Binnenkort weer Borgschouw, maar hoe schoon en heel is Beijum nu eigenlijk (beoordeeld)?

We hebben er inmiddels drie columns over geschreven – zie daarvoor de rechterkolom van deze site – maar het is natuurlijk helemaal geen onderwerp waar je alleen maar quasi-grappige stukjes over schrijft. Daarvoor is het te belangrijk, de stand van zaken van de openbare ruimte, het onderhoud en beheer van de wijk, zeg maar het groen en het grijs.

Net zoals in veel andere wijken kent ook de bewonersorganisatie in Beijum (de BOB) een werkgroep die zich o.a. daarmee bezig houdt en die – hoe kan het ook anders – de werkgroep Groen en Grijs van de BOB heet. Wie allerlei berichten van de laatste jaren nog eens op een rij zet, zou misschien denken dat in die werkgroep alleen maar zeurderige types zitten, notoire klagers, gezien de hoeveelheid berichten waarin dat onderhoud en beheer aan de kaak werd en wordt gesteld.
Maar is dat daar nu echt zo erg mee gesteld? Wordt de commotie niet overtrokken en valt het allemaal niet een beetje mee?

De methode die de gemeente zelf hanteert om te zien hoe de stad erbij ligt, heet de BORG-schouw waarbij BORG de afkorting is van Beheer Openbare Ruimte Groningen. Met een checklist in de hand gaan inwoners in tweetallen de straat op. Met een voorbeeldboekje erbij geef je allerlei onderdelen een cijfer. Al die cijfers geven een beeld hoe schoon en heel de straat is.
De gemeente wil dat de uitkomst de 90% haalt en ook in 2014 scoort de stad boven die 90%. Dat is een gemiddelde score want wie verder de cijfers induikt, ziet dat de stadsdelen Zuid en West er spic en span bij liggen met slechts een enkele score beneden die 90%. Stadsdeel Oost, waar Beijum onder valt, ligt er volgens diezelfde cijfers veel minder florissant bij en ook binnen het stadsdeel loopt dat nogal fors uiteen.

Nu zijn er over 2014 op elk onderdeel 2 reeksen cijfers verstrekt. De eerste cijferreeks is op dezelfde manier opgesteld als in 2013, de tweede reeks is vastgesteld nadat een bezuiniging is doorgevoerd waardoor stedelijk op een aantal onderdelen het onderhoud wel een tandje minder kan dan tot nu toe, aldus de gemeente. Het mag dus allemaal wat minder schoon, minder heel dan eerst om tóch die 90% te halen. Alsof op het schoolrapport vanaf nu een 5 toch een voldoende is, zoiets.

Uit bijgaande tabel is te zien hoe Beijum scoort op alle onderzochte 24 onderdelen. Hoe lees je nu die tabel? Op onderdeel 5 bijvoorbeeld, de beplanting, zijn 207 plekken in de wijk bekeken en beoordeeld. Volgens de ‘oude’ cijfers scoorde iets meer dan de helft, 111 plekken, een voldoende. Maar na toepassing van de bezuinigingsaanpassing voldoen opeens 193 plekken aan de nieuwe norm en is de totaalscore van 54% naar 93% gestegen.
beijum schouw 2014 excel John
Volgens de ‘oude’ normen kwamen maar 3 van de 24 onderdelen boven de 90%; alle andere 21 scoorden een onvoldoende (in roze aangegeven). En na aanpassing van de normen (met oranje aangegeven) komen 8 onderdelen door deze kunstgreep boven de 90% (in groen aangegeven) maar zijn uiteindelijk nog steeds 13 van de 24 onder de maat.

Je kunt op elke slak zout leggen, maar uit deze cijfers kan maar één conclusie getrokken worden: Beijum scoort ver onder het stedelijk gemiddelde als het gaat om het onderhoud en beheer, ook na de toegepaste kunstgreep. En dat daarom de vele klachten vanuit de wijk terecht zijn.

Bestuur BOB

NOTE: Wilt u zich aanmelden voor de Borgschouw? klik dan hier voor verdere informatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.