Bijen van heel dichtbij tijdens Open Imkerij Dag

Op zaterdag 14 juli hebben Stadjers de kans om honingbijen van dichtbij te bekijken, want dan houden de imkers van Groningen Open Huis van 10.00 – 16.00 uur. Ervaren bijenhouders leggen uit hoe het leven van hun volkjes reilt en zeilt en geven tips voor wie interesse heeft in het bijenhouderschap.

Bijen zijn belangrijk

Met de open dag vragen de imkers aandacht voor de honingbijen. Dit jaar zag Frank Broersma, al 25 jaar imker en voorzitter van de Bijenhoudersvereniging Groningen, dat iets meer dan een derde van zijn volken de winter niet had overleefd. De bijensterfte heeft diverse oorzaken, waaronder voedselgebrek en gifgebruik. Bijen zijn echter verantwoordelijk voor een heel groot deel van de bestuiving van bloemen en planten: “bijen zijn hartstikke belangrijk” is dan ook de boodschap van de open dag.

Tijdens de open dag beantwoorden de imkers vragen van bezoekers. Wat is bijvoorbeeld honing slingeren? Hoe herkent een imker de koningin van een volkje? Daarnaast kunnen bezoekers de bijen uiteraard van dichtbij bekijken, diverse soorten honing proeven, een potje lokale honing kopen, en informatiemateriaal meenemen.

Locatie

Tijdens de open dag zijn in Groningen twee locaties open: de bijenstal in het Stadspark is te vinden op de hoek Peizerweg/Campinglaan. Aan de weg zal een duidelijke markering zijn. De andere bijenstal staat op stadsboerderij de Wiershoeck, het gemakkelijkste te bereiken via de parkeerplaats van de Dom Helder Camaraschool: Onnemaheerd 2 in Beijum. Alvast een voorproefje nemen op de open dag? Kijk op www.bijengroningen.nl en www.bijenhouders.nl
Op de hoogte blijven van de laatste Groningse bijenbuzz? Like Groningen Zoemt op Facebook: www.facebook.com/groningenzoemt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.