes  in een groep zaten, en het programma niet te moeilijk maar ook zeker niet te kinderachtig is. De kleinsten (3 jaar) hebben een eigen programma in de ruimte van kindercentrum Leutje Laiverds.

De kinderen van de leeftijdsgroep 9 en 10+ hadden op woensdag avond nog een extra activiteit. Zij werden om 19.00 uur verwacht op het strand bij Kardinge. Daar gingen zij vlotten bouwen om uiteindelijk diverse spullen op te halen aan de overzijde  van het meer voor een heuse barbecue. Dit werd een activiteit die zeker een vervolg gaat krijgen in de toekomst.

Donderdag 15 augustus stonden er ’s morgens om 10.15 uur 4 bussen voor de kinderen klaar voor een uitje. Twee groepen gingen ’s morgens naar het hunebedmuseum in Borger en twee groepen gingen naar het boomkroonpad in Gasselte. Tussen de middag was er voor alle kinderen een lunch die werd gesponsord door AH Meins met broodjes en met beleg gesponsord door Slagerij van de Wier. ’s Middags ruilden de groepen van locatie. Iedereen vond het erg leuk om door de toppen van de bomen te kunnen lopen en te zien hoe de hunebedbouwers leefden, al met al weer een geslaagde dag.

De vrijdag was alweer de laatste dag, er werd nog driftig gewerkt aan de hutten, sommige groepen hadden een speurtocht door het groene hart. Er was zelfs een groep die in de tuin van een van de begeleiders  een bezoekje bracht aan de koikarpers, de kinderen waren sprakeloos.

Er werd ook lekker gespeeld, gevoetbald, geskelterd etc. bij de Tine Marcus school, dat elk jaar belangeloos haar plein ter beschikking stelt.

Om 15.30 uur was er voor de ouders en de kinderen een roofvogelshow geregeld. Kinderen mochten de Valken en uilen op hun hand dragen, wat natuurlijk erg spannend was.

Al met al weer een geslaagde Bonte Beijum Express. Wij hopen dat wij ook volgend jaar weer een Beijum Express kunnen en mogen organiseren.

Namens de organisatie,

Ronald van Oosten

De foto’s zijn van Bart Luurtsema


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.