Blauwalg in de Kardingerplas

Het is dus toch weer mis wat de Kardingerplas en de blauwalg betreft. Een dikke tegenvaller middenin een zomerse periode.  Het ging een tijd goed, terwijl elders de blauwalg alweer opdook., maar nu is het dus weer behoorlijk mis.  De oranje waarschuwingsstroken op de publicatieborden op het strand spreken duidelijke taal: negatief zwemadvies, zwemmen ontraden, grote kans op huidirritatie en maag- en darmklachten.  Inmiddels waagt zich bijna niemand meer in het water. Eerder werden er op het strand aparte waarschuwingsborden geplaatst, nu dus oranje waarschuwingsstroken op de algemene mededelingenborden. Schijnt een nieuwe Europese richtlijn te zijn en ook al wordt er her en der wat over gemopperd (‘die stroken vallen niet genoeg op’), het aantal mensen dat toch het water in gaat is zeker niet groter dan destijds bij de aparte borden.
 
Gemeente en waterschap Noorderzijlvest zoeken al een aantal jaren naar een structurele aanpak van het blauwalgprobleem in de Kardingerplas. Ook de werkgroep Groen en grijs van de Bewonersorganisatie Beijum is daarbij betrokken.  Inmiddels zijn maatregelen ontwikkeld en uitgevoerd voor  een betere watertoevoer en een aangepast beleid wat het maaien van de waterplanten in de plas betreft. Beide maatregelen lijken het algenprobleem gemiddeld genomen verminderd te hebben.  maar het effect blijkt tot nu toe dus  onvoldoende. Onderzocht is inmiddels ook of regenwater vanaf het sportcentrum Kardinge gebruikt kan worden voor in- en doorstroom, maar dat water blijkt juist veel bacteriën  te bevatten.
 
Gemeente en waterschap voelen vooralsnog niet voor toevoeging van waterstofperoxyde ter bestijding van de blauwalg. Op korte termijn is dat in elk geval geen oplossing en van de toevoeging zijn veel nadelen bekend.  
 
Mede omdat er onvoldoende schoon water in de buurt beschikbaar is, is ook bijvoorbeeld doorspoelen van de plas door de brandweer geen optie.
 
September a.s. starten gemeente en waterschap Noorderzijlvest in samenwerking met Stowa een diepgaand onderzoek naar een structurele en duurzame oplossing. 
 
Voor deze zomer levert dat allemaal niets concreets meer op wat eventuele anvullende maatregelen betreft. Zolang het blauwalgalarm in stand blijft kan wie wil heil zoeken bij andere badgelegenheden. Op de site van de provincie Groningen (www.provinciegroningen.nl/nc/loket/kaarten/zwemplassen) is een overzicht te vinden van zwemplassen in de provincie en wordt per plas aangeven wat de conditie van het water is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.