BOB naar landelijke Bewonersdag

Honderden actieve wijkbewoners bijeen op Landelijke Bewonersdag:

Ruim zevenhonderd actieve wijkbewoners uit het hele land kwamen vandaag bijeen op de Landelijke Bewonersdag in de Grolsch Veste in Enschede. Het bewonerscongres met het thema ‘De regie terug’ stond in het teken van meer zeggenschap voor bewoners over hoe ze wonen, over hun buurt en over voorzieningen in de wijk.

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) en de Nederlandse Woonbond eindigden de dag met een gezamenlijke oproep voor meer zeggenschap voor bewoners. ‘De parlementaire enquête Woningcorporaties heeft pijnlijk duidelijk gemaakt wat er gebeurt als je beslissingen maakt over de hoofden van huurders heen,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Wij pleiten voor het versterken van de positie van huurders. Zodat ze sterker staan in het overleg. Geef ze de middelen en rechten om een echte tegenkracht voor corporaties te kunnen zijn.’

‘Wij willen buurtrechten waardoor bewoners zeggenschap en eigenaarschap hebben over hun buurtplannen, over maatschappelijk vastgoed en over publieke diensten,’ zegt Ties de Ruijter, directeur van het LSA. Van bewoners wordt steeds meer gevraagd in de participatiemaatschappij. Tegelijkertijd hebben vrijwilligers in stadswijken niet het gevoel dat ze voldoende zeggenschap hebben. Actieve bewonersgroepen willen serieus genomen worden als gesprekspartner en dat budget wordt overgedragen op het moment dat zij taken op zich nemen die de gemeente daarvoor deed.

‘Je moet actieve bewoners niet in de weg gaan zitten,’ liet Tweede Kamerlid Grace Tanamal (PvdA) op de Bewonersdag weten. Onlangs diende Tanamal een initiatiefnota buurtrechten in om bewonersinitiatieven landelijk te ondersteunen. Zeggenschap voor bewoners is dan ook een actueel politiek thema. In december spreekt de Tweede Kamer ook over zeggenschap van huurders, naar aanleiding van het eindrapport van de parlementaire enquête Woningcorporaties. Op de Landelijke Bewonersdag kwamen mensen bijeen om deel te nemen aan diverse workshops gericht op actieve bewoners. Bijvoorbeeld over het zelf oprichten van een wooncoöperatie, het zelf runnen van publieke diensten of over hoe wijkprojecten gefinancierd krijgen.

Lees meer:

Honderden actieve wijkbewoners bijeen op Landelijke Bewonersdag

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.